Tesztelünk

Bussay Pince: Csókaszőlő bio 2023

Bussay Pince: Csókaszőlő bio 2023 című cikk borítóképe
2025. 06. 25. | Nádasi Eszter
Ezzel a régi magyar kékszőlő-fajtával manapság csak néhány borászat foglalkozik Magyarországon: a Bussay Pince egyike ezeknek. A 2023-as Csókaszőlő bio élénk piros gyümölcseivel fogott meg bennünket...

Élénk rubinvörös színű, organikus művelésű szőlőskertből származó, szűretlen tétel, ami nyolc hónap tölgyfa hordós érlelés után került a palackba.
Illata fanyarkás piros gyümölcsökben gazdag: vörös áfonyát, ribiszkét, meggyet, korai cseresznyét és ringlót mutat. Ahogy nyílik, megjelenik benne egy kis szeder és fekete ribizli. Aromája a friss gyümölcsök mellett egy enyhe dzsemességet is hordoz.

A kortyban is ott van a fanyarság. A leghangsúlyosabb a vörös áfonya és a piros ribizli – ezeket követi a cseresznye és annak virága, a piros szirmú virágok, a fekete ribizli és a vérnarancs. A savak élénkek, a gyümölcsöket fekete bors fűszerezi. Végül szegfűszeg, kökény és avar ad még egy réteget hozzá, a lecsengésben és a szárazpróbán pedig egy kis szamócadzsem is előbújik belőle.

Megjegyzés: A tételt a Borsmenta magazin szakmai tesztje után a 2025-ös Zwack Open portfólióbemutatón is kóstoltuk: pozitív benyomásaink tovább erősödtek.

(86 pont)
2025. március 17-én kóstoltuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Csókaszőlő bio
Termelő: Bussay Pince
Termőhely: Zalai borvidék
Évjárat: 2023
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 100% csókaszőlő
Alkoholtartalom: 11.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 8550 Ft
A termelő weboldala: bussaypince.hu


A pincészet elérhetőségei:
Bussay Pince – dr. Bussay Dorottya
Cím: 8873 Csörnyeföld, Hegy út 2.
Tel.: +36 70 386-9168
E-mail: info@bussaypince.hu

Fotó:
Borsmenta

Iszunk
Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje

2025. 06. 10. | Szabó Edit
Gohér, sárfehér, piros bakator, szerémi zöld, fekete járdovány, tihanyi kék, laska, csókaszőlő, purcsin… Sokáig elfeledett, ám most újra élő szőlőfajták borait teszteltük a Borsmenta csapatával, és hihetetlen értékekre bukkantunk…
Tesztelünk
Bussay Pince: Mura Vörös 2022 című cikk borítóképe

Bussay Pince: Mura Vörös 2022

2025. 02. 07. | Szabó Edit
A Bussay Pince 2022-es Mura Vöröse energikus, frissítő bor, virgonc savakkal, piros bogyós gyümölcsösséggel. Tipikus pörköltbor, hagyományos csirkepörkölt mellé keresve sem találunk jobbat!
Iszunk
Könnyű vörös házasítások tesztje 2024 című cikk borítóképe

Könnyű vörös házasítások tesztje 2024

2025. 01. 03. | Szabó Edit
A könnyű vörösbor jól csúszik, simán megbontható egy hétköznapi estén, nincs körülötte semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak jó inni. A Borsmenta csapata nemrég ezeket a borokat vette górcső alá. Összesítésben két bor is első helyen végzett, a pálmát egy pannonhalmi és egy zalai bor vitte el…
Tesztelünk
Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022 című cikk borítóképe

Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022

2024. 01. 28. | Szabó Edit
A Bussay Pince pét-natjának neve az ősi eljárásra utal. Traminiből készült, bájos, üde, elegáns bor, tele vitalitással…
Tesztelünk
Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2020 című cikk borítóképe

Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2020

2021. 10. 17. | Szabó Edit
Csupa gyümölcs, csupa báj. A Bussay Pince Méthode Ancestrale pét-natja jól behűtve az igazi…
Iszunk
Az Örökség íze című cikk borítóképe

Az Örökség íze

2019. 10. 06. | Szabó Edit
30 éves a Bussay Pincészet. Sok minden van a mondat mögött. Szép és nehéz évek, gondok, fájdalmak, emlékek, borok, emberek. Valaki, aki már a felhő széléről integet azoknak, akik fenékig ürítik az Örökséggel töltött poharat…