Vissza
Tesztelünk

Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016

2018.10.08. | Szabó Edit
Sötét színű, gazdag bor, selymes, szinte bársonyos korty, érett gyümölcsök és fűszerek sokasága… Mondhatnánk hosszabban, azzal se mondanánk semmit. Ez a bor nagy titkok tudója, de engedi magát megfejteni. Már csak ezért is érdemes többször megkóstolni.

A sötét szalmasárga színű bor lomhán mozdul a pohárban, már az első pillanatban látszik, hogy sűrű, gazdag, intenzív itallal van dolgunk. Illata mély, kezdetben intenzíven mézes, aztán virágos, tearózsás, majd jön az érett gyümölcsök sokasága, egy kis fűszeres-törökmézes világgal kiegészítve.
 
A korty selymes, gazdag, intenzív, mély, öblös, krémes, nemcsak a szánkat, hanem az összes érzékünket betölti. Amíg kóstoljuk, nem is nagyon lehet másra gondolni – de miért is kellene? A máskor virgonc somlói savak most megzabolázva adják az alapot, tökéletesen ellensúlyozva a cseppet sem alacsony maradékcukor-tartalmat. Ízben megkapjuk mindazt, amit az illat ígért, a rózsás, virágos karaktert az érett, mézes gyümölcsökkel és a törökmézes fűszerességgel. Az utóíz hosszú, édességbe hajló, gyümölcsös, de van benne egy leheletnyi sósság is.
 
Komplex, izgalmas, komoly bor, a Borsmenta 2018. szeptember 11-i vaktesztjén ez kapta a sajtó jelenlévő képviselőitől a legmagasabb pontszámot.
 
2018. szeptember 11-én kóstoltuk.
A Borsmenta bortesztjeit a Kóstolom csapatával együttműködésben, a Kóstolom Borbárban tartjuk.
 
A bor neve : Tramini
Termőhely : Nagy-Somlói borvidék
Fajtaösszetétel : 100% tramini
A Borsmenta értékelése :
Típus : száraz fehérbor
Kapható : Kóstolom Borbár
Ára : 5050 Ft
Alkoholtartalom : 12%
Termelő : Somlói Apátsági Pince
Évjárat : 2016
A termelő weboldala : http://juhfark.hu/
:
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Somlói Apátsági Pince – Balogh Zoltán
Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somló hegy hrsz. 1070
E-mail: pince@juhfark.hu
 

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)