Utazunk

Bor, Ábrahám… Bardon!

2018.06.11. | Ercsey Dániel

Az idei Bor, Mámor… Bénye gasztrokulturális fesztivált július 5–8. között rendezik Erdőbényén. Ismerjük meg a szereplőket! Ercsey Dániel borszakíró elsőként az Ábrahám Pincét és a Bardon Pincészetet mutatja be, természetesen az ott játszódó programokkal együtt… 
 

Ahol a szó fontosabb, a bor csak kíséri – Ábrahám Pince


 
A főutca teteje, pontosabban egy mellékutca második portája. Átjáróház a szó átvitt értelmében, hiszen jólesik megérkezni, leülni a lugas alá, beszélgetni, vagy csak hallgatni egy nagyot, aztán továbbállni. Úgyis visszajövünk. Amíg ott vagyunk, elegendő útravalót kapunk kortárs magyar irodalomból és a főbb filozófiai kérdésekből a következő harminc évünkre. De másnap reggelig mindenképpen.
 
Merthogy itt tényleg mindenki filozófus, talán még Dani is, vagy tán éppen ő a leginkább. Tudjanak csak lépést tartani vele a szülők!
 
Mindez nem lenne, ha Enikő édesapja nem szeret bele a vidékbe. Nem ilyen lenne, ha a fiatalok nem kóstolják meg valamelyik borát. Végül pedig végképp nem ilyen lenne, ha nem filozófusként vágnak bele, és ha nem kóstolnának megszállottan, más borvidékek filozófusaitól.
 
Zseniális címkék, meghökkentően jó borok egy olyan ember kezéből, akinek egy német rizlingben lusták a savak. A sav-, Nietzsche- és Szív Ernő-toleráns Robi karmesterként vezényli kóstolóit, ahol a borokról nem is mindig esik szó, néha csak érintőlegesen, mintegy megtámasztva a gondolatok szélét, mint az új Stockinger hordó a száraz furmintot.


 
Az egyetlen birtok az országban, ahol néha úgy érzem, hogy a drága borok is túl olcsók. Egész egyszerűen azért, mert az van mögötte, ami. Lemondások halmaza, mint bármely nagy gondolkodónál, csak itt a végtermék nem könyvben manifesztálódik, hanem egy palack erjedt szőlőlében. Ha Ábrahám-borokat iszom, Robival és Enikővel beszélgetek, legyek bárhol a világban. Tegyetek így ti is!
 
Enikő és Robi az alábbi programokkal készül az idei Bor, Mámor… Bényére:
 
Július 6., péntek
19.00   Evviva – avagy a Világ és a Zene
Látó Frankie hegedű, Mogyoró Kornél ütősök, Tóth Evelin ének
A zenekar főként saját szerzeményeket játszik, de forrásként előszeretettel nyúlnak hazai, illetve a világ különböző részeiről származó népdalokhoz, slágerekhez is.


 
Július 7., szombat
13.00 Tanulj meg pálcikázni! Aztán meg trapitizni!  – Darvasi László irodalmi programja gyerekeknek
Egy szép napon fura kis manócska bukkan fel Kavicsváron, nem tudja, honnan és miért jött. Ő Trapiti. És hogy mi a trapitizés? Pontosan nem meghatározható, a lényeg az, hogy szeretet legyen benne. Aki többet szeretne tudni erről, jöjjön el, és hallgassa meg a kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb szerzőjét.
 
21.00 Édes Málé Trió
A trió életében fontos hellyé vált Erdőbénye, ahol a remek borok mellett mindig rendkívüli élmény muzsikálni. A moldvai és gyimesi csángó népzenét hagyományos, egyszerű módon szólaltatják meg.


 
22.30 Zenés borozás Hodorog András klézsei furulyással
A 78 éves, ma is aktív muzsikus a moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenészegyénisége, sok táncházi zenész példaképe. Nemcsak tánczenét játszik, hanem a magyarság legősibb dallamkincséhez tartozó énekes hagyományt is jól ismeri. Ötletgazdag, virtuóz hangszerjátékos, élmény hallgatni.
 
