Utazunk

Paloznak két keréken

2017.06.11. | Szabó Edit
Káprázatos balatoni panoráma, színes plédek, kényelmes nyugágyak, a zsályabokor mellett kék szélforgót pörget a szél. A Homola Borterasz kétségkívül a Balaton-part egyik legvendégmarasztalóbb helye, hát még ha érkezésünk örömére pezsgőt is bont a házigazda…
 


Homola Szabolcs 2008-ban kezdte borászati vállalkozását. Az akkor 13 hektáros birtok mára 15 hektárosra növekedett, de hamarosan húszra bővül, és a cél az, hogy egy még egyszer ekkora területet integráljanak a meglévő mellé.



A vadonatúj pezsgő tökéletes üdvözlőital, ez a pincészet első kísérlete ezen a magasságon, de könnyűszerrel megugorják. A 2014-es pinot blanc alapbort Szentesi József pezsgősítette, a buborékok kicsit harcosak ugyan, de az 5 gramm dozázs kedvessé teszi az amúgy üde, citrusos ízvilágú kortyot. Mindössze 1300 palackot töltöttek, de ha tetszik a vendégeknek, később 10-20 ezer is készülhet belőle évente. Ahogyan a fogadtatást nézzük, nyugodtan meg lehet célozni a magasabb mennyiséget.



A terasz mellett komoly járműpark várja, hogy szerephez jusson. A paloznaki önkormányzat tizenhat tökéletes minőségű bringáját a településen megszálló vendégek kedvezményes áron vehetik bérbe. A kerékpáros túrázás népszerűsítése érdekében a szervezők nyolc különböző hosszúságú és nehézségi fokú túraútvonalat is kidolgoztak, amelyek a környék nevezetességei mellett közeli kisvállalkozásokat is érintenek. Két tekerés között megállhatunk a helyi szőnyegszövőnél, keramikusnál, fagylaltfőzőnél vagy valamelyik borásznál, hogy kifújjuk magunkat, és felfrissüljünk. Aki egynapos túrája során legalább öt ilyen célpontot felkeres, annak a nap végén csak a bringa bérleti díjának felét kell kifizetnie.



Mi is nyeregbe pattanunk. A távolban csillog a Balaton, a fülünkbe fütyül a szél, de mire épp fogalmat alkothatnánk a végtelen szabadság mámoráról, már meg is érkezünk az első megállónkhoz. A Homola Pincészet munkatársai a híres, fából készült útjelző tábla mellett táboroztak le, és miközben megállapítjuk, hogy a nagy spanyol borvidék, Rioja mindössze 1683 km-re található, már tele is töltötték a poharunkat a 100% Balatonnal. A reduktív technológiával készült küvé friss, üde és lendületes, az ember oda is képzeli magát rögtön a vízpartra, mindjárt a sült keszeg mellé. És hogy ne kelljen olyan gyakran szaladgálni a következő palackért, az idei nyár újdonságaként készült belőle magnum verzió is.



Szőlőtőkék között vezet az út. Most végre a saját szemünkkel látjuk, amit eddig csak hallomásból tudtunk, nevezetesen hogy az itteni szőlőültetvényeken szinte soronként változik a talaj összetétele. Az egyik terület sárgásabb, a másik feketéllik, amott pedig egészen vörös, mintha a teniszpálya salakjával szórták volna fel. Ilyen a Sáfránykert-dűlő talaja is, ahol szintén letámasztjuk a bringát egy rövid időre.



A birtok borai a repülő borász, Homonna Attila irányításával készülnek, aki 2011 januárja óta dolgozik a pincészetnél. Amikor kezdtek, még csak 6-7000 palackot töltöttek meg évente, azóta a mennyiség szinte megtízszereződött. A megnövekedő birtokméret új kihívások elé állítja a pincészetet: szükség lesz egy új, modern feldolgozóra, ami éppen itt, a Sáfránykert-dűlőben fog megépülni.



