Vissza

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk!

2023.06.23. | Szabó Edit
Startol a 6. WebWineWriting, három kategóriában várja a tollforgatók írásait a Németh Ágnes által szervezett nemzetközi borszakíróverseny. A nevezési határidő július 10., a legjobb cikk szerzője az idén is Spanyolországba utazhat…
 

Németh Ágnes Spanyolországban élő magyar borszakíró hat évvel ezelőtt indította útjára a WebWineWriting elnevezésű nemzetközi borszakíróversenyt, amelynek több szép hagyománya is kialakult az eltelt időszak alatt. Az egyik például az, hogy a díjátadó ünnepség mindig Magyarországon zajlik, így a legjobb eredményt elért versenyzők – akik között természetesen külföldiek is vannak – kapnak egy kis ízelítőt a magyar boréletből. Kisbusz viszi őket napokon keresztül borvidékről borvidékre, hogy a saját szemükkel lássák értékeinket, találkozzanak a borászainkkal, kóstolják a borainkat, és aztán mindennek hírét vigyék szerte a világban.

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu
 
A másik ilyen szép hagyomány, hogy a verseny abszolút győztese néhány napot Spanyolországban tölthet, és a program jelentős részében a katalán cavapincészetek világával ismerkedhet behatóbban.
 
És hogy mit kell tenni mindezért? Írni kell egy újságcikket valamelyik sajtóorgánum számára az alant megjelölt kategóriák alapján választva a témát, és a közlés után elküldeni az írást a verseny szervezőinek. Fontos, hogy a cikk legyen izgalmas, informatív, tartalmas, hiteles, pontos és érdekes, de számít a szöveg minősége, színvonala is.
 
Az sem baj, ha valaki szívesebben gondolkodik képekben, mint mondatokban, tavaly óta ugyanis az egyik kategóriában videós pályaműveket is várnak a szervezők.

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu
 
És most nézzük a kategóriákat:
 
– Biodinamikus sztorik
– Szekszárdi borutazás
– Borkoktélok – bor másként
 
A Borkoktélok kategóriában rövid videóval is lehet nevezni.
 
 
1. kategória: Biodinamikus gazdálkodás – a misztikumon túl

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu

Sosem könnyű letérni a járt, könnyebb útról és belevágni valamibe, ami igencsak misztikusnak tűnik, forradalmi és persze kockázatos. A dél-balatoni Kristinus Borbirtok a sikerek ellenére új utat választott: az egész 62 hektáros birtok áttért a biodinamikus gazdálkodásra, amely több – kívülről nézve – különös elemet is tartalmaz. Mire jók a szarvak? Komolyan segít, ha csalánteával locsolják a szőlőt? Nem csak hanyagságból vannak tele a szőlők sorközei vadvirággal?
 
Ebben a kategóriában olyan cikkeket várnak, amelyekben az író érthetően magyarázza el a biodinamikus gazdálkodás lényegét. A cikkekben szerepelhet bármely hazai vagy külföldi biodinamikus borászat, de akár egyéb biodinamikus farm is.

Maximális terjedelem: 10 000 karakter / 1400 szó
Zsűritagok: Bukovics Martin, Győrffy Zoltán, Szabó Edit
 

2. kategória: „Szerelmem, Szekszárd”

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu

A hazai borkedvelők előszeretettel utaznak borvidékekre, Szekszárd azonban – a felmérések szerint – nem tartozik a legnépszerűbb úti célok közé. Pedig Szekszárdra igenis érdemes ellátogatni! Bár nincsenek magas hegyek, és nem itt kéklik a Balaton, vannak viszont szelíd dombok, egészen széles borpaletta, izgalmas boros programok – boros barangolások – és persze pincészetek, amelyek tárt karokkal és csábító borokkal várják a vendégeket.

Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak, amelyek kedvet csinálnak egy szekszárdi boros utazáshoz. Kerülhetnek bele konkrét programtippek, szállásjavaslatok, bármi, ami segíthet egy utazni készülőnek.
 
Maximális terjedelem: 10 000 karakter / 1400 szó
Zsűritagok: Borostyán-Kovács Tamara, Eszterbauer János, Németh Erika, Vesztergombi Csaba
 

3. kategória: Bor másképp – rázva vagy keverve

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu

Amikor valaki szentségtörésnek tartja a bor bármi mással való keverését, elfelejti, hogy a „szódás bor” hazája vagyunk, itt találta fel Jedlik Ányos a spriccert, telente pedig forralt bortól illatoznak az utcák. Azt is tudjuk, hogy fröccsöt is csak jó borból érdemes készíteni, és igenis szabad kísérletezni, játszani, újat alkotni nemesebb borainkból is. Készített már sztármixer koktélt tokaji aszúból, amely kivívta az előkelő közönség tetszését. Engedd szabadjára te is a fantáziádat!

Ebben a kategóriában nem csak borszakírók írásait várják, sőt nem is csak írásokat! A versenyző elmesélheti azt a legemlékezetesebb borélményét, amikor a bor nem a szokványos formában került a pohárba, de küldhet saját receptet is fotóval illusztrálva, sőt videót is készíthet, nincs műfaji megkötés.
 
Az írás maximális terjedelme: 10 000 karakter / 1400 szó
A videó maximális hossza: 8 perc
 
Ennél a kategóriánál az értékeléskor az illusztrációkat is figyelembe veszik.
Zsűritagok: Horváth-Töreki Gergely, Kemény Gabriella, Poós Bernadett
 

Sánta Zoltán Emlékdíj
 
Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu

A 2018-ban hirtelen elhunyt Sánta Zoltán kiváló borszakíró és nagyszerű tanár volt, olyan ember, akivel az ember szívesen tölt együtt egy délutánt vagy egy estét, jó borok társaságában. Az Emlékdíjjal az ő szakmai öröksége előtt tisztelegnek a szervezők. A két ötlegazda, Kriston Orsolya és Szabó Edit a díj odaítélésében is részt vesz.
 
A Hungarianwines.eu azonnal felkarolta az ötletet, és a megvalósításban sokat segített Zoltán egykori partnere, Török Péter is, aki sajnos azóta szintén elment közülünk. Mivel a tanítás, a jövő szakembereinek képzése Sánta Zoltán szenvedélye volt, az Emlékdíjat minden évben az az ifjú tehetség kapja, aki a Hungarian WebWineWriting mezőnyéből leginkább képviseli Zoltán szellemi örökségét.
A díj eddigi kitüntetettjei: dr. Veszelszki Ágnes (2019), Geri Ádám (2020), Somogyi Gergely (2021), Ercsey Dániel (2022).

Az Emlékdíjért minden magyar nyelvű cikk szerzője automatikusan indul.
 
Az előző évekhez képest annyi a változás, hogy az egyes kategóriák győzteseit a zsűri választja ki, és a nyertesek közül pedig szavazással kerül ki a spanyol út győztese.
 
A kategóriák győztesei értékes borokat kapnak, részt vehetnek az augusztus 15–18-ai négynapos magyarországi bortúrán, amelynek része a díjátadó, a Hungarian Gettogether augusztus 17-én a dél-balatoni Kristinus Borbirtokon.

Spanyol utat ér a legjobb boros cikk! - borsmenta.hu 
  
További részletek és szabályzat ITT!

 
A versenyre az eltelt évek alatt összesen több mint 300 nevezés érkezett angol és magyar nyelven. Gyarapítsuk a számukat az idén is!
 
Nevezési határidő: 2023. július 10.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)