Gasztronómia: Vinikli
Budapest egyik legkülönlegesebb vendéglátóhelyének munkatársai saját készítésű szendvicsekkel és salátákkal készülnek a vendégek fogadására. A Vinikli (biciklibolt és kávézó egyben) idén januárban nyitott a főváros legforgalmasabb bringaútja mellett, és népszerűsége egyre növekszik – nem csak a bringások körében.Kapcsolat: Ábrahám Pince
3932 Erdőbénye, Rákóczi u. 1.
Tel.: +36 70 570 8496, +36 70 365 9087
E-mail: enikoabraham@gmail.com
www.abrahampince.com


 
Egyensúly és elegancia – Bardon BorászatSzerencsére Erdőbénye nem szűkölködik szép épületekben és jó történetekben, ezzel együtt a Bardon Borászat épülete, az épület és a tulajdonos családtörténete, vagyis a gyönyörűen felújított gazdag polgári kereskedőház és a francia forradalom utáni terror elől Magyarországra menekülő család egymásra találása még itt is feltűnést keltő.
 
Ha ehhez hozzávesszük Molnár Ádám főborász-birtokigazgató-kisiparos megalkuvást nem tűrő minőségszemléletét és az ebből egyáltalán nem egyértelműen következő, már-már arisztokratikus jó ízlését, azonnal adottá válik egy lehengerlő sikersztori.
 
A dolog hátulütője, hogy ezt az egészet nem igazán kommunikálják, így viszont a Bardon megmarad mindannyiunk saját ékszerdobozának, a helynek, amit mi fedezhetünk fel, mindenki a saját tempójában és ízlése szerint, és utána sokáig mesélhetjük, hogy tudunk valamit, amit más nem, egy titkos helyet, ahol azon sem kell meglepődni, ha a borász mountain-bike-on érkezik, és miután átöltözött, előkap valami fúvós hangszert, hogy koncertet adjon. Lehetőleg barokk koncertet.


 
Tavaly a Bor, Mámor… Bénye legjobb reggelijét adták, kíváncsian várjuk, hogy idén mivel rukkolnak elő. Jó hír a családosoknak és a babával érkezőknek, hogy pelenkázni, szoptatni itt is van lehetőség, ahogy arra is, hogy csak úgy elheveredjünk, és egy pohár Meszes furmint mellett felépítsük magunkban álmaink birtokát. Az enyém kísértetiesen hasonlít a Bardonra, amit hatalmas szerencseként értékelek. Nem kell felépítenem, elég rendszeresen ellátogatni hozzájuk, hogy újra és újra valóra váljon egy álmom.
 
Ádámék az alábbi programokkal várják a látogatókat:
 
Július 6., péntek
8.00-12.00 Vidéki reggeli
21.00 Dynamite Dudes
A country-rockabilly alakulat a korai bluest ötvözi modern dalokkal. Az is lehet, hogy a csúcshatás elérése érdekében Bon Scott vérét isszák! J A nagybőgőnél a velejéig romlott Mitch Farty, szárnysegédje, Tom White – szájharmonika-virtuóz, félelem és gáncs nélküli lovag, özvegyek oltalmazója, igazi mókamester.


 
Július 7., szombat
8.00-12.00 Reggeli jóga
8.00-12.00 Vidéki reggeli
19.00 Swing à la Django
A sajátos stílust teremtő zenekar zenéjében a francia manouche swing világa, a magyar autentikus zene, a tangó és a jazz műfaja ötvöződik.


 
Július 8., vasárnap
8.00-12.00 Reggeli jóga
8.00-12.00 Vidéki reggeli

 
Állandó program: játszóház kicsiknek és nagyoknak
 
Gasztronómia: Kis Sziget
A népszerű egri kávézó a megszokott kedvességgel és profizmussal tálalja közkedvelt lepényszendvicseit.


 
Kapcsolat: Meszes Major Kft.
3932 Erdőbénye, Kossuth u. 39.
Tel.: +36 20 451 4720
E-mail: adam.molnar@bardonwines.com
www.bardonwines.com


Kapcsolódó írásaink:
Bor, Budaházy... Illés!
Bor, Jakab... Pro Vinum!

 

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (43) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (8) bor (232) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (124) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (19) espresso embassy (3) étterem (85) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (37) Furmint Február (3) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (28) kadarka (8) karácsony (11) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (44) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (5) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (32) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (24) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (5) recept (49) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (6) sor (35) sós (16) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (7) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (24) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)