Vissza

Vinitaly – nem mind arany

2016.04.22. | Burai László
Az előző részben szinte csak a pozitív élmények kaptak főszerepet, de a kiállításról kialakult kép ennél árnyaltabb. Azért most sem a feketeleves jön, hiszen a vörösek játszották ezúttal is a főszerepet.
 
Eredetileg is úgy terveztük, hogy beiktatunk egy pihenőnapot az első Vinitaly-nap után, a döntésünket az időjárás meg is könnyítette, ragyogó napsütés fogadott minket olasz utazásunk harmadik napján. A Garda-tavi kirándulás után feltöltődve vártuk a szerdai zárónapot, jó pár brunellót és barolót terveztünk még megkóstolni.
 
Tervezni leginkább amiatt kellett, mert a komolyabb pincékhez nem egyszerű bejutni.
Ez furának hangzik egy olyan kiállításon, ahol több mint 100 euró a belépőjegy, de sajnos így működik. Sok helyen várni kell a kóstolásra, ami alapjában véve teljesen elfogadható a legnevesebb pincék esetében. Azt már sokkal kevésbé értettem, amikor 5 eurós egyszerű proseccóknál is kíváncsian kérdezték, hogy van-e megbeszélt időpontunk…
 
Nem csoda, hogy az érdeklődésünk sokkal inkább a kisebb, barátságosabb pincék felé fordult. Így jutottunk el Claudio Cipressihez is, akinek a borait pár nappal korábban már a DOC borbárban is kóstoltam. Ezúttal a teljes sort megnéztük, és nem csak a borász barátságos hozzáállása miatt szerettük ezeket a borokat; a tintilia ugyan nem túl ismert fajta, de tartályos és hordós érlelés mellett is izgalmas arcát mutatta.
 
Azért barolókból sem volt hiány, a Batasiolo pincénél olyan szerencsénk volt, hogy ugyanazon évjáratból öt különböző dűlőt is megkóstolhattunk. Nem először jegyeztük meg magunknak a Serralunga nevet, az itt születő barolók pincétől függetlenül a kedvenceink voltak a kiállításon. Érdekességként egy barrique hordós verziót is mutattak, a mi ízlésünknek azonban ez kicsit sok volt, pont azokat a finomságokat fedte el a hordó hangsúlyos fűszeressége, amit a nebbiolóban szeretünk.
Ciabot Berton borászata is hasonlóan komoly barolókat vonultatott fel, nem sok helyen kóstolt velünk a borász, itt ez is megtörtént. Domborzati térképen mesélte el az egyes dűlők különbségeit, és azt, hogy melyik helyen, milyen magasságban érzi jól magát a nebbiolo. Mert az is kiderült, hogy ennél a fajtánál az ilyen apróságok kiemelt fontossággal bírnak, ha olyan bort szeretnének készíteni, ahol a tannin megfelelő minőségű.
 
Brunello nélkül nem múlhatott el ez a nap sem: nagy örömünkre Biondi Santi 2008-as Annatáját kóstolhattuk, kevés ilyen szépre csiszolt tétellel találkozhattunk a kiállításon.
Méreteiben jóval kisebb pince az Ucceleira, de a prezentált sor nagyon egységes képet mutatott, a borász, Andrea Cortonessi felesége pedig minden fontos információt átadott a borokról és a férje elképzeléseiről. Pár éve robbantak be a köztudatba, a 2004-es évjáratuk a Wine Spectator szerint a legjobb volt a brunellók között. Mi most a 2011-es brunellót és a 2010-es brunello riservát kóstolhattuk, és egyértelmű volt, hogy miért kapott olyan magas pontokat a pince. Egyszerűen minden a helyén van ezekben a borokban, miközben őserő sugárzik belőlük, főleg a 2010-esből. Búcsúzóul még egy pult alatti sangiovese is előkerült magnum palackból, innen már tényleg nem nagyon volt értelme továbbmenni...
 
A teljes képhez persze még az is hozzátartozik, hogy ekkor már nem is nagyon lett volna hová. Az utolsó napon a kiállítók jelentős része már a zárás előtt órákkal elhagyta a standját. Biztos nagyon rosszul esett volna, ha pont csak erre a napra tudtam volna kilátogatni, így kevesebb hiányérzet maradt bennem.
 
Az olasz borvidékek megjelenése példaértékű, mindenhol megtalálták az üzeneteket, amit legfeljebb 2 bortípuson, szőlőfajtán keresztül hangsúlyosan kommunikálnak is. Pontosan tudják, hogy ennél többet nehéz a fogyasztóknak befogadni, ha pedig ellátogat az ember hozzájuk, akkor lesz esélyük megmutatni a többi terméket is. Feltűnő volt, hogy arculatilag is egységesek ezek a borvidékek, a közös védjegyeket mindenki használja – felismerték, hogy a közös fellépéssel mindenki nyer, együtt erősebbek. Talán már emiatt érdemes volt ellátogatni Veronába, mert ugyan közel sem tökéletes a kiállítás, de rengeteget tanulhatna a magyar borásztársadalom a jól működő példákból és a hibákból is.



címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)