Vissza

Boros Nyolcas

2017.05.02. | Szabó Hajnalka
Ritkán sikerül három kiváló programot belepréselni egy napba, de nekünk megadatott. Egri túránk során két kiváló pincészetet és a környék legjobb éttermét látogattuk meg. Utunk utolsó állomása a Nyolcas és Fia Borház volt…
 


A napot a Havas & Tímár Pincészet megismerésével kezdtük, aztán jött egy minden igényt kielégítő ebéd Macsinka János séf fantasztikus birodalmában, a Macok Bisztróban, délután pedig a mostanában egyre több kellemes meglepetést okozó Nyolcas és Fia Borházat vettük célba. Az elmúlt években több kóstolón is találkoztunk a pince boraival, és a Nyolcas és Fia képviseletében minden alkalommal a fiú, Ádám töltögetett. Fel is vetődött bennünk a kérdés, hogy vajon igazi családi vállalkozásról van-e szó, vagy ez már leginkább csak a „Fia” pincéje. 



A találkozáskor rögtön meg is kérdeztük, mi az igazság, és Nyolcasék készségesen meséltek a kezdetekről. Megtudtuk, hogy apa és fia egyaránt részt vesz a szőlőmunkákban és a borok készítésében, de míg az apánál ez afféle hobbiként indult, a fiú mindenképpen szeretett volna ezzel komolyabban foglalkozni, és egy színvonalas, tiszta technológiájú, profi, XXI. századi pincészetet létrehozni. Céljuk leginkább az értékteremtés, nem akarnak csupán üzleti vállalkozásként működni.



Nyolcas Tamás 1981-ben telepítette első szőlőit, a helyi adottságoknak megfelelően kékfrankost, leánykát, olaszrizlinget és muskotályt. Időközben viszont a család más városba költözött, így a hobbiborászkodás egy időre abbamaradt. A kétezres években viszont visszatértek Egerbe, és újra fellángolt a lelkesedés. Új ültetvényekkel is gyarapodott a kis birtok, és már Ádám is egyre több időt töltött a szőlőben és a pincében.



Beletelt néhány év, mire úgy érezték, hogy érdemes a nagyközönségnek is megmutatni, hogy mit is gondolnak ők a borról. 2012-ben a mindkettejük által ígéretesnek tartott 2009-es évjárat tételeivel léptek először piacra. Ekkoriban nőtték ki az eredeti, ostorosi pincéjüket, így hát vásároltak Egerben egy tágasabbat, amit nemrég bővítettek ki egy kicsit. Most már nemcsak a borok férnek el kényelmesen, de a vendéglátással kapcsolatos álmaikat is valóra válthatják.



Jelenleg 10 hektár saját szőlőjük mellett 5 hektár bérelt területen gazdálkodnak, és 2 hektár telepítése éppen folyamatban van. Az első fajták mellé az évek során a turán, a merlot és a cabernet franc került még be, és valószínűleg marad is ez a szortiment. Esetleg még a kadarkával kacérkodnak, ha marad rá idő meg energia, de a minőségből nem adnak alább, így ennek a rovására semmiképpen nem szeretnének terjeszkedni. A borra is úgy gondolnak, mint alapvető élelmiszerre, hagyományos eljárásokat alkalmaznak, és csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el, hogy a szőlő legjavát kaphassuk bor formájában a poharunkba.



A fehérborok közül a friss, gyümölcsösebb olaszrizling mellett a pince egyik gyöngyszemét, a muscat otonelt is megkóstoltuk. Izgalmas, parfümös száraz borral van dolgunk, a fajtától nem megszokott tartalmassággal, emlékezetes perceket okozva annak is, akinek magától eszébe sem jutna leemelni a polcról egy illatos bort.

A pince több borával is barátságban vagyunk, e sorok írója személy szerint a turán nagy rajongója. Ezt a kék szőlőből készült magyar vörösbort kevesen palackozzák önállóan – leginkább festőszőlőként elterjedt –, de a kevesek között is az egyik legszebb Nyolcasék Turánja. Különleges illat- és ízélményt kapunk, a pohárba szagolva úgy érezhetjük, mintha egy rózsakertbe csöppentünk volna, majd egy igazán összetett, egyedi ízvilág mutatkozik meg a meggyes, szedres, édesfűszeres kortyoknak köszönhetően. Kuriózumokra fogékonyaknak különösen ajánljuk. De megkóstoltuk a kékfrankost is, ami meg Nyolcas Ádám nagy kedvence, a 2014-es évjárat most került forgalomba, és ugyan sokan szidják azt az évet, mi ez után a feszes, fajtajelleges bor után semmiképpen nem tennénk.



A borvidék egyik zászlósborát, a nemrégiben hungarikummá nyilvánított egri bikavért viszont csak a legjobb évjáratokban készítik. Fontosnak tartják, hogy ez a boruk mindegyiknél komplexebb, mélyebb legyen, és jól prezentálja a pince törekvéseit: a kortyban a borászat legjavát érezzük. A neve is kifejező: Szülőföldem – ennél szebben talán nem is tiszteleghetnének szeretett borvidékük előtt.



Az ötletes, a komolyabb boroknál inkább letisztult, míg a könnyedebbeknél színes, játékos, kicsit retró látványvilágú címkéket egy fiatal grafikusnak, Fajcsák Bencének köszönhetjük, és szerencsére ma már egyre több nagynevű étteremben, borbárban találkozhatunk velük. Érdemes nyitott szemmel járni, mert ezek a borok nagyon jók. Tiszták, őszinték. Gratulálunk Nyolcaséknak, kíváncsian várjuk, milyen újdonságokkal kényeztetnek majd bennünket a következő évjáratokban.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)