Nyakunkon a hosszú hétvége!

2018.10.19. | Lovranits Júlia
A célpont Tihany, Zánka, Eger, Etyek vagy Budapest, a program pedig piknik, piac, szomszédolás, borkóstoló, villásreggeli, ebéd, vacsora és minden földi jó. Ezt ajánljuk a hosszú hétvégére…
 


Csodás őszünk van, nemde? A héten olyan bolondul sütött a nap, mintha elnézte volna a naptárt, és bár a hét végére kissé változékonyra fordul az időjárás, még mindig érdemes szabadtéri programokat, kirándulásokat, hosszú sétákat tervezni. Pazar színekben pompáznak az erdők, de a kályhában esténként már duruzsol a tűz, és lassan-lassan előkerülnek a hűvösebb napokra félretett, vaskosabb vörösborok is.

Jönnek a hosszú baráti beszélgetésekkel, csendes borozgatásokkal eltöltött nyugalmas esték, használjuk hát ki a maradék napfényt az ünnepi hétvégén!

 
Csipkebogyó Piknik – október 20., Tihany



Hagyományteremtő szándékkal október 20-án, szombaton reggel 8 és délután 2 óra között várja vendégeit a Csipkebogyó Piknik a Tihanyi Piac Placcon, ahol olyan különleges vendégekkel ismerkedhetünk meg, mint például Kosztricz László vadász-szakács. Csipkebogyós ínyencségekről a Balcsi Bistro gondoskodik, de aki maga is ki akarja próbálni a lekvárfőzést, az tartson Lukacsics Mónikával és a Pinky lekvármanufaktúrával. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig bakancsos csipkebogyógyűjtő túrára várja az érdeklődőket. A sétában átfázott kirándulók forró teával, forralt borral és pálinkákkal frissíthetik fel magukat. Ha pedig közben megéheztünk, megkóstolhatjuk a bográcsos csipkebogyós vadragut. Lesz élő zene, piaci forgatag, nem érdemes lemaradni!

További információ ITT!
 
Élményszüret a Gasztrosétányon – október 20-21., Etyek



A borkóstolós programok kedvelőit október 20-án és 21-én már délelőtt 10 órától nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várja az etyeki Gasztrosétány! A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett mustot és murcit is lehet kóstolni. Lesz kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója, és forró csokoládé – nem csak sofőröknek! A bonbonkészítő workshopokon magunk is elkészíthetjük a finomságokat, de azt is kipróbálhatjuk, milyen vajat köpülni, tököt faragni, ékszert készíteni.



A rendezvény gasztronómiai kínálata is rendkívül izgalmas: tunkolgatunk tunkedlit, kóstolhatunk két évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességeket, csirkepörköltet, vagy körmös-csülkös pacalt helyi alapanyagokból, húsgombócos erdélyi csorbát, csúsztatott palacsintát, házi almás pitét és még százféle finomságot, aztán bevásárolhatunk az alma-, körte- és dióvásáron. Ja, és persze mindenhol lesz bor is, a gyerekeket pedig házi szörpökkel várják.

Részletek ITT!
 
SZOMSZÉDOLÁS – Zene a kertben október 20., Csopak, Szomszéd kertje



Októbertől a Szomszéd kertje csapata időnként áthívja közelebbi és távolabbi szomszédait, hogy megmutassák, amiben ők a legjobbak. Jönnek majd zenészek, lesznek borászok, vendég séfek, és persze szomszéd kutyák, de ezt már megszokhattátok!
Október 20-án szokás szerint Lackó és Atti főz, a zenei felelős pedig Szása lesz.
Helyszín: Csopak, Kossuth utca 97. (a volt Nosztori Kocsma helyén).
Program: 19:00-tól ameddig bírjuk.

Részletek ITT!

Pancs Vegán Piac – október 20., Budapest



A Tűzoltói utcai Élesztőház udvara mostantól szombatonként vegán piaccá alakul. Úgy tűnt, egyre nagyobb az igény az állati alapanyagoktól mentes termékekre, ezért a Pancs már eddig is törekedett ezek bemutatására, mostantól viszont az egész szombati piac vegánná változik. (A vasárnapi program továbbra is változatlan.)


 
Október 20-án megkóstolhatjátok egyebek között a lajosmizsei édesburgonyából készülő mindenmentes pástétomokat, a tunki-tunki szendvicskrémeit, lesznek nyersvegán torták, nyers csokik és természetes kókusztermékek. A bográcsban ezúttal mogyoróvajas csicseriborsó-curry készül, mert vega lesz a közösségi ebéd is. A vásárláshoz a Harmonia Garden duo adja a ritmust.

Részletek ITT!
 

Vertikális kadarkakóstoló a Tóth Ferenc Pincészetben október 20., Eger



A Tóth Ferenc Pincészet úgy véli, hogy a kadarka helye ott van Magyarország legismertebb és legegyedibb szőlőfajtái között, ezért különleges kóstolóra invitálja a borkedvelőket.
Az est folyamán hét különböző bor kerül majd a poharakba friss pékáru és finom sajtok kíséretében. A házigazdák mesélnek, miközben megmutatják a kadarka különböző arcait a gyöngyözőtől a silleren át a csendes borig. A pincészet azt ígéri, hogy előkerülnek majd olyan ritka borok is, amelyekből már csak néhány palackot rejt a pince mélye.

Részletek ITT!

 
Zánkai Szüreti Mulatság és Fügekert Brunch október 20., Zánka



„Közhírré tétetik, hogy 2018. október havának 20. napján Szüreti Mulatság és Felvonulás tartatik Zánkán, melyre mindenki elvárattatik, meghívattatik. A déli harangszó után két órával indulnak a dalia legények és a szép menyecskék, hogy az esti bálra mindenki kedvét megteremtsék” – szól a meghívó, és ki tudna ilyen kedves kérésnek ellenállni?



És ha már ott vagyunk Zánkán, érdemes benézni a Fügekertbe, ahol délelőtt 10 órától délután 3-ig tart a brunch. Az ételekről Pallag Dávid, a borokról pedig Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza gondoskodik. Lesz szőlőgazpacho, verjus, konfitált fokhagyma, füstölt mandula, erdei gombás csája, savanyított lila hagyma, szarvasgombaolaj, birkapörkölt, kuszkusz, gyöngyhagyma, almás pite, sós karamell, egyszóval minden földi jó!

Részletek a szüreti mulatságról ITT, a Fügekert villásreggelijéről pedig ITT!


Kellemes feltöltődést, vidám hosszú hétvégét kíván mindenkinek a Borsmenta csapata!



 
Fotó:
facebook

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (56) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (14) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (66) bortúra (15) borvacsora (12) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (174) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (59) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (4) étterem (114) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (29) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (8) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (5) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (102) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (46) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (23) süti (14) svét (12) szakácsverseny (4) száraz (14) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (5) tokaj (88) tokaj-hegyalja (47) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)