Utazunk

Bor, Sanzon… Csite!

2018.07.03. | Ercsey Dániel
Még kettőt alszunk, és kezdetét veszi Tokaj-Hegyalja egyik legizgalmasabb boros-művészeti fesztiválja, a Bor, Mámor… Bénye. A rendezvényre a SanzonTokaj és a Csite Családi Birtok is izgalmas programokkal készül. Ismerjük meg őket!
 

Sanzon – örökség a Nyakvágón
 
Amikor először mesélte Erika – akit egyre többen hívnak Sanzon Erikának a háta mögött –, hogy minden egy parcellával kezdődött a Nyakvágón – akkor sok dolog jutott az eszembe, de egy olyan szuper kis borászat, mint a SanzonTokaj, nem igazán. Volt ott nyakleves, szúrós bokrok, egyszóval szabadon asszociáltam a csodás dűlőnévre, ami amúgy Tolcsván található a Kerház, pardon, a Grand Tokaj szomszédságában.


 
Örökség, merthogy Erika helybéli, pontosabban innen fújta-fújja a szél a Microsoft nyomában távoli országokba, videokonferenciákra, nemzetközi marketingmunkákra. Úgy tűnik azonban, hogy ez a szél vissza is hozza az embert, ha arról van szó. Ha kiürül a táj, a szél visszafelé kezd fújni.
 
Az is érdekes, hogy bár Erika saját bevallása szerint nem rajong a más borvidékekre olyannyira jellemző, megkövesedett hierarchiákért, mégis folyamatosan neveket és embereket sorol, amikor a jelent magyarázza. Erdőbénye, mert Hlavacs Józsi, vibráló savak, mert Péter Robi, Rány, mert Homonna Attila. Végső soron az emberek teszik azzá a vidéket, ami.


 
Sokan és sokszor elmondták, hogy a sikerhez közös cselekvésre van szükség. Ha valaki felismeri a körülötte előforduló értékeket, az már fél siker. Az élet így már lehet teljes. Ha netán fel is tudja használni azokat, együtt tud velük működni, másokat is ráébreszt a saját értékeire, akkor megnyílik az út a közös cselekvés előtt. Ehhez első lépésként az individualizmussal kell elszámolni. Ha ez megvan, akkor Erika felsorolásának a végére végre én is odabiggyeszthetek valamit: együttműködés, mert Rácz Erika. Pardon, Sanzon Erika. Mégiscsak így hívjuk mindannyian.
 
Titkos tipp: tavaly szelfifal és chill-out volt náluk, biztos vagyok benne, hogy idén is a legkreatívabb helyszínek közé tartozik majd a Sanzon-lak a BMB-n. Eltéveszthetetlenek, a falu bejárata felől ők az elsők, akikbe belebotlunk bal oldalon, a Bénye fogadóval majdnem szemben.



Rácz Erikáék az alábbi programokkal készülnek hétvégére:
 
Július 6., péntek
17.00-1830. Egy férfi és egy nő: Badacsony Erdőbényén
Borkóstoló talkshow Ujvári Viviennel (Ujvári Pincészet) és Földi Bálinttal (Sabar Borház, A Két Jóbarát meg az Anti). A kóstolót vezeti: Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője. A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött! Ára: 4000 Ft/fő; regisztráció: sanzon@sanzontokaj.com



19.00 Valami swing
22.00 Chill-out night a SIC Infit akusztikus zenekarral
 
Július 7., szombat
11.00-14.00 Fröccsterasz & Reggeli
Sajt, sonka, bubik minden mennyiségben!
12.30-14.00 Az ökoborokról természetesen – trend, vagy annál több?
Kóstolás és beszélgetés Rácz Erikával (SanzonTokaj) és Sándor Zsolttal (Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet – Bükk). A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött! Ára: 4000 Ft/fő; regisztráció: sanzon@sanzontokaj.com
14.00 Grillterasz - parázson a debreceni páros


16.30-18.00 A furmintnak is jár a flanc: furmintpohár élesítve – mennyit számít a pohár

Különleges „pohár-kóstoló”, ahol a SanzonTokaj borok egyedi íz- és aromavilágát különböző boroskelyhek használatával más-más megvilágításban ismerhetjük meg. A borsort kereskedelmi forgalomban még nem lévő 2016-os és 2017-es tételek alkotják. A kóstolót vezeti: Szilágyi-Tréba Eszter pohárnagykövet és Rácz Erika (SanzonTokaj).
A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött! Ár: 4000 Ft/fő; regisztráció: sanzon@sanzontokaj.com
19.00 Butterfly Effect
Egy pillangó a budapesti klubok mélyéről. Hatás van? Van. Mert akármilyen távolinak is tűnik ez egy borvidék hangulatától, aki itt volt az eddigi koncertjeiken, az tudja, hogy ezek a kitűnő zenészek be is tartják, amit ígérnek: „hogy a mindenható távolság rakétáján eljutok hozzád”.


