Nem boszorkányság!

2018.04.19. | Szabó Edit
Az első két sikeres rendezvény után újra Bűbájos Hétvége Tarcalon! Az ideit is a május elsejei hosszú hétvégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület… 
 

Egy jó rendezvényhez sokszor túl sok pénz se kell, elég a szervezők lelkesedése, néhány elkötelezett ember, és a program máris sikerre van ítélve. Ez történt a Bűbájos Hétvége esetében is, hiszen amikor 2016-ban elkezdték, a szervezők maguk sem tudhatták biztosan, hogy a kis rendezvény utat talál-e az érdeklődőkhöz a fesztiváldömping közepette.



Tarcal ugyan a Tokaji borvidék egyik emblematikus faluja, két évvel ezelőttig mégsem emelkedett ki igazán a térség szürke eminenciásai közül, és hiába volt itt két négycsillagos hotel is, nem tartozott a ténylegesen látogatott települések közé. Ezen a helyzeten szerettek volna változtatni az itt élő borászok, felismerve, hogy csak komoly összefogással hívhatják fel magukra a figyelmet.

A Bűbűjos Hétvége legfontosabb célja, hogy maradandó élményt nyújtson a Tarcalra látogatóknak, és hogy a vendégek ne csupán a bort, hanem a települést, a helyi gasztronómiát és az ott élő embereket is megismerjék. Tarcal a Tokaji borvidék egyik érdekes színfoltja – természeti és épített környezete, színes történelmi háttere miatt egyre több látogató érkezik a településre. Sokan éppen az első Bűbájos után váltak visszajáró vendéggé.



„Mi is most tanuljuk, hogyan kell jó vendéglátónak, igazi házigazdának lenni. Örömmel tapasztaljuk, hogy a vendégeink ma már nem elégszenek meg egy hatboros kóstolóval, kíváncsiak a szőlőinkre, a hegyeinkre, és magunkból is egyre többet kell megmutatnunk” – mondta Majoros László, a rendezvény egyik szervezője.

És hogy mi mindenre számíthat, aki április 28. és 30. között Tarcalra látogat? Programokban nem lesz hiány. Aki szeretné, jógával kezdheti, dűlőtúrával vagy építészeti sétával folytathatja, és táncházzal vagy koncerttel zárhatja a napot. Borozni szinte mindenhol és minden időben lehet, a nyitott pincékben, az ültetett kóstolókon, a dűlőtúrákon, a szögletes, a kerek és a lyukas kóstolókon, sőt egészen biztosan még ott is, ahol egyáltalán nem számítanánk rá.

Az idei Bűbájos izgalmas gasztrokalandokat is ígér. Megtudhatjuk, hogy mit kínál egy permakultúrás kísérleti kert és annak konyhája, a Kikelet Pincénél KicsiZso izzítja a szmókert, a Pataky portán népi ételeket kóstolhatunk, a Kern Pincészetnél pedig kiderül, hogyan párosíthatóak az orosz ételek a tokaji borokkal.



Akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, izgalmas mesterkurzusokon és ültetett kóstolókon mélyedhetnek el egy-egy témában. Szabó Edit női boros kóstolóján Árvay Angelika, Magyar Anita és Rácz Erika mutatja be borait, természetesen saját történetekkel fűszerezve az élményt, a Basilicus mesterkurzusán egy különleges, régi vörös fajta, a purcsin lesz a díszvendég, a környező települések borait Káli Ildikó segítségével fedezhetik fel a vendégek, a Mátrai Tőkések, vagyis Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás kóstolóját pedig szintén Szabó Edit, a Borsmenta Magazin főszerkesztője vezeti majd.



A helyszíni közlekedést két kisbusz és két taxitársaság is segíti.

A rendezvényen részt vevő borászatok:
Barkland Pincészet, Basilicus Borkultúra Központ, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Dorogi Testvérek Pincészete, Kern Pincészet, Kikelet Pince, Majoros Birtok, Matyisák-Vízkeleti Pincészet, Myrtus Pince, Pataky Borporta, Tokajicum Borház, Tokaji Kutatóintézet



A részletes program megtalálható a Bűbájos Hétvége esemény Facebook-oldalán:
Fotó:
Asztalos Zoltán
Upor László

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)