Pincetúra Elzászban

2019.11.17. | Vargha Márk
Mintha Walt Disney mesevilágában járnánk, olyan ez a kelet-franciaországi tartomány. Elragadó kisvárosok, macskaköves utcák, na meg a híres elzászi fehérbor, amiért önmagában érdemes felpattanni egy fapados repülőjáratra…
 


A borkedvelők jól tudják, hogy Bázel és Strasbourg között, a csapadékfogó Vogézek keleti fekvésű lejtőin, 200 és 400 méter közti magasságokban termő rajnai rizling és szürkebarát kiváló bort ad. Érdemes kihasználni a Budapest-Bázel fapados repülőjáratot nyújtotta lehetőségeket, hiszen ha a környéket autóval járjuk be, három nap alatt is nagyon sok élményben lehet részünk. Elzásznak még a borongós őszi időjárás se áll rosszul, itt aztán tényleg könnyű belefeledkezni a sárgálló, barnuló szőlőültetvények látványába és a kóstolók alkalmával folytatott beszélgetésekbe.



A 170 kilométer hosszú, a régió nyugati oldalán végighúzódó borút hivatalosan 1953 óta létezik. 119 falut ölel fel, ami kb. 4200 termelőt jelent. Túlnyomó többségük szövetkezetekbe tömörülve működik, 890-en viszont családi pincét visznek. Ez utóbbi számadat is mutatja, hogy választani gyakorlatilag lehetetlen a borászatok közül, ezért a www.ruedesvignerons.com keresőoldalon érdemes szűrni az angol nyelven is kóstoltató pincékre. Három napba hét pince fér bele, ha csak rövid városi sétákkal számolunk. Utóbbiak ügyében pedig bátran hagyatkozhatunk a Walt Disney meséje nyomán A szépség és a szörnyeteg című film díszletét ihlető három gyöngyszemre: Eguisheim, Riquewihr, Ribeauvillé. Ha ezeket láttuk, kijelenthetjük: építészeti szempontból a tartomány csúcsain jártunk.



Ha például a colmari „Fejek házát” (Maison des Têtes) tekintjük az épületek csúcsának, akkor az Haut-Koenigsburg kastély a csúcs épülete. A hegyfokon magasodó építményt a XX. század elején Vilmos német császár reprezentatív célokból bővíttette. Ha a köd és a pára nem is enged ellátni a várfalon túlra, a díszletszerű romantika mindenképpen megéri a borútról való kitérőt.



S ott van még Colmar is, amivel szintén lehetetlenség betelni. Áldjuk a szerencsénket, hogy szezonon kívül járunk ott, így nem nyomasztanak turisták ezrei. Az egyik fő utcát Lazar Freiherr von Schwendiről nevezték el, szobra az utca végén, egy kis téren áll, a kezében szőlővenyigéket tart. A fényes katonai karriert befutott osztrák generálist Magyarországon főként azért ismerik, mert kimagasló érdemeket szerzett az ország török uralom alóli felszabadításban, ám számunkra is meglepő módon nem csupán hadvezérként tisztelhetjük. Ő volt az, aki tokaji szőlővesszőket vitt Elzászba, ennek nyomán használják errefelé a pinot gris-re a Tokay d’Alsace elnevezést. Erről a történelmi adalékról több pincében is szó esett, az elvesztett névhasználati vitáról francia vendéglátóink láthatólag derűvel, minden sértődöttség nélkül meséltek. 



A kóstolók menete minden pincében ugyanaz. A kóstoltatás előtt elénk teszik a borok listáját, amely a palack-, esetleg kartonárakat is tartalmazza. A kóstoló szinte mindig ingyenes, és a sok-sok éve érlelt csúcsborok kivételével bármit kérhetünk. A szortimentek nagyon hasonlók: pezsgővel, azaz crémant-nal (35 millió palack/év) kezdünk, persze csak ha készít a pince ilyet. Aztán következnek az alapborok (AOC Alsace, 92% fehér fajták, 8% pinot noir), melyeknek feladata, hogy a fajták jellegét megmutassák. Itt ne keressünk komplexitást, a cél a megkülönböztethetőség. Az apelláció hat fehérszőlő-fajtát engedélyez (ezekből az utolsó négy az úgynevezett nemes fajta): sylvaner (illatban virágok és vágott fű, ízben enyhe citrusok), pinot blanc (vékony test, sárga húsú gyümölcsösséggel), muscat (friss szőlőfürt-aroma), gewürztraminer (rózsa és rózsabors, a korty itt a legkülönlegesebb: az eleje-közepe édeskés, a vége kesernyés), riesling (frissen citromos, később grépfrútos, még később őszibarackos aromatika) és a számunkra legkellemesebb élményt nyújtó pinot gris (kovafüstös-mézes-aszaltas jegyek). Az alapbor kategóriában kb. 95 millió palack készül a borvidéken.



