Paloznak két keréken

2017.06.11. | Szabó Edit
Káprázatos balatoni panoráma, színes plédek, kényelmes nyugágyak, a zsályabokor mellett kék szélforgót pörget a szél. A Homola Borterasz kétségkívül a Balaton-part egyik legvendégmarasztalóbb helye, hát még ha érkezésünk örömére pezsgőt is bont a házigazda…
 


Homola Szabolcs 2008-ban kezdte borászati vállalkozását. Az akkor 13 hektáros birtok mára 15 hektárosra növekedett, de hamarosan húszra bővül, és a cél az, hogy egy még egyszer ekkora területet integráljanak a meglévő mellé.



A vadonatúj pezsgő tökéletes üdvözlőital, ez a pincészet első kísérlete ezen a magasságon, de könnyűszerrel megugorják. A 2014-es pinot blanc alapbort Szentesi József pezsgősítette, a buborékok kicsit harcosak ugyan, de az 5 gramm dozázs kedvessé teszi az amúgy üde, citrusos ízvilágú kortyot. Mindössze 1300 palackot töltöttek, de ha tetszik a vendégeknek, később 10-20 ezer is készülhet belőle évente. Ahogyan a fogadtatást nézzük, nyugodtan meg lehet célozni a magasabb mennyiséget.



A terasz mellett komoly járműpark várja, hogy szerephez jusson. A paloznaki önkormányzat tizenhat tökéletes minőségű bringáját a településen megszálló vendégek kedvezményes áron vehetik bérbe. A kerékpáros túrázás népszerűsítése érdekében a szervezők nyolc különböző hosszúságú és nehézségi fokú túraútvonalat is kidolgoztak, amelyek a környék nevezetességei mellett közeli kisvállalkozásokat is érintenek. Két tekerés között megállhatunk a helyi szőnyegszövőnél, keramikusnál, fagylaltfőzőnél vagy valamelyik borásznál, hogy kifújjuk magunkat, és felfrissüljünk. Aki egynapos túrája során legalább öt ilyen célpontot felkeres, annak a nap végén csak a bringa bérleti díjának felét kell kifizetnie.



Mi is nyeregbe pattanunk. A távolban csillog a Balaton, a fülünkbe fütyül a szél, de mire épp fogalmat alkothatnánk a végtelen szabadság mámoráról, már meg is érkezünk az első megállónkhoz. A Homola Pincészet munkatársai a híres, fából készült útjelző tábla mellett táboroztak le, és miközben megállapítjuk, hogy a nagy spanyol borvidék, Rioja mindössze 1683 km-re található, már tele is töltötték a poharunkat a 100% Balatonnal. A reduktív technológiával készült küvé friss, üde és lendületes, az ember oda is képzeli magát rögtön a vízpartra, mindjárt a sült keszeg mellé. És hogy ne kelljen olyan gyakran szaladgálni a következő palackért, az idei nyár újdonságaként készült belőle magnum verzió is.



Szőlőtőkék között vezet az út. Most végre a saját szemünkkel látjuk, amit eddig csak hallomásból tudtunk, nevezetesen hogy az itteni szőlőültetvényeken szinte soronként változik a talaj összetétele. Az egyik terület sárgásabb, a másik feketéllik, amott pedig egészen vörös, mintha a teniszpálya salakjával szórták volna fel. Ilyen a Sáfránykert-dűlő talaja is, ahol szintén letámasztjuk a bringát egy rövid időre.



A birtok borai a repülő borász, Homonna Attila irányításával készülnek, aki 2011 januárja óta dolgozik a pincészetnél. Amikor kezdtek, még csak 6-7000 palackot töltöttek meg évente, azóta a mennyiség szinte megtízszereződött. A megnövekedő birtokméret új kihívások elé állítja a pincészetet: szükség lesz egy új, modern feldolgozóra, ami éppen itt, a Sáfránykert-dűlőben fog megépülni.



Megkóstoljuk a 2015-ös Sáfránykert Olaszrizlinget, és miközben a feszes szerkezetű, egyszerre áradóan gyümölcsös és minerális bort kortyolgatjuk, Homonna Attila a tervekről beszél. A beruházás jövőre indul, és ha minden a megfelelő ütemben halad, a 2019-es termés már ide érkezik szüretkor. Ezzel párhuzamosan új szálláshelyek létesülnek, és lesz majd konferenciaterem is, hogy Paloznak, és a Homola Pincészet még vonzóbb legyen a Balatonhoz nemcsak nyáron érkező turisták szemében. Ezt már Homola Szabolcs mondja el, miközben pohárba tölti a 2015-ös Paloznak olaszrizlinget.



