Iszunk

VINO Kóstoló Ünnep Egerben

2017.09.24. | Szabó Hajnalka
Izgalmas találkozó helyszíne volt nemrég az egri Líceum patinás épülete. A tanárképzés Heves megyei fellegvárának belső udvarát helyi borászok vették birtokukba, hogy legújabb boraikat bemutassák az érdeklődő közönségnek…
 

Először, de már most biztos, hogy nem utoljára rendezték meg szeptember első hétvégéjén az egri Líceum udvarán a VINO Kóstoló Ünnepet. A helyszín, a kiállítók és a kísérőprogramok mind azt hivatottak bizonyítani, hogy a rendezvény nem egy a számtalan őszi borfesztivál közül, hanem a kóstolást, a szakmaiságot és az élményt középpontba állító, komoly esemény.



A 22 egri és 8 mátrai borászt bemutató VINO-n a borokon kívül neves egri éttermek és a Sík sajtműhely biztosította a gasztronómiai élményt, az igényes zenei produkciók mellett pedig az Egri borvidék értékeit bemutató programokkal készültek a szervezők. Igazán helyi vonatkozású esemény és valódi kuriózum volt például a fiatalon elhunyt neves egri borászról, Gál Tiborról készült emlékfilm vetítése.

A rendezvény szakmai színvonalát jellemzi, hogy a szép számmal megjelenő vendégek sok egyedi, kis és különleges bortételt is megkóstolhattak, az érdeklődésüknek megfelelő szakmai információkat pedig szakértő kínálóktól, sok esetben személyesen a borásztól kapták.



A VINO Kóstoló Ünnepre a Borsmenta is ellátogatott. A kóstolt borokról szokás szerint listát készítettünk, és az általunk legjobbnak ítélt tételeket örömmel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Kovács Nimród Borászat: NKJ 2009 – Kovács Nimród Noszvaj mellett és a Nagy-Eged hegyen gazdálkodik, ez utóbbiról került ki a Nagy-Eged Grand Cru, ami 70% kékfrankost és 30% syrah-t tartalmaz. Külön érdekesség, hogy nekik van a legmagasabban fekvő kékfrankosültetvényük Európában.



Thummerer Pince: Grand Superior Bikavér 2012 – a kékfrankos, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir és a kadarka bogyóit egyben szüretelték, együtt dolgozták fel és együtt is érlelték ehhez a bikavérhez, amelyet Gál Tibor emlékdíjjal ismertek el. Olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy a Magyar Borszakírók köre év elején – elég erős mezőnyből – szintén ezt választotta a legjobb magyar vörösbornak.



Böjt Pince: Egri Csillag 2016 – Eger fehérborokban is erős, és ha jóivású házasítást kellene ajánlanunk, mindenképpen javasolnánk a Böjt testvérek olaszrizling-leányka-sauvignon blanc-muskotály küvéjét.



Dula Pincészet: Egri Hegybíró Bora 2009 – a korábbi hegybíró, Dula Bence bikavére cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és blauburger házasításából született, és jól mutatja készítője szakértelmét.



A nap elején belekóstoltunk a jövőbe, és megízleltük a 2017-es mustokat a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet birtokközpontjában. Az indítás ígéretes, alig várjuk, hogy borként találkozzunk velük a következő egri kóstolóünnepen. 
 
Fotó:
fotoszanto