Megkóstoljuk a 2015-ös Sáfránykert Olaszrizlinget, és miközben a feszes szerkezetű, egyszerre áradóan gyümölcsös és minerális bort kortyolgatjuk, Homonna Attila a tervekről beszél. A beruházás jövőre indul, és ha minden a megfelelő ütemben halad, a 2019-es termés már ide érkezik szüretkor. Ezzel párhuzamosan új szálláshelyek létesülnek, és lesz majd konferenciaterem is, hogy Paloznak, és a Homola Pincészet még vonzóbb legyen a Balatonhoz nemcsak nyáron érkező turisták szemében. Ezt már Homola Szabolcs mondja el, miközben pohárba tölti a 2015-ös Paloznak olaszrizlinget.



Rövid kerekezés után begördülünk a faluba. Paloznak házai békésen sütkéreznek a napfényben, emberek szinte sehol, a 400 fős település nyugalmat és csendet áraszt. A falu központjában terített asztallal vár bennünket a Sáfránkert vendéglő. A szintén Homola Szabolcs tulajdonában lévő vendéglátó vállalkozás sok helyi és környékbeli fiatalnak ad munkát. A konyhában Lukács Viktor vezetésével készülnek az ételek.



A rendkívül fiatal, ambiciózus konyhafőnök azt mondja, nem szeretnének fine dining éteremmé válni, de hisznek a friss, minőségi alapanyagokban és a házias ízekben. Az a legfontosabb, hogy a színek, ízek, textúrák tökéletes összhangja valósuljon meg a tányéron, és hogy a régi, jól bevált ételek mellett mindig legyen a táblán napi ajánlat, hogy a szakácsok is megmutathassák kreativitásukat.



A kert végében modern grillrészleg kapott helyet, így tudják tehermentesíteni a konyhát, ami a zsúfolt nyári napokon bizony sokszor kicsinek bizonyul. Onnan érkezik a mi ebédünk egy része is.
Abált kacsamáj, fehérboros redukció, mézzselé, kamilla, lila hagyma, bodza, rozmaring – sorolja a séf, hogy mi került az előételünkbe. Szép is, finom is, épp valami hasonlóra vágytunk a cseppet sem megterhelő, ám nagyon kellemes biciklizés után. Aztán pisztrángrillett jön marinált zöldségekkel, petrezselyemkrémmel, főételnek pedig faszénen sült bárányfartő zöldfűszerekkel és karottás káposztával. Hozzá tökéletes választásként a pincészet 2015-ös syrah-ja kerül a pohárba.



A desszertünk csokis pohárkrém, amit eperraguval öntöttek nyakon, de választhattuk volna az örökzöld körtés pitét is, ami annyira népszerű, hogy egyszerűen nem lehet levenni az étlapról.

Kerékpárjaink visszakerülnek állandó állomáshelyükre, mi pedig gyalog folytatjuk utunkat vissza, a Homola Borteraszhoz. A séta kényelmes, az emelkedő nem megterhelő, kell is ennyi mozgás ebéd után.



A napfényben fürdő teraszon Zsandár Tamás szolgáltatja a zenét. Ő intézi a pincészet operatív ügyeit, és Budavári Dórával együtt ő álmodta meg a „DJ a szőlőben” rendezvénysorozatot is, amely egész évben várja a vendégeket. Télen duruzsoló cserépkályha mellett, nyáron a fűbe heveredve lehet itt borozgatni, de havonta egyszer zene veri fel a környék csendjét. A pincészet DJ barátai pakolják a bakelitet, és táncoló párok töltik meg a pázsitot. Ennek a nyüzsgésnek most nyoma sincs, de a zene kellemes, jól csúszik mellé a kékfrankos.



Homonna Attilát izgatja a fajta, azt mondja, a környék különleges talajtani adottságait leginkább a kékfrankoson keresztül lehet megmutatni. Különböző klónokkal, több dűlőben, sokféle fekvésben zajlanak a kísérletek, és az útkeresés időszaka egy borász számára rendkívül izgalmas. „Jó ez a játék, szeretem felfejteni a termőhely rétegeit, de soha nem szabad elfelejteni, hogy mi ezzel a munkával már a következő generációnak készítjük elő a terepet. Fontos, hogy aki utánunk jön, egy jól művelt területet kapjon örökül. Mindig ott van bennünk az aggodalom, hogy mi van, ha hibázunk. De most nem hibázunk, azt hiszem.”



