Vissza

Pulykakakas nem volt

2017.06.26. | Szabó Edit
Gyöngytyúk, bivaly, racka, szürke marha, pezsgő, bor, sör, hőség, jókedv, kreativitás, tehetség, szeretet. Címszavakban nagyjából így lehetne leírni az idei Debrecziner Gourmet Fesztivált, amely minden gasztroőrültnek kötelező program…
 

Az idei Debrecziner Gourmet Fesztivál exkluzív helyszínéül Debrecen egyik turisztikai szempontból is kiemelten fontos területe, a nagyerdei Békás-tó környéke szolgált. A kétnapos gasztronómiai program célja az volt, hogy minél többen megismerjék és megszeressék Kelet-Magyarország hiteles alapanyagait, izgalmas ízeit. Ismert magyar séfek, és a vendéglátás ikonikus helyi mesterei adtak egymásnak és a közönségnek randevút a színpadon, a standoknál pedig többek között magyar szürke marha, házi bivaly, racka és gyöngytyúk felhasználásával készült ételeket kóstolhattak az érdeklődők. Még mielőtt bárki kérdezné: pulykakakas nem volt, de nem is hiányzott.



Az időjárás kegyes volt a fesztiválozókhoz, a kánikulai hétvégén összesen több mint háromezren váltottak jegyet a rendezvényre. A kiállítók egy részét meg is lepte a nagy érdeklődés, néhány standon jóval zárás előtt elfogyott minden, az utolsó morzsáig, pedig általában 4-500 adag étellel készültek a kitelepült éttermek. A legnépszerűbb pavilonok előtt órákig hosszú sor kígyózott. Aki végre megkapta a vágyott ételt, helyet foglalhatott a tó partján elhelyezett színes nyugágyak valamelyikében, vagy leheveredhetett a fűbe, hogy a szökőkút látványában gyönyörködve fogyassza el a nagy műgonddal elkészített fogásokat.



Íme a Borsmenta top 7+1!


Kacsazserbó a Dűlőből



A három éve működő miskolci Dűlőben regionális konyhát visznek. Az alapanyagok a környékből érkeznek, az étlap évszakonként, a séfajánlat 2-3 hetente változik. Az egyik különlegességük a békacomb, amire szinte minden vendégük kíváncsi. Az ételeket Baranczó Attila kreatív séf és Latorcai Csaba konyhafőnök együtt álmodja meg. A Debrecziner Gourmet-ra kacsazserbóval, szürkemarha-pájslival és kecskesajtos éclair fánkkal készültek. A desszert is zseniális volt, de a kacsazserbó egészen elvarázsolt bennünket. A mandulás tésztaalapra lilahagymalekvár került, majd következett egy kacsahúsos réteg, amit egy csilis csokis bevonat tett teljessé. Tökéletes volt!

Harcsás töltött káposzta a HelloHaltól



A HelloHal halbár konyhafőnöke, Horváth Szabolcs édesanyja szabolcsi lány, tőle származik annak a harcsás töltött káposztának a receptje, amit aztán Szabolccsal együtt tökéletesítettek, hogy megörvendeztessék vele a fesztivál közönségét. Az alapfűszereken kívül csak bazsalikom van benne, két rész hal, egy rész rizs, édes káposztába töltve, halkolbásszal megspékelve, saját készítésű paradicsomszósszal készítve, bazsalikomos tejföllel tálalva. Pazar.

Pulled házibivaly-bao az IKON-tól



Az idei Debrecziner Gourmet Debrecen városa és az ötödik születésnapját ünneplő IKON Étterem szervezésében született meg. Az IKON csapata erején felül teljesített, hiszen nemcsak a szervezésben és a kivitelezésben jeleskedtek, de még arra is ügyeltek, mi kerül a vendégek tányérjára. Az IKON Debreceniző természetesen debrecenit tálalt, forrón, mustárral, friss kenyérrel, ahogy illik, az IKON füstöltbusa-tatárral és pulled házibivaly-baóval kényeztette a vendégeket. A bivaly természetesen a Hortobágyról érkezett, a hús 12 órán át pihent egy gyömbéres, hagymás, csillagánizsos pácban. Baotésztában tálalták, mellé rizsecettel, újhagymával, gyömbérrel és friss korianderrel megbolondított uborkasaláta került. Nagyon szerettük.

Nyers uborkaleves és vegán pecsenyezsír a Kis Padlizsántól



Az ugyancsak debreceni Kis Padlizsán a vegán étrendet követők egyetlen helyi bázisa. A két tulajdonos, Juhász Mária és Paál Béla maga is vegán, a vállalkozás az ő közös szenvedélyükből született. Ételkiszállítással kezdték egy éve, aztán mindketten búcsút mondtak a multivilágnak, ahol addig dolgoztak, és decemberben megnyitották a bisztrót. A fesztiválon a Hortobágy növényvilága jelent meg a tányérjukon. A hideg, nyers uborkalevest fokhagymával és kaporral, a zöldségropogóst vízi mentás zöldborsópürével kínálták, a desszertjük vegán sajttorta volt, de megízlelhettük a vegán pecsenyezsírt is. A meglepően „hiteles” ízvilágú étel kókuszzsírból készült, amelyet nyers és aszalt paradicsommal, füstölt paprikával, pirított szezámmaggal, sóval és borssal bolondítottak meg.