22.00 Chill-out night a SIC Infit akusztikus zenekarral
 
Július 8., vasárnap
11.00-14.00 Reggeli a grillteraszról – parázson a Debreceni páros


 Gasztronómia: Grillterasz, Mádi sajt

Kapcsolat: SanzonTokaj
3932 Erdőbénye, Bethlen Gábor u. 66.
Tel.: +36 20 335 2558
E-mail: sanzon@sanzontokaj.com
www.sanzontokaj.com
www.facebook.com/sanzontokaj



Csite – a saját örömünkre is



Ha egy boroscímke újrahasznosított papírból készül, és a feliratot természetes alapanyagokból kinyert festékkel írták rá, akkor nem lehet kérdés, hogy a borban sincsenek kemikáliák és adalékanyagok. Csitééknél ez a helyzet, csak éppen nem reklámozzák. „Az ország nem érett még meg arra, hogy ilyenekkel foglalkozzanak” – mondta Norbi, és sajnos igaza van.
 
Miközben a fentieken jár az agyam, újabb és újabb csodás gondolatok érkeznek az egykori borszakírótól. „A csúcsborunk, a Toplec soha nem lesz piacos termék. Lesznek, akik szeretik, de a többség inkább úgy ítéli majd meg, hogy szembemegy a fősodorral. Egész egyszerűen azért, mert a mindenkori évjáratot tükrözi. Csak egy szüret lesz, az pedig teljes érettségben.


 
Személy szerint engem valódi meglepetésként ért, hogy a Toplec megjelent az egyik legnagyobb hazai borkereskedő kínálatában. Örültem neki, hogyne örültem volna, de számomra Csite Norbi olyan borász, mint amilyen költő volt Áprily Lajos. Vagyis amilyennek Nemes Nagy Ágnes láttatta: szektája van. Vagy talán inkább hűséges barátai. Igaz, arra is komoly esély mutatkozik, hogy egy bényei közös kóstolás és beszélgetés után már barátként jöjjünk ki az udvarukról. Ha ez így adódna, örüljünk a lehetőségnek, hogy egyre többfelé lehet Csite-borral találkozni. Ha pedig a borral kezdjük az ismerkedést, feltétlenül nézzünk be Norbiékhoz a BMB alatt, hogy összeálljon a kép a Tokaj-Hegyalját kedvelő egykori Borbarát-szerzőről és borbloggerről, aki az elmúlt évtizedét Erdőbényének szentelte.



 
Egyre nagyobb szükség van a gondolkodó bortermelőkre, Csite Norbi pedig ízig-vérig ilyen. Egy ember, aki a jövőre figyelve éli meg a jelent.
 
Csite Norbiék családi birtokán az alábbi programokra számíthatunk:
 
 
Július 6., péntek
15.00 Garaczi László: Hasítás
A szerző 1985 óta publikál. A Hasítás kultikus-klasszikus regényciklusának ötödik kötete, pulzáló korrajz, melynek lapjain megelevenednek a közelmúlt évtizedei. Hősünkkel együtt lődörgünk a Felszabadulás téren, csavargunk Párizsban és Berlinben. Emellett pedig a könyv varázslatos játék az életrajzi regény lehetőségeivel, azzal, hogy valóban mi a fikció.



17.00 MeLongue
A gitáros-énekes duó kellemes hangulatú műsorában az általuk kedvelt előadók dalait hallhatjuk. Repertoárjuk széles skálán mozog, a bossa novától az alternatív rockig, a soultól a trip-hopig minden zenei stílusból szívesen válogatnak.
 
Július 7., szombat
11.00 Weiner Sennyei Tibor: Hamvas és a kert
Előadás Hamvas Béla kerthez, borhoz és nőkhöz fűződő viszonyáról
13.00 Kalydy András: A hordó ötven árnyalata – workshop a hordó és a bor házasságáról, kóstolómintákkal
15.00 Peppino bohóc
21.00 Szüret Utcza

Baráti dallamok egy baráti társaságtól. A zenekar tagjai a színpadon túli világban is megtalálják a közös hangokat, és becsukott szemmel játszanak, mert álmodni csak úgy lehet.

 
 
Gasztronómia: A leves
A lelkes miskolci csapat a leveseken kívül grillbagetteket, wrapeket és salátákat is kínál.

Kapcsolat: Csite Családi Birtok
3932 Erdőbénye, Kossuth Lajos u. 65.
Tel.: +36 70 229 9767
E-mail: csiten@gmail.com


 

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (229) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (120) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (25) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (82) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (22) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (38) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (22) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (17) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (40) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (15) süti (9) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (20) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)