Celebratio Pince: Syrah 2017

2020.06.22. | Szabó Edit
A vadonatúj pincét két ismert, de más-más területen mozgó szakember: Domokos Attila borász és Kalydy András, a Kádár Hungary ügyvezetője jegyzi. A bor igazi kuriózum, kereskedelmi forgalomba nem kerül, de a tulajdonosokkal egyeztetve megkóstolható...

A közepesen intenzív rubinszínű bor illata a könnyű, meggyes, málnás gyümölcsösségtől az eukaliptuszos, rumos, borsos, őrületesen kakukkfüves fűszerességen át jut el egészen a mély, földes, céklás, vasas jegyekig.

Kóstolva lendületes, energikus, a korty sima, az alkohol egy kicsit fűt, de a tannin érett, a savak jó alapot adnak. Az íz érett gyümölcsökről, bódító fűszerekről mesél, a lecsengésben a meggyes ízvilág mellé egy kis meggymagos kesernyésség, céklás földesség is felzárkózik.

Még fiatal bor, de már most is lehet rajongani érte. Komplex, elegáns, kellemes, szerethető. A romantika kedvelőinek ajánljuk.

A Celebratio Pince Domokos Attila tokaji borász (Dobogó Pincészet) és Kalydy András ügyvezető (Kádár Hungary) közös, most már nem is annyira titkos projektje. A teszt után őket is megkérdeztük. Így meséltek a borról: „A bor és a hordó játékának szép példája. Az ilyen típusú, nem túl nagy testű borokat nem szokás új hordóba tenni, ez a syrah viszont két különböző, teljesen új, első töltésű hordóban érlelődött tíz hónapon át. A szőlőt Verpelét határában szüreteltük, 16-17 éves tőkékről. Az ültetvényt már mi állítottuk be alacsonyabb tőketerhelésre, ez volt az első termés a kezünk alól. Nagyon bíztunk benne, de a bor sikere valószínűleg a jó hordóválasztásnak is köszönhető. A következő évjárat már 18 hónapot töltött 50-50%-ban új és használt hordóban. Lassan már azt is meg lehet kóstolni.”

(87 pont)
2020. február 4-én kóstoltuk.

A syrah mellett merlot is terem az ültetvényen. Mi tagadás, ezek után arra is kíváncsiak lettünk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta szakmai kóstolóit.
 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Syrah
Termőhely : Egri borvidék
Évjárat : 2017
Típus : száraz vörösbor
Fajtaösszetétel : 100% syrah
Alkoholtartalom : 13.5%
Kapható : a borásznál
Termelő : Celebratio Pince (Domokos Attila és Kalydy András)
Fotó:
Vető Gábor


A pince elérhetőségei:
Domokos Attila; Kalydy András
Tel.: +36 30 916 1751; +36 30 922 7444
E-mail: dobogotokaj@t-online.hu; andras@kadarhungary.com
 
Beszélgetünk

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018.12.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről b…
Iszunk

Syrah magyar módra

2020.02.20. | Szabó Edit
Nagyon vártuk ezt a kóstolót, igen kedveljük a fajtát. Igaz, kicsit szűkebb ívet rajzoltunk, mint szerettünk volna, de így is 5 borvidék 9 pincészetének tíz bora plusz egy francia syrah…
Tesztelünk

Kovács Nimród Borászat: Soul Syrah 2016

2020.05.08. | Szabó Edit
Kovács Nimródék syrah-ját elsősorban a gazdag, fűszeres borok kedvelőinek ajánljuk. Igazi gondolkodós bor...  
Tesztelünk

Kerekes Szőlőbirtok és Pince: Syrah 2017

2020.05.06. | Szabó Edit
Aki szeretne egy jó mátrai syrah-t kóstolni, válassza a Kerekes Pince borát. Esti beszélgetésekhez vagy akár könnyebb húsételek mellé is kiváló….  
Tesztelünk

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Syrah 2015

2020.06.04. | Szabó Edit
Ki ne ismerné Kisharsány gyöngyszemét, a festőien szép teraszáról és csodás borairól híres Vylyan Pincészetet? 2015-ös syrah boruk remek társ az elmélkedésben, de francia csokitorta mel…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (6) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (105) tokaj-hegyalja (63) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)