Tesztelünk

Palkó Pincészet: Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée 2014

2019.05.05. | Szabó Edit
A fiatal kertészmérnök házaspár Abaújszántón készíti borait. Érdemes megtanulni a nevüket, a Szt. Erzsébet Cuvée alapján ítélve hallunk még róluk…
 


Az aranysárga színű bor lassan mozdul a pohárban, látszik, hogy komolyabb alapanyaggal van dolgunk. Mély, intenzív illatában az érettebb tokaji édes borokra jellemző aromavilág jelenik meg: rumos diós, aszalt gyümölcsös, mazsolás, mézes jegyek, pörkölt magvakkal fűszerezve.

Kóstolva krémes, bársonyos és rendkívül gazdag. Ízét a mazsolás, aszalt barackos, édesfűszeres aromatika határozza meg. Az édességérzet a meghatározó, a savak ugyan jól tartanak, de a szerkezet a cukor felé billen. Picit lendületesebb savtartalommal sokkal üdébb lehetne a bor, de azért csalódást így sem okoz, sőt.

A szépen korosodó tokaji természetes édes borok egyik csodálatos példája, érdemes figyelni rá – és a pincészetre is.

Megjegyzés: a bor szamorodnitechnológiával készült, maradékcukor-tartalma 177 g/l, azaz megfelel egy 6 puttonyos aszúénak. 2000 palackot töltöttek belőle.

(87 pont)

2019. január 22-én kóstoltuk a Kóstolom Borbárban.

 
A bor neve : Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée
Termőhely : Tokaji borvidék
Fajtaösszetétel : furmint
A Borsmenta értékelése :
Típus : édes fehérbor
Kapható : a pincénél
Ára : 3500 Ft
Alkoholtartalom : 9.5%
Termelő : Palkó Pincészet
Évjárat : 2014
A termelő weboldala : http://palkoborok.hu/
:
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Palkó Pincészet – Palkó Gabriella és Palkó Norbert
 Cím: 3881 Abaújszántó, Arany János u. 84.
Tel.: +36 70 676 4380
E-mail: info@palkoborok.hu
 

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)