Vissza

Barolo és szarvasgomba

2016.11.03. | Robotka Gábor
Piemont ősszel a legjobb, és nem csupán a környék híressége, a fehér szarvasgomba miatt…

Az Alpok lábainál elterülő Piemont a kevés tengerpart nélküli olasz tartomány egyike, és így szinte ideális célpontnak tűnik tavaszi vagy őszi túrák úti céljaként. Ha már a két évszak között kell választanunk, akkor legyen inkább az ősz, hiszen ilyenkor érnek a szőlők, és mostanság terem a helyi „gyémánt”, vagyis a világhírű fehér szarvasgomba is.
 


Piemont felfedezését érdemes a tartomány fővárosában, a kulturális és történelmi látnivalókban bővelkedő Torinóban kezdeni. A több ezer éves múlttal büszkélkedő város minden korosztály számára kínál látnivalót. Római romok, barokk templomok, neogótikus paloták és art nuovo stílusú lakóépületek váltják egymást az olaszos pompát árasztó belvárosban. A folyóparton hatalmas közparkok sorakoznak főúri kastélyokkal, kellemes sétautakkal, kávézókkal és éttermekkel. Ha kultúrára vágyunk, mindenképp nézzük meg a Krisztus szemfedőjének tartott torinói leplet, de érdemes meglátogatni a világ legmagasabb múzeumát, az olasz Nemzeti Mozimúzeumot, vagy az egykori FIAT gyár közelében található autós kiállítást, ami garantáltan elszórakoztatja a család összes férfi tagját. A belvárostól kissé távolabb található Superga hegyi katedrálisa, a savoyai hercegek és a szárd királyok temetkezési helye. Az impozáns bazilika tornyából remek panoráma nyílik a Pó folyó partján elterülő metropoliszra.



Az egykori olasz fővárost magunk mögött hagyva kezdetét veheti a hangulatos településekkel pöttyözött, dimbes-dombos vidék felfedezése. Piemont, mint azt neve is mutatja, a hegyek lábánál fekszik. Így errefelé nem látunk drámai hegycsúcsokat, azokért a szomszédos Valle d’Aosta felé kellene indulnunk. Viszont méretes, magyar szemmel már szinte hegynek tűnő dombokból nincs hiány. A dombok tetején Toszkánához hasonlóan középkori falvakat és életteli kisvárosokat találunk. A domboldalakon pedig szőlőültetvényeket, ameddig a szem ellát. Piemont legfontosabb borai a helyi nebbiolo fajtából készülnek, köztük is a két leghíresebb a barolo és a barbaresco, amik a kiváló dűlőknek helyet adó falvak nevét viselik. A nebbiolo fiatal korában robusztus, tanninban és savban gazdag, mély színű bort ad, ezért igényli és meg is hálálja a hosszú palackos érlelést. Komoly borfogyasztók nem igazán nyitnak ki tíz évesnél fiatalabb barolókat vagy barbarescókat. Könnyebb ételek mellé a fiatalon is jól fogyasztható, rusztikus freisát vagy a dolcettót kortyolják a helyiek. A Barbarescóból származó vörösborokat hosszú ideig a barolo szegény vidéki rokonaként tartották számon. De mindez megváltozott, amikor a XX. század második felében Angelo Gaja elkezdte palackozni kifinomult és magasan árazott barbarescóit. A minőség és a marketing megtette hatását, és a régebben lesajnált barbaresco mára ugyanolyan presztízsmárka lett, mint a nagyra tartott barolo. A faluban járva láttunk olyan Gaja-bort, amelynek decijét 55 euróért mérték az étteremben. Szerencsére ennél barátságosabb áron is kóstolgathatunk. Barbaresco központjában a kis templomot ugyanis vinotékává alakították, és itt, az oltárral szemben helyet foglalva megízlelhetjük a helyi termelők aktuális kínálatát. Meghökkentő élmény pont a katolicizmus hazájában ilyen helyszínen borozgatni, de a kiváló vörösek gyorsan oldják a hangulatot.



A helyi etalonnak számító Barolóban sikerült felkeresnünk az elegáns borairól híres G.D. Vajra pincészet.  A pincét vezető energikus, fiatal borász, Guiseppe Vajra már a kapuban várt bennünket, és kért, hogy csatlakozzunk a kóstolóteremben a „magyarokhoz”, amíg ő behozza az éppen leszüretelt szőlőt. Azt gondoltuk, hogy összekevert bennünket a többi vendéggel, de amint beléptünk, kiderült, hogy tényleg egy tucatnyi hazánkfia ül náluk az asztal körül. Hiába, a jó bornak híre megy…

A Vajra család generációk óta palackoz fajtajelleges, hosszan érlelhető vörösborokat a környék legjobb dűlőinek terméséből. Vörösboraik mellett rajnai rizlinget és egy klasszikus stílusban készülő nebbiolo-pinot noir pezsgőt is találunk kínálatukban. A Vajra-borok elegánsak, tiszták, életteliek, és végül, de nem utolsósorban teljesen vegyszermentesen készülnek. Érdemes ismerkedni velük, ha sikerül beszereznünk egy-egy palackkal a világszerte népszerű tételekből.

A borok mellett persze helyi szalámikat, szélben szárított sonkákat, kiváló sajtokat és rengeteg friss zöldséget is kínálnak a kis települések heti piacai. A legnépszerűbb Alba szombati rendezvénye. Itt az élelmiszereken túl a ruházatig és a háztartási eszközökig mindent megtalál az érdeklődő. Alba ősszel más okból is vonzó célpont lehet, hiszen októberben rendezik a Fehér Szarvasgomba Fesztivált, ami ínyencek ezreit vonzza a városba a világ minden részéről. Az éttermesek és az olasz háziasszonyok mellett hollywoodi hírességek is gyakran átröppennek magángépeiken, hogy bevásároljanak a világ egyik legkülönlegesebb és legdrágább fűszeréből. 



Aki viszont túlságosan extrémnek tartja a szarvasgomba ízét és a kis gumók árát, az könnyen vigasztalódhat a város másik híres termékével, a mogyorókrémmel. Alba városát ugyanis nem szőlők, hanem hihetetlen méretű mogyoróbokor-ültetvények szegélyezik. A mogyoróból készülő nugát roppant népszerű az olaszok körében, és ha megemlítjük a helyi Ferrero család által készített Nutellát, akkor mindenkinek összefut a nyál a szájában.

Ha sikerül október közepén utaznunk, akkor keressük fel Asti városát is, hiszen ilyenkor tartják a „palio”-t, az 1300-as évek óta megrendezésre kerülő látványos lovasversenyt. A palio tiszteletére az egész belváros középkori díszbe borul, és így várja az Olaszország különböző régióiból érkező zászlóforgatókat és lovascsapatokat. Astiban járva érdemes megkóstolni Piemont könnyed desszertborát, a környékén szüretelt muskotályból készülő, friss barackízű Moscato D’ Asti pezsgőt, és mellé egy tálka panna cottát, hiszen a legenda szerint ezt azt ismert édességet egy Piemontban élő magyar asszonyság találta ki évszázadokkal ezelőtt.
 
Fotó:
Robotka Gábor





címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (6) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (103) rozé (25) saláta (6) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (47) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (24) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (6) tokaj (99) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)