Utazunk

Menjünk Badacsonyba!

2018.03.30. | Szabó Edit
A Balaton nagyot nyújtózik, és felébred téli álmából. A boltok kinyitnak, a teraszok megtelnek, és bár a tó még hűvösen csillog, az emberek már a csontjaikban érzik a parancsot: „vízpartra kell menni”. Irány Badacsony, töltsünk egy hétvégét egy romantikus szállodában…
 

A Hotel Neptun épülete mellett ezerszer elmentünk már, megcsodáltuk romantikus vadászkastélyra emlékeztető külsejét, ám eszünkbe sem jutott, hogy kényelmes szálláshelyet, gyertyafényes vacsorákra csábító éttermet és kicsi, ám barátságos wellnessrészleget rejtenek a vastag falak.


 
Kevesen tudják, hogy ez volt Badacsony első szállodája, alapkövét 1902-ben tették le, és a hűvös szobákban örömmel pihentek a századelő vendégei. A történelem viharai nem kímélték az épületet, az első világháború idején itt működött a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza. Egry József, a Balaton festője is itt lábadozott, majd később elvette feleségül az őt fáradhatatlanul ápoló Pauler Juliskát.

A szállodát 1999-ben egy helyi család vásárolta meg és újította fel. Nagy Miklós tulajdonos törekedett arra, hogy a nagypolgári miliőt sugárzó épületben megmaradjon a családias hangulat. A felújítás folytatódott, és ma már modern, kényelmes berendezéssel várja vendégeit ez a kedves butikhotel.


 
A Hotel Neptun sokak egybehangzó véleménye szerint Badacsony legromantikusabb szálláshelye. A szálloda a téli időszakban is nyitva tart, ám igazi virágzása mégis mostanában kezdődik, amikor már a kerti asztaloknál üldögélve lehet élvezni a nap melegét, de estére kelve még a fűtött szauna is jólesik a testnek.


 
A nagy találkozások mindig fontos mérföldkövek: ha megérkeznek a megfelelő emberek a megfelelő helyre, azt a környezet is azonnal megérzi. A szállodát és a hozzá tartozó Tilia Borvendéglőt néhány hónapja a Tóth Gruber házaspár vezeti: az étterem főként a feleség, Niki felségterülete, a ház ügyeit a férj, Viktor intézi. Gyerekkoruk óta jól ismerik a vidéket, nem véletlen, hogy kényelmes budapesti otthonukból a Balaton mellé költöztek, és örömmel vettek részt a Hotel Neptun újragondolásában, melynek fontos része az étterem, a Tilia koncepciójának kialakítása is.


 
A Bakony-Balaton régió alapanyagaiból főzünk, és az ételeket az itt lévő hegyek boraihoz társítjuk, a szezonnak megfelelően. A környék legjobb kistermelőit kutattuk fel, és büszkék vagyunk rá, hogy a víz, a sör, a szappan, a kenyér, a fűszer, a sajt, az aszalványok, a zöldség és a hús nem utazik többet néhány kilométernél, míg megérkezik hozzánk” – ismerteti Niki röviden az elképzelést. Viktor pontosítja a felsorolást: „Dolgozunk a Búzalelke Pékességgel, Ódor Dezső juhsajtja és juhtúrója isteni csakúgy, mint az Ott család aszalványai, olajai, zölddió-befőttje. A füstölt májas és a mangalicakolbász az Istvándy család farmjáról érkezik, és még hosszan sorolhatnám. Nagyszerű alapanyagokat kapunk a környékről, és ezek remek kiegészítői a balatoni borok.


 
Viktor és Niki vallja, hogy egy vendéglátó vállalkozásnak figyelnie kell a vendégre, és aki megtiszteli őket a bizalmával, csak a legjobbat kaphatja. A házaspár járja a termelőket, mindent alaposan megnéz, mielőtt megvenné, és mindig a kifogástalan árut keresik. A Tilia Borvendéglő kínálatában a vad és a hal játssza a legfontosabb szerepet, mert ez a két alapanyag igen jó minőségű a környéken. „Nem ülünk kényelmesen a nyári szezon tömegturizmusának langyos néplavórjában, hanem új igényeket, új vágyakat ébresztünk. A környék gazdag halakban és vadakban, így a vadak – különösen a téli szezonban – nagy hangsúlyt kapnak nálunk. A vadhús rendkívül egészséges, mert természetes, koleszterinben szegény, de jó koleszterinben gazdag, tiszta élelmiszer. Kreatív séfünk, Vári Dávid maga is vadász és a vadételek avatott szakértője” – egészíti ki az elhangzottakat Niki.


 
Hogy mikor működik jól egy szálloda, azt mindannyian tudjuk, hiszen voltunk már szállóvendégek. Rendkívül fontos az otthonosság érzése, és hogy tudjuk, nyugodtan rábízhatjuk magunkat a vendéglátóinkra, mert gondunkat viselik. A vendéglátó akkor végzi jól a munkáját, ha a vendég elégedetten és tökéletes kényelemben tölti a pihenés napjait. „Utazásaink során azt tapasztaltuk, hogy a hátsó falu, a második utca, a kilátással nem rendelkező vagy a látványosságtól kicsit távolabb lévő vendéglátóhelyek gyakran többet tesznek az elégedettségért. A fronton lévők megengedhetik maguknak az elkényelmesedés luxusát. Mi semmiképpen sem akarunk ebbe a hibába esni”– mondja Niki.
 


A két házigazda valóban mindent megtesz, hogy a vendégek gondtalanul pihenjenek a magyar tenger partján, ágyuk kényelmes, ébredésük kellemes legyen, és délután felfrissülhessenek a kicsi, ám barátságos wellnessrészlegben. A reggeli minden igényt kielégít, a tematikus vacsorák pedig egészen különleges meglepetéseket tartogatnak. Niki nagy szerelme a bor, éppen ezért a séffel konzultálva, féltő gonddal válogatja össze a vacsorák borsorát éppúgy, mint az étterem borkínálatát. „A vendéglátás csodálatos! Megtisztelve érzem magam, hogy az ide érkezők a bizalmukba fogadnak, elfogadják a tanácsaimat, akár egy pohár borról, akár egy ünnepi menüsorról, akár egy kirándulás helyszínéről van szó” – mondja Niki.
 


Badacsony tökéletes úti cél még akkor is, ha csupán egy vagy két éjszakára tudunk elszabadulni a mindennapos tennivalók elől. Igaz, a strandszezon még messze van, de a gyertyafényes vacsorák, a kellemes borkóstolók, a hosszú séták nincsenek időhöz kötve. Menjünk Badacsonyba, és bízzuk magunkat Nikire és Viktorra! A többit majd ők kitalálják helyettünk.
 
Fotó:
Barbay Csaba
Kövesdi Réka
Orbán Péter - A Balaton fotográfusa - Weboldal

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)