Vissza
Utazunk

Bortavasz Alsó-Ausztriában

2019.04.14. | Borsmenta
Amikor Alsó-Ausztriában beköszönt a tavasz, kinyílnak a pinceajtók, és előkerülnek az újborok. Mi most megmutatjuk, merre kell indulni, ha úgy döntünk, hogy szomszédolnánk egy kicsit…
 


A több mint 28.000 hektárnyi szőlőterülettel rendelkező Alsó-Ausztria az ország legjelentősebb és legnagyobb bortermelő tartománya. Ez nem is csoda, hiszen itt a bortermelés egyes becslések szerint 4.000 éve, már a rómaiak előtt megkezdődött. Napjaink elhivatott borászai nyolc borvidéken viszik tovább a régi hagyományokat. A Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum és Thermenregion Wienerwald régiók nagyszerű borai még a legtapasztaltabb borkedvelőnek is okozhatnak meglepetéseket. A vidék bor(s)os sztárja, a zöld veltelini mellett számos különlegességre, de leginkább fehérborokra számíthatunk errefelé.


 
Alsó-Ausztria borainak megismeréséhez a tavasz a legkitűnőbb időszak. Az őszi szüret és a téli érlelés után ekkor érkezik el az az izgalmas pillanat, amikor a borászok az új évjárat kóstolására hívnak minden vendéget a pincesorokra, a présházakba és a szabadba. Ők ezt egyszerűen csak így nevezik: bortavasz.
 
Érdemes felkerekedni, hogy felfedezzük ezt a nem is nagyon távoli világot, ahol jó szóval és jó borral várják az utazót. Lássuk, merre kell indulni.

 
Bortúra a Weinviertelben

A zöld veltelini hazájában, Ausztria legnagyobb borvidékén április 27-28. között több mint kétszáz borász nyitja meg pincéit a látogatók előtt. A kétnapos belépővel – amely egy 7 euró értékű vásárlási utalványt is tartalmaz, és az ára 20 euró – akár az összes pincében kóstolgathatunk. Megszállni Poysdorf vagy Retz környékén érdemes.


 
Wachaui bortavasz

A Vinea Wachau borászszövetkezet tagjai május 4-5. között pincékben, szőlőskertekben és hagyományos borozókban mutatják be a 2018-as évjáratot. A 25 eurós belépő magában foglalja a mintegy 100 borász kóstolásra kínált borait, a wachaui buszokat, a helyi vasutat, valamint a Wachauban közlekedő kompokat és hajókat. Ezt a programot azoknak ajánljuk, akik sokat hallottak már a híres wachaui borokról, de eddig csak keveset volt szerencséjük megkóstolni. A mulasztás itt garantáltan pótolható, hiszen ezen a rendezvényen szinte minden borász jelen van.
 
Akik nem akarnak vagy nem tudnak időpontokhoz alkalmazkodni, de szívesen megkóstolnák a zöld veltelinit, azoknak összegyűjtöttük a legjobb borászatokat és látnivalókat a Kamptalban, vagyis a Kamp völgyében.

  • A Loisium szálloda WeinErlebnisWelt boros élményvilágában megtanulhatjuk, hogyan készülnek a borok, és a 900 éves pincében meg is kóstolhatjuk őket.
  • A Bécsi erdő termálrégiójában pedig a „Wein im Casino” nevű rendezvény csábít kóstolásra, hiszen a vendégek közel 50 borász 300 borát ízlelgethetik különleges környezetben.
  • A Baden bei Wien város közelében található Thallern vinotékában a régió 50 borászatának 40 különböző típusú borát gyűjtötték össze. Aki erre jár, megkóstolhatja a cirfandlit vagy az itt őshonos rotgipfler szőlő borát is.
 
A tavasz kiváló alkalom arra is, hogy utazásunk során felfedezzük egy-egy borvidék látnivalóit, a régióra jellemző, hagyományos borozókat, az úgynevezett heurigereket, az őstermelőket, az éttermeket és a szálláshelyeket. Íme néhány közülük:
 
Túrázás és biciklizés


 
Túracipőben:
Akár a kerékpár nyergéből, akár kényelmesen, túracipőben szeretnénk felfedezni a jellegzetes helyi borokat, Alsó-Ausztriában mindkettő lehetséges. Kerékpárt helyben is lehet kölcsönözni, aki pedig túrázni vágyik, válassza a Langenlois településről induló bortúraútvonalak egyikét. A fáradságos sétát megkönnyítendő az útvonalon frissítőpontokat és borhűtőket helyeztek el a helyi borászok, de a kulcsért ugorjunk be az Ursin Haus vinotékába.
 
A Wachauban található, az UNESCO Világörökség részét képező teraszos szőlőskerteket a spitzi bortúra során fedezhetjük fel leginkább.
 
Két keréken:
A kerékpáros csillagtúrák számtalan lehetőséget kínálnak. Retz borásztelepülésről indulva például pincesorok, szőlőskertek, várak mentén visz az út, és egy nemzeti park érintésével tér vissza a városba, ahol bejárhatjuk Közép-Európa legnagyobb, 21 km hosszú borospincéjét is. A túra során érdemes néha megállni a heurigereknél, mert ezek a jellegzetes, helyi borozók finom ételeket is kínálnak a borok mellé.


 
A Duna menti kerékpárút is számos látnivalót tartogat: Dürnsteinban a nevezetes várromot és a kolostort, Melkben a világhírű apátságot, Artstettenben pedig a reneszánsz kastélyt érdemes meglátogatni. Itt akár hajóval is közlekedhetünk, ha elfáradnánk a tekerésben.
 
Annak érdekében, hogy nyugodtan és biztonságosan térjünk vissza a borozásból (Ausztriában 0,5 ezrelék alkoholszint megengedett a volán mögött), több helyszínen shuttle szerviz és taxi áll rendelkezésre. Sőt, a Weinviertel saját borozós taxival (Weinmobil) is rendelkezik.
 
Szállásról manapság maguk a borászok gondoskodnak. Több mint 150 ilyen szálláshelyet számoltunk össze Alsó-Ausztriában. Igényeink és elképzeléseink szerint választhatunk a tradicionális vagy a kortárs építészeti stílusú, a hagyományos vagy a modern borhotelek közül.


 
Mindezekről magyar nyelven is felvilágosítást ad Alsó-Ausztria hivatalos utazási oldala. Csak egy kattintás IDE, és máris lehet tervezni a tavaszi kiruccanást. Érdemes!
 
Fotó:
Robert Herbst

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (47) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (239) borbar (21) borfesztivál (16) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (3) bortúra (11) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (138) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (29) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (94) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (38) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (63) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (27) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (5) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (16) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (5) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)