Gyöngytyúkkocsonya a Spalettától



A kecskeméti Spaletta két és fél éve nyílt, és egy csapásra belopta magát az alföldi város gourmet közönségének szívébe. Kovács Attila konyhafőnök kecskeburgerrel és desszerttel is készült, minket mégis a gyöngytyúkkocsonya varázsolt el. Lenyűgöző vállalkozás a 35 fokos júniusi hőségben. Dijoni mustáros tormahabbal, kakukkfűvel, fürjtojással és sült ruccolával kínálták.

Pattogós gyöngytyúksaláta a Mirage-tól



A hajdúszoboszlói Mirage Étterem csapata (konyhafőnök: Riz Tamás) rózsaszín egyenruhában feszített a kis faház konyhájában. Meglepő ételsoruk része volt például a gyöngytyúk húsával készült édes-sós Esterházy-torta, a mi figyelmünket mégis a pattogós gyöngytyúksaláta kötötte le leginkább. Egyrészt mert színben nagyon jól passzolt a konyhai személyzet ruhájához, másrészt a rántott gyöngytyúkrillette szaftos volt és ropogós, épp olyan, amilyennek megálmodtuk. Hálásak voltunk érte.

Gyöngytyúkkolbász a Butiq Bisztróból



A Butiq Bisztró és Bár konyhafőnöke, Mick János szerint a vendégek egyre magasabbra emelik a lécet, ma már van igény a minőségi ételekre. Azt mondja, ő akár egy járólapra is szívesen tálalna, de az alapanyagok minőségéből nem enged. A séf mindössze három hónapja vette át a konyhát, megbízói szabad kezet adtak neki. Nagyon élvezi, hogy megmutathatja kreativitását. A gyöngytyúkból készült kolbász és hozzá a kovászosuborka-hab mindenesetre tökéletes kombináció, és a rackaburgernek is igen nagy volt a keletje.

+1 Kár, hogy nem kóstoltuk: El Gaucho



A fiatalok körében a debreceni El Gaucho étterem kínálata tűnt a legnépszerűbbnek. Debrecen első BBQ- és grillbárja csak néhány hete nyitott, de azonnal sokak kedvencévé vált a városban. A fesztiválra pulled beefet hoztak nyári salátával és házi szószokkal, desszertként pedig churrosnyalókát kínáltak. Mire odaértünk, olyan hosszú sor kígyózott előttünk, hogy le kellett mondanunk a kóstolásról, pedig mindkét ételről nagyon jókat hallottunk.

A fesztivál szervezői környezettudatosan gondolkodtak, a tányérok és az evőeszközök egyaránt biológiailag lebomló anyagokból készültek.



A rendezvény házigazda-műsorvezetője szombaton Jókuti András gasztroblogger, a Bocuse d’Or ceremóniamestere, vasárnap pedig Bernáth József, „a Séf” volt, az általuk vezetett színpadi beszélgetések szintén sok érdeklődőt vonzottak. Bernáth József meg is jegyezte, hogy olyan a hangulat, mint egy szabadegyetemen, jó látni az érdeklődő arcokat. A megszólalók mindegyike szenvedéllyel beszélt a munkájáról, és a közönség örült, hogy első kézből kaphat információkat. E sorok írója például a Mirage Étterem sommelier-je, Vállai Béla útmutatásai alapján tanulhatott meg pezsgőt degorzsálni, ami azért is nagyszerű, mert utána megkaphattuk az egész palackot. Márpedig egy pohár jól behűtött, friss François nyerspezsgő a legjobb választás a perzselő hőségben.



A Debrecziner Gourmet szervezői fontosnak tartják a megfelelő színvonalú szakmai utánpótlás nevelését, ezért a városban működő vendéglátóipari szakközépiskola diákjai és oktatói belépődíj nélkül látogathatták a rendezvényt. Az IKON Étterem tulajdonosa, Balogh Károly ennél komolyabb terveket is vázolt: szeretné elmélyíteni a kapcsolatot az iskola és az étterem között annak érdekében, hogy a jövő szakemberei minden tekintetben színvonalas képzést kapjanak, találkozzanak a modern technológiákkal, a korszerű alapanyagokkal.



A fesztivál gasztronómiai kínálatát az alábbi éttermeknek köszönhetjük:

Butiq (nemzetközi) – Debrecen, Danka Chili (chilikészítmények), Dűlő (magyar) – Miskolc, El Burro (mexikói) – Debrecen, El Gaucho (argentin) – Debrecen, HelloHal (halbár) – Budapest, Hortobágyi Csárda (magyar) – Hortobágy, IKON (magyar) – Debrecen, IKON Debreceniző (streetfood) – Debrecen, Kis Padlizsán (vegán) – Debrecen, Kis Virág (cukrászda) – Vámospércs, Kürtőske’hely (kürtőskalács) – Debrecen, Levendula Fagyizó (fagylaltozó) – Debrecen, Maszek (magyar) – Debrecen, Meating (streetfood) – Nyíregyháza, Mirage (magyar) – Hajdúszoboszló, Nárcisz Birtok (sajtok) – Debrecen, Spaletta Étterem (nemzetközi) – Kecskemét, Szender Kert (fűszernövények), Wok to Box (ázsiai) – Debrecen.


 
A szervezők nagyszerű munkát végeztek, a második Debrecziner Gourmet kiváló rendezvény volt. Lesz harmadik is, ez nem kérdés.

Jövő nyáron is találkozunk Debrecenben!
Fotó:
Szabó Edit -
Szindbád az Utazó - Facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)