A piramis következő szintjén 5 millió palacknyi volumennel a faluapellációk és a lieu-dit kategóriájú borok állnak. Utóbbiak a premier cru besorolásnak felelnének meg, de minthogy ilyen Elzászban nem létezik, ez a kifejezés jelzi, hogy a borász egy különleges adottságú területet kíván megmutatni. A terroir egyébként is az a szó, amit leggyakrabban hallhatunk itt egy kóstoló során: a fekvés és a meredekség mellett soha nem mulasztják el hangsúlyozni a talajt, ami visszaköszön a poharunkban. Nem csoda, hiszen a parcellák között akár kisebb, akár óriási különbségek lehetnek e tekintetben: van itt gránit, mészkő, márga, homokkő és agyag, illetve ezek sokfajta kombinációja. Igazi kísérleti terep ez tehát egy tehetséges borásznak, hogy a legjobb talajt a legmegfelelőbb fajtával párosíthassa.
 
A piramis tetején, szintén kb. 5 millió palacknyi borral a grand cru-k állnak. 51 ilyen terület van a borvidéken, és kiváló adottságaikat jól kihasználni komoly tudást igényel. Ezt a tudást megtapasztalni ezeket a tételeket kortyolva különleges élmény, a vendéglátóink pedig lelkesen hasonlítják össze az alapborokkal őket. Komplex, egyre jobban kinyíló, nagy borok ezek.
 
Ha nem vetjük meg az édes borokat, itt sem fogunk csalódni; jó ivású, egyensúlyos mindegyik, érdemes legalább egyet kipróbálni minden helyen, ahol megfordulunk.



Végezetül szubjektív pincészeti toplistánk következik, mely a látogatás sorrendjét tükrözi:
 
1. Domaine Paul Kubler (Soultzmatt falu, a hozzá tartozó grand cru terület: Zinnkoepflé). 1620 óta létező családi birtok. A névadó unokája, Philippe a borvidék erősségeiről és gyengeségeiről is őszintén beszél, a fehér fajtákon kívül remek pinot noirját is érdemes megkóstolni, sőt a kóstolósor elejére tenni.
 
2. Domaine Rieflé-Landmann (Pfaffenheim falu, a hozzá tartozó grand cru terület: Steinert). Kétféle szortiment: az egyik saját, a másik egy idős, utódlási problémával küzdő bortermelővel közös. Minden kategóriában szép borok, a grand cru pinot gris talán a legkomplexebb, és jó a pinot noir is.
 
3. Vins Schoenheitz (Wihr-au-Val falu). A pincészetnek nincsenek grand cru területen parcellái, mégis a legkellemesebb meglepetést nyújtja. Három különböző karakterű dűlőből szüretelnek, emlékezetes a száraz, de még inkább az édes traminijük.
 
4. Domaine Emile Beyer (Eguisheim város, a hozzá tartozó grand cru területek: Pfersigberg, Eichberg). A Rieflében azt mondták róluk: „Ha Beyernél kóstoltok, máshol már nem is kell.” Valószínűleg igazuk volt, hiszen ez a legprofesszionálisabb hely, ahol jártunk, avagy „ha csak egy pincészetre van időd, ez legyen az.” Az Émile Victor névre hallgató crémant-jukból hoztunk végül egy palackkal, de legszívesebben a teljes szortimentet elcsomagoltattuk volna.
 
5. Domaine Marcel Deiss (Bergheim város, a hozzá tartozó grand cru területek: Altenberg, Kanzlerberg). Nincsenek a fentebb említett gyűjtőhonlapon. A Rieflében ajánlották e pincészetet, mint az egész borvidék (!) legjobbját. Deissék filozófiája más, mint a többieké, ugyanis náluk nem számít a fajta, csak a terroir: csaknem minden fajtát termesztenek a legváltozatosabb területeiken, és egyszerre szüretelik, majd házasítják. Nagy kockázat? Igen, de nagy nyereség: mind minőségben, mind árban nagyságrenddel múlja felül a versenytársait. Semmiképpen ne hagyjuk ki, ha pedig bortúrára vállalkozunk, tervezzük az út végére. 



Bár Elzász bizonyosan nem fürdik olyan népszerűségben, mint a többi francia borrégió, tapasztalatszerzésre és – legyen szó bármilyen évszakról – kellemes kikapcsolódásra ideális terep, remélhetőleg egyre több borkedvelő honfitársunk felfedezi majd. Mi szívből ajánljuk!
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Marche: Közép-Olaszország nyugodt arca

2019.09.15. | Vargha Márk
A tenger éppoly kék, az építészet éppoly izgalmas itt, mint Olaszország kedveltebb régióiban, Marche mégsem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé. Pedig megér egy kisebb köruta…
Utazunk

Galícia, a zarándokok földje

2019.09.27. | Vargha Márk
Galícia, 1. rész
Ha Spanyolország felé vesszük az irányt, legtöbbször Madrid, Barcelona, Andalúzia vagy esetleg Baszkföld a cél, pedig a kissé hűvös északnyugati partvidék is számtalan titkot rejt. Fede…
Utazunk

Galícia: utazás az albariño földjén

2019.10.14. | Vargha Márk
Galícia, 2. rész
Egy bort akkor lehet a legjobban megérteni, ha ott kóstoljuk, ahol termett. Spanyolország Rías Baixas borvidékének albariño nevű fehérborához a Rubianes és a Baión birtokot bejárva kerü…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)