Vendégoldal

Bor, Mámor… Bénye tizedszer!

2018.05.29. | Borsmenta
A családias hangulatú erdőbényei gasztrokulturális fesztivált az idén Szabó Balázs bandája nyitja meg, de ott lesz egyebek között a Bagossy Brothers, Darvasi László, Dresch Mihály, Garaczi László, valamint házigazdaként 13 helyi borászat is…
 

Immár tíz éve annak, hogy Erdőbényén először megnyíltak a porták, és a helyi borászatok kulturális, zenei csemegékkel, izgalmas gasztronómiai kalandokkal és jó borokkal várták a vendégeket. A fesztivál azóta is töretlen népszerűségnek örvend a kultúra- és borrajongók körében, egyre több a visszajáró vendég, és újak is szép számmal jönnek minden évben. Az idei bulit július 5-8. között rendezik ebben a varázslatosan szép tokaj-hegyaljai faluban.


 
A 13 helybéli borászat által életre hívott Bor, Mámor… Bénye azoknak kínál tartalmas kikapcsolódást, akik inkább csendesebb, családias hangulatú programokra vágynak, szívesen elüldögélnek a fűben egy pohár bor és jó zene mellett, vagy egy kockás abroszos asