Vissza

Az Öreg Király esete a bióval

2019.07.19. | Borsmenta
Tokaj-Hegyalja emblematikus dűlője, az Öreg Király és az onnan 2018-ban készült borok hivatalosan is megkapták a biominősítést…
 


„Ha a szőlőt természetbarát módon műveljük, akkor a bort is készítsük a lehető legtermészetközelibb, leghagyományosabb módon” nyilatkozta nemrég Barta Károly, a mádi Barta Pince tulajdonosa, aki borászával, Ujvári Viviennel együtt régóta fáradozik azon, hogy kitartó munkájukat hivatalosan is elismerjék. Most örömmel jelentették be, hogy egy 2016-ban beadott kérvényezést követően 2018 őszétől a szőlőterületek, illetve az ebben az évjáratban készült borok hivatalosan is megkapták a biominősítést.



 „Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen” – folytatja a történetet Barta Károly, aki a borászat alapításának pillanatától törekedett a környezettudatos szőlőművelésre.

Az Öreg Király-dűlőben termő szőlő mindig különleges minőségű volt, de mivel a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki, a második világháború után sorsára hagyták a területet. Amikor a dűlő egy részét a Barta család 2003-ban megvásárolta, szőlőtőkék helyett akácerdő burjánzott a teraszokon. Az újratelepítés 2004-ben kezdődött meg, és az azóta eltelt évek újra bizonyították az Öreg Király kivételes adottságait.



Az ökológiai alapú növényvédelem során kiemelt figyelmet kap a megelőzés és az előrejelzés, hiszen ezzel kiváltható a tervszerű növényvédelmi kezelés. A hatékony munkához nélkülözhetetlen, hogy a szakemberek ismerjék a terület klimatikus viszonyait, a fertőzést befolyásoló tényezőket és azok összefüggéseit.

A cél minden esetben a szőlő természetes, aktív és passzív védekező rendszerének, valamint ellenállóképességének segítése, javítása. Az alkalmazott növénykondicionáló anyagok (réz, kén, kálium-szilikát) hatására a levél és a bogyóhéj erősödik, így a növény ellenállóbbá válik a gombás megbetegedésekkel szemben. Egy esetleges fertőzés esetén a szőlő aktív védelmének köszönhetően olyan toxikus hatású fehérjék termelődnek, melyek gátolják a kórokozók fejlődését.
Kevesen gondolnak bele, hogy a felszívódó növényvédő szerek nem csupán a kártevőket, hanem azok természetes ellenségeit is elpusztítják. Ezért fontos, hogy a hasznos élőlények térnyerését virágos növények telepítésével, a sorok gyepesítésével segítsük. A jól elvégzett zöldmunkával, szellős lombfal kialakításával vegyszerek alkalmazása nélkül is elejét vehetjük a fertőzések terjedésének.



Ha a szőlőben biztonságos, környezetbarát, természetes alapú szereket használunk, a növényben nem alakul ki rezisztencia, és nem találunk benne szermaradványokat sem, mint a felszívódó szerek alkalmazása során.



A bio-szőlőművelés és -feldolgozás segít megőrizni környezetünk fenntarthatóságát, a talajvíz tisztaságát, az ökológiai egyensúlyt és a fajok sokszínűségét.
Koccintsunk egy pohár biominősítésű borral minden hasonló módon gondolkodó szőlészre és borászra!
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook
Vető Gábor
Koncsol Csilla

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)