Kuba – egy másik világ

2024.02.28. | Gubán Ica és Miklós
Emlékeznek még a Gubán házaspárra? Ők azok, akik biciklivel megtették a Budapest–Róma távot. Ezúttal Kubába utaztak, és élményeiket egy 5 részes sorozatban mesélik el a Borsmenta olvasóinak. Az első részben az első benyomásokról ejtünk szót…


Menjünk Kubába, amíg nem késő!
 
Évek óta mondogatjuk, hogy el kellene menni Kubába, „amíg nem késő”. Figyelemmel kísértem a híreket, és másról sem olvastam, csak a hatalmas méreteket öltő inflációról, az amerikai embargóról, a gazdasági nehézségekről, az üzemanyag- és áruhiányról, az infrastruktúra elhanyagoltságáról, a kemény diktatúráról. Az ország a nagy változások korát éli. Erőteljesen nyitnak a piacgazdaság felé, az utóbbi években engedélyezik a magánvállalkozásokat – igaz, hogy erős kontroll alatt –, és egyre több a magántulajdon. Nem tudni, merre fordul az ország sorsa, de a hírekből és a kint szerzett tapasztalásainkból azt gondoljuk, hogy valami nagy változás elkerülhetetlen.
 
Kuba – egy másik világ - Kubai kalandok 1. rész

És jött egy igen erős impulzus, ami egyértelművé tette, hogy nincs min tovább gondolkozni, Kuba számomra is kihagyhatatlan. Miklós (életem párja) meghívást kapott egy tudományos konferenciára. A helyszín egy kubai sziget, Cayo Santa Maria. Miklós már másodszor látogat ebbe a csodálatos országba. 17 évvel ezelőtt, még a Fidel Castro-korszakban már járt itt, a Las Villas-i „Marta Abreu” Központi Egyetemen. Ő különösen kíváncsi volt a változásokra.
 
Egy ember megmotoz, ketten nézik…
 
Párizsból érkeztünk Havannába, és már a reptéren érződött, hogy egy más világba cseppentünk. A kubaiak nem bíznak a nyugati világ modern biztonsági berendezéseiben, évtizedekkel lemaradt technikával ellenőriznek minden belépőt és csomagot. Egy ember megmotoz, ketten nézik. Mindenfelé dolgozók lézengenek, nem lehet tudni, mi a dolguk, ha kérdezünk tőlük, nem tudnak semmit, de ott vannak. Amikor kilépünk a reptér épületéből, semmivel nem összehasonlítható az az érzés, amikor megcsap a trópusi 30 fok körüli hőmérséklet a 80% körüli páratartalommal. Imádom.
 
 Kuba – egy másik világ - Kubai kalandok 1. rész

Lüktet a salsa
 
Egész barátságos áron találtunk taxit, nagyjából fél óra alatt érkeztünk az óvárosba, itt foglaltunk szállást az Inglaterra Hotelben. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy érdemesebb német weboldalról foglalni, mivel olcsóbb. Ez Havanna legrégebbi szállodája – 1875-ben épült neoklasszikus hotel az El Capitolo szomszédságában. Nagyon szélsőséges vélemények olvashatóak róla. Szinte azonos arányban találunk 1-es és 5-ös értékelést. Olyan, mint maga Kuba. Aki csendes, nyugodt környezetre vágyik, messziről kerülje, de aki mégis ezt választja, napközben egy békebeli, klasszikus gyarmati légkörben találja magát. Tágas terek, öblös, kényelmes fotelokkal berendezett társalgók, bárzongorista az étteremben, udvarias személyzet. Az utcafronti szobánk ablaka alatt volt a hotel bárja, természetesen élő zenével. Éjfélig itt nincs alvás, lüktet a salsa, a merengue – de ki is akarna itt aludni? A kubaiak nem csinálnak abból problémát, hogy nekik nagyon drága a bár, előtte, a széles járdán táncolnak. Páran igyekeznek „jókedvű” turistákat felcsípni. Két lehetőség van. Vagy le kell menni, és egy koktéllal belevetni magunkat a buliba, vagy az erkélyről élvezni az éjszakai nyüzsgést.

Kuba – egy másik világ - Kubai kalandok 1. rész

(folytatjuk...)
 
Fotó:
Gubán Ica és Miklós

Utazunk

Zarándokút két keréken – a cél az út

2021.11.19. | Gubán Ica és Miklós
Budapest–Róma zarándokút 1. rész – Mi a zarándoklat?
Biciklivel Budapestről Rómába? Miért is ne! A Borsmenta vadonatúj sorozatában Gubán Ica meséli el legutóbbi zarándokútja kalandjait, és mindenkit arra biztat, hogy bátran vágjon bele!
Utazunk

Zarándokút két keréken – járt utat a járatlanért

2021.11.22. | Gubán Ica és Miklós
Budapest–Róma zarándokút 2. rész – Elhatározás, előkészületek
A Budapest–Róma táv nem hivatalos zarándokút, ezért a felkészülés is más egy kicsit. Sorozatunk második részében Gubán Ica az előkészületekről és a várható akadályokról mesél…
Utazunk

Zarándokút két keréken – Budapesttől Zalakarosig

2021.11.26. | Gubán Ica és Miklós
Budapest–Róma zarándokút 3. rész – Az indulás
Gubán Ica és Miklós elhatározták, hogy a hagyományos zarándokutak teljesítése után nekivágnak, és meg sem állnak Rómáig. A 20 napig tartó biciklitúra első három napján még Magyarországo…
Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Medellín

2022.02.04. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. Az első részben Kolumbia második legnagyobb városát, Medellínt fedezzük fel velük…
Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Medellín és környéke

2022.02.06. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. A második részben folytatjuk Medellín felfedezését, de ki is mozdulunk a városból…
Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Cartagena

2022.02.09. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. A harmadik, befejező részben Cartagenát fedezzük fel velük… 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)