Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart

2023.07.04. | Schubert Ádám
Csonkázás a szőlőben, izgalom a pincében: az Agárdi BorParton debütál a Budai Vörös 2021-es évjárata. Schubert Ádám, a pázmándi ApróKertek borásza az Aprónapló 24. részében is sok fontos gondolatot oszt meg az olvasókkal…


Tombol a nyár, a növények teljes erejükből növekszenek, a szőlészek – mint Fülig Jimmy két fogás tálalása közt – időnként állva elalszanak. A szokásos és folyamatos növényvédelem és talajgondozás mellett ez az úgynevezett zöldmunkák csúcsidőszaka.

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart - Aprónapló 24. rész - borsmenta.hu

A szőlő egy liánféle kúszónövény: ha nem nyesegetjük vissza, addig nő, amíg a tápanyag, a meleg és a fény tart. A hajtások már 2-3 méteresek, elkezdenek visszahajlani, és nekilátnak árnyékolni önmagukat. Ezt nem szeretnénk, ezért a támrendszer teteje környékén visszavágjuk őket, amit az ország különböző tájain csonkázásnak, tetejezésnek vagy hegyelésnek mondanak.
 
Felütötte fejét a peronoszpóra

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart - Aprónapló 24. rész - borsmenta.hu

Az idő – hosszú évek óta először – csapadékosnak mondható, ez tovább növeli a vitalitást és ezzel együtt a szőlő gombabetegségekre való fogékonyságát. Van is „gond”; ez a „bio” növényvédelem velejárója. Itt-ott, főleg a roppant intenzív növekedésű fiatalabb szőlőkben felütötte fejét a peronoszpóra. A mi elveink szerint használható szerekkel meggyógyítani már nem lehet őket, úgyhogy csak reménykedünk, hogy nagy mértékben nem terjed tovább a levelekről a fürtökre. Úgy kell elképzelni ezt, mint az emberi betegségeket: ha egy mezei megfázásra antibiotikumot veszünk be, valószínűleg gyorsabban túlesünk rajta, de az immunrendszerünk „elkényelmesedik”, nincs ideje ellenanyagot termelni és a jövőbeni hasonló kórokozókat felismerő és leküzdő védelmet kiépíteni. Jelentkezhetnek viszont a gyógyszer mellékhatásai. Az antibiotikum megfelelője példámban a növény keringésébe felszívódó gombaölő vegyszer, amit emiatt nem használunk ilyen esetekben sem. (Fontos leszögeznem: ez részemről nem tudomány- vagy általában gyógyszerellenes álláspont. Az analógia annyiban sántít, hogy a szőlőnél csak az idei termést kockáztatjuk, nincsenek szövődmények, amik a növény esetleges végső pusztulását okozhatnák.)
 
Színpadra lép a 2021-es Budai Vörös

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart - Aprónapló 24. rész - borsmenta.hu

Van hír a pince tájékáról is. Legidősebb, bakművelésű szőlőink 2021-ben igazán kitettek magukért. A végeredményt mostanáig óvtuk a fénytől, a melegtől és a kíváncsi kóstolóktól, azonban most úgy érezzük, készen áll, színpadra léphet a „Budai Vörös” legújabb évjárata. Talán említettem már az elsődleges borpreferenciámat, ami Burgundia iránti rajongásomból fakad: egyedi karakter, részletgazdagság és olyan típusú „nagyság”, ami nem a súlyból, az összetevők „mindenbőlsok” arányából, hanem a hosszú ízekből és az eleganciából fakad. Távol lenne az igazságtól, ha azt állítanám, hogy ez nálunk rendszerint sikerül. Sajnos közel sem. Sőt, van talán a „sikerül” helyett olyan szó, ami jobban kifejezi ennek különleges voltát: adatik. Ez történt 2021-ben. A bor maga, ha valakinek nem ismerős még, kadarka és csókaszőlő 2:1 arányú házasítása, történetét igyekeztem alaposan körbejárni; aki kíváncsi rá, honlapunkon elolvashatja, de a Borsmenta írása is érdekes a témában.

Agárdi BorPart 2023

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart - Aprónapló 24. rész - borsmenta.hu

A bor hivatalosan az Agárdi BorPart rendezvényen debütál. Finoman szólva sem vagyunk a nyári (bor)fesztiválok alaparcai, de ide minden évben megyünk, mert közel áll hozzánk a jellege, hangulata. Kicsi és tematikus esemény lévén általában nincs elviselhetetlen tömeg és vurstlihangulat, viszont jó a zene, sok barát látogat ki, nem beszélve a móri Brigádról, akikkel hagyományosan közös faházból kínáljuk a borokat, miközben remekül szórakozunk. Akinek kedve tartja, csatlakozzon hozzánk július 7-8-án az agárdi szabadstrand parkolójában! Mi ott leszünk, és örömmel töltjük meg a vendégek poharait pázmándi borászbarátainkkal, valamint a Velencei-tó környékének sok jó termelőjével egyetemben.
 
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Az élet nagy tanító

2023.04.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 18. rész
Hőseink kis ültetvényén még javában tart a metszés, de közben szerveződnek az új kóstolók. Ezekről és a gyorsan fogyó pét-natról mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 18. rés…
Vendégoldal

Pattannak a rügyek

2023.04.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 19. rész
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velen…
Vendégoldal

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot!

2023.05.09. | Schubert Ádám
Aprónapló 20. rész
Zsongás a szőlőben, csend a pincében, boros, zenei és gondolati aktivitás. Nagyjából ezen témákat érinti Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Aprónapló 20. részében. Figyelem, felnőtt…
Vendégoldal

Kicsi világ a nagyban

2023.05.23. | Schubert Ádám
Aprónapló 21. rész
Az Aprónapló 21. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmélkedik egy kicsit a fotózás mibenlétéről, de az is kiderül, hogy valóban aranyat ér-e a májusi eső…
Vendégoldal

Csak egy ember a kertben

2023.06.07. | Schubert Ádám
Aprónapló 22. rész
Nő a szőlő, mint a „gomba”, meg a gyom is a szőlősorok között. Mit tehet ilyenkor az ember? Erről, valamint az ökológiai egyensúly megteremtésének szépségeiről elmélkedik Schubert Ádám…
Vendégoldal

Nincs veszve semmi

2023.06.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKerte…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)