Rövid kerekezés után begördülünk a faluba. Paloznak házai békésen sütkéreznek a napfényben, emberek szinte sehol, a 400 fős település nyugalmat és csendet áraszt. A falu központjában terített asztallal vár bennünket a Sáfránkert vendéglő. A szintén Homola Szabolcs tulajdonában lévő vendéglátó vállalkozás sok helyi és környékbeli fiatalnak ad munkát. A konyhában Lukács Viktor vezetésével készülnek az ételek.



A rendkívül fiatal, ambiciózus konyhafőnök azt mondja, nem szeretnének fine dining éteremmé válni, de hisznek a friss, minőségi alapanyagokban és a házias ízekben. Az a legfontosabb, hogy a színek, ízek, textúrák tökéletes összhangja valósuljon meg a tányéron, és hogy a régi, jól bevált ételek mellett mindig legyen a táblán napi ajánlat, hogy a szakácsok is megmutathassák kreativitásukat.



A kert végében modern grillrészleg kapott helyet, így tudják tehermentesíteni a konyhát, ami a zsúfolt nyári napokon bizony sokszor kicsinek bizonyul. Onnan érkezik a mi ebédünk egy része is.
Abált kacsamáj, fehérboros redukció, mézzselé, kamilla, lila hagyma, bodza, rozmaring – sorolja a séf, hogy mi került az előételünkbe. Szép is, finom is, épp valami hasonlóra vágytunk a cseppet sem megterhelő, ám nagyon kellemes biciklizés után. Aztán pisztrángrillett jön marinált zöldségekkel, petrezselyemkrémmel, főételnek pedig faszénen sült bárányfartő zöldfűszerekkel és karottás káposztával. Hozzá tökéletes választásként a pincészet 2015-ös syrah-ja kerül a pohárba.



A desszertünk csokis pohárkrém, amit eperraguval öntöttek nyakon, de választhattuk volna az örökzöld körtés pitét is, ami annyira népszerű, hogy egyszerűen nem lehet levenni az étlapról.

Kerékpárjaink visszakerülnek állandó állomáshelyükre, mi pedig gyalog folytatjuk utunkat vissza, a Homola Borteraszhoz. A séta kényelmes, az emelkedő nem megterhelő, kell is ennyi mozgás ebéd után.



A napfényben fürdő teraszon Zsandár Tamás szolgáltatja a zenét. Ő intézi a pincészet operatív ügyeit, és Budavári Dórával együtt ő álmodta meg a „DJ a szőlőben” rendezvénysorozatot is, amely egész évben várja a vendégeket. Télen duruzsoló cserépkályha mellett, nyáron a fűbe heveredve lehet itt borozgatni, de havonta egyszer zene veri fel a környék csendjét. A pincészet DJ barátai pakolják a bakelitet, és táncoló párok töltik meg a pázsitot. Ennek a nyüzsgésnek most nyoma sincs, de a zene kellemes, jól csúszik mellé a kékfrankos.



Homonna Attilát izgatja a fajta, azt mondja, a környék különleges talajtani adottságait leginkább a kékfrankoson keresztül lehet megmutatni. Különböző klónokkal, több dűlőben, sokféle fekvésben zajlanak a kísérletek, és az útkeresés időszaka egy borász számára rendkívül izgalmas. „Jó ez a játék, szeretem felfejteni a termőhely rétegeit, de soha nem szabad elfelejteni, hogy mi ezzel a munkával már a következő generációnak készítjük elő a terepet. Fontos, hogy aki utánunk jön, egy jól művelt területet kapjon örökül. Mindig ott van bennünk az aggodalom, hogy mi van, ha hibázunk. De most nem hibázunk, azt hiszem.”



Lassan lefelé csúszik a nap, nézzük a Balatont, elmerülünk a tájban. Tavaly épp akkor üldögéltünk itt, amikor elstartolt a Kékszalag. Pazar látványt nyújtott a rengeteg hajó a csillogó vízfelületen. Most is jó lenne visszatérni. Aztán augusztusban újra Paloznaki Jazzpiknik. Világsztárok jönnek, Matt Bianco is itt fog majd fellépni, és ki tudja, talán épp ezt a kékfrankost kóstolgatja koncert után.

Halkan szól a zene, a kék szélforgó pörög a szélben. Visszajövünk.
 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)