Lassan lefelé csúszik a nap, nézzük a Balatont, elmerülünk a tájban. Tavaly épp akkor üldögéltünk itt, amikor elstartolt a Kékszalag. Pazar látványt nyújtott a rengeteg hajó a csillogó vízfelületen. Most is jó lenne visszatérni. Aztán augusztusban újra Paloznaki Jazzpiknik. Világsztárok jönnek, Matt Bianco is itt fog majd fellépni, és ki tudja, talán épp ezt a kékfrankost kóstolgatja koncert után.

Halkan szól a zene, a kék szélforgó pörög a szélben. Visszajövünk.
 

címkék

#koccintsaszuval (2) aeropress (1) alma (1) Apropó (1) Auguszt cukrászda (1) Az Év Bortermelője (1) babfőzelék (1) Badacsony (3) bajnoksag (2) balassa bor (1) Balaton (12) Balatoni Gasztrotérkép (1) Baracskay Angéla (1) Baraka (2) Barcelona (1) Bari (1) Barletta (1) Báron György (1) Basilicus Szőlőbirtok (1) bazsalikom (1) BBQ (1) Berecz Stephanie (1) Berlin (2) bikaver (7) bio (1) Biró Norbert (1) Bock Pince (2) Bocuse d'Or (5) bojt pinceszet (1) bor (123) Bor, mámor, Bénye (1) Borászok Borásza (1) borbar (10) Bori Mami (2) boriskola (3) borkereskedés (1) Borkonyha (1) borkorcsolya (9) bornaptar.hu (1) Borough Market (1) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (3) borvacsora (1) borvendéglő (1) borverseny (2) Boscolo Budapest (1) Bott pince (12) Bottszerda (11) brazilia (1) Bridges Food Bar (1) Brüsszel (1) Budapest (67) budapest_coffee_festival (1) bujdoso (1) bukolyi (1) cabernet franc (1) carpinus (1) cava (4) CEWI (7) chez dodo (1) Christian Forget (1) coffee_genius (1) Cognac (1) colonna (1) Costa Rica (2) Csendes Dűlő Szőlőbirtok (1) cseresznye (1) Csetvei Pince (1) csirke (3) csokoládé (1) csontos (2) csopak (1) cukrász (1) cukrászda (5) cupping (1) Daniel Berlin (2) Debreczeni Mónika (1) del-balaton (1) demeter zoltan (3) desszert (3) desszertbor (2) DiVino (1) Dóczi György (1) drop shop (1) édes (14) édes szamorodni (3) Eger (10) egészséges (2) egri csillag (1) egytorol (1) Élesztő udvar (1) eleven (1) eper (1) eskoszahalakat (1) espresso embassy (3) etap (1) etiopia (1) étterem (44) Etyek (2) Etyeki Kúria (1) ezerjó (1) Fabro Pince (1) Fehér Franc (1) fesztival (5) film (1) filterkave (1) fozdefeszt (1) Franc&Franc (2) frittmann (1) furmint (22) Furmint Február (1) fűszer (1) gal tibor (1) gasztrofilm (1) geisha (2) Gere Attila Pincészete (1) Geszler Családi Pincészet (1) Gizella Pince (3) Gusteau Kulináris Élményműhely (1) gyerekbarát (7) Gyöngyös (1) gyöngyözőbor (4) habzóbor (1) Hacienda La Esmeralda (1) hanuka (1) harslevelu (4) Hárslevelűk Éjszakája (2) heimann (1) heteny (1) Hilltop Neszmély Borászat (1) homebarista (1) homoky dorka (1) Horváth Gábor (1) hungarikum (1) húsvét (5) indiai (1) International Furmint Day (1) Ipacs Szabó Birtok (1) Ipacs Szabó István (1) Iván-völgyi túra (1) jeges italok (1) Junibor (1) Kádár étkezde (1) kadarka (3) Káli Kövek Borászat (2) Káli-medence (2) Kamocsay Ákos (1) karácsony (1) karácsonyi sör (1) kave (33) kavezok (6) kéknyelű (1) kenya (1) kenyér (1) Kerekes Sándor (1) Keszthely (3) kesztolc (1) kiallitas (1) Kikelet Pince (1) Király 100 (1) Kislaki bormanufaktúra (1) Kislaki Tavasz (1) Kispipa (1) koktel (4) koktélverseny (2) kolumbia (1) kongo (1) kontakt (2) konyak (1) könyv és kávé (3) körte (1) kostolo (12) Kovács Nimród Winery (1) Köveskál (1) Kővirág étterem (1) Közben esznek (6) közel-keleti ételek (1) Kreinbacher Birtok (2) kunsagi borvidek (1) Laposa Birtok (1) Légli Géza (1) lenkey (2) lepény (1) Lisszabon (2) Litauszki Zsolt (1) London (2) Luka Enikő (1) Lyon (1) macaron (1) Mád (4) magnamatra (5) Magyar Bocuse d'Or Akadémia (1) Magyar Bor Nagydíj 2016 (1) Maharaja Lounge (1) Malter (2) Márton-nap (1) Mátra (11) Maurer Oszkár (1) Maurer Pince (1) maxwell colonna-dashwood (1) Meatology (1) Mészáros Borház (1) Mészáros Pál (1) mexikói étterem (1) Mi a kő (1) Michelin-csillag (3) molekuláris gasztronómia (1) Molnár Júlia Dóra (1) Monofu (1) Monopoli (1) Monyo Brewing CO (2) Mór (2) művészinterjú (2) Nagygombos Borászat (1) Nappali Kávéház (1) narancsbor (1) New York Kávéház (1) nyar (4) nyaralas (1) olajbogyó (1) Olaszország (4) olaszrizling (1) Ördögkatlan Fesztivál (1) őstermelői piac (3) osztriga (1) Paks (2) Paletta (2) Pálffy Szőlőbirtok (1) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pampetrics Borkereskedés (2) panama (2) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (2) Pannonhalma (2) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) párlat (1) pecs (1) petrányi (1) pezsgő (11) piac (5) Piemont (1) Pipacs Pékség (1) pizza (1) playground (1) Polignano a Mare (1) polip (1) Portugália (2) potato_defect (1) Premier Kultcafé (1) programajanlo (7) prosecco (1) Puglia (2) Quintessence (2) Rácz Jenő (2) raj ráchel (1) rajnai rizling (1) recept (17) roestbar (1) Rókusfalvy Birtok (1) rozé (8) ruanda (1) rum (1) saláta (1) salátabár (1) Salon étterem (2) Salone del Gusto 2016 (1) Sárközi Ákos (1) sarospatak (1) sauvignon blanc (4) siller (1) Sillerfesztivál (2) Slow Food (1) sommelier (2) Soproni borvidék (2) sor (24) sós (5) Spanyolország (3) specialty kave (4) st andrea (1) story (1) Super 12 (1) sütemény (9) süti (5) SVÉT (5) szakácsverseny (2) szaké (1) szaloncukor (1) Szekszárd (10) Széll Tamás (2) Szent András Sörfőzde (4) Szentesi József (1) Szerémség (1) szivek pince (1) szolo_fine_wine (1) szorakozas (2) takler (1) tallya (3) tanfolyam (1) Tarcal (3) Tarcal Kulturális Egyesület (1) Taschner Kurt (1) tavasz (1) tea (2) tenger gyümölcsei (2) terasz (2) tészta (3) thirdwavewichteln (1) tokaj (37) Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok (1) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (5) tokaji aszú (8) torta (1) Trani (1) tudnivalok (4) újbor (2) Újpest (1) ujvari (1) unicum (1) Uradalmi Sörmanufaktúra (1) utazás (3) Váli Péter (1) Váli Pince (1) VáliBor (1) vargabéles (1) vargánya (1) vegán (2) velemeny (1) verseny (2) Veszprém (1) Villányi borvidék (10) vincze tomi (1) viszlat (1) Vomberg Frigyes (1) vörösbor (4) vylyan (2) wet hopped (1) whisky (2) Wolf András (2) world of coffee (1) WSET (2) zhao zhou (1) zold veltelini (3) Zsirai Pincészet (1) zwack (1)