Palkó Pincészet: Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée 2014

2019.05.05. | Szabó Edit
A fiatal kertészmérnök házaspár Abaújszántón készíti borait. Érdemes megtanulni a nevüket, a Szt. Erzsébet Cuvée alapján ítélve hallunk még róluk…
 


Az aranysárga színű bor lassan mozdul a pohárban, látszik, hogy komolyabb alapanyaggal van dolgunk. Mély, intenzív illatában az érettebb tokaji édes borokra jellemző aromavilág jelenik meg: rumos diós, aszalt gyümölcsös, mazsolás, mézes jegyek, pörkölt magvakkal fűszerezve.

Kóstolva krémes, bársonyos és rendkívül gazdag. Ízét a mazsolás, aszalt barackos, édesfűszeres aromatika határozza meg. Az édességérzet a meghatározó, a savak ugyan jól tartanak, de a szerkezet a cukor felé billen. Picit lendületesebb savtartalommal sokkal üdébb lehetne a bor, de azért csalódást így sem okoz, sőt.

A szépen korosodó tokaji természetes édes borok egyik csodálatos példája, érdemes figyelni rá – és a pincészetre is.

Megjegyzés: a bor szamorodnitechnológiával készült, maradékcukor-tartalma 177 g/l, azaz megfelel egy 6 puttonyos aszúénak. 2000 palackot töltöttek belőle.

(87 pont)

2019. január 22-én kóstoltuk a Kóstolom Borbárban.

 
A bor neve : Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée
Termőhely : Tokaji borvidék
Fajtaösszetétel : furmint
A Borsmenta értékelése :
Típus : édes fehérbor
Kapható : a pincénél
Ára : 3500 Ft
Alkoholtartalom : 9.5%
Termelő : Palkó Pincészet
Évjárat : 2014
A termelő weboldala : http://palkoborok.hu/
:
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Palkó Pincészet – Palkó Gabriella és Palkó Norbert
 Cím: 3881 Abaújszántó, Arany János u. 84.
Tel.: +36 70 676 4380
E-mail: info@palkoborok.hu
 

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (52) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (19) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (13) bortúra (11) borvacsora (9) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (153) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fesztivál (23) franc&franc (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (5) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (8) nyaralás (4) olaszország (9) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (78) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (7) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (78) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (6) verseny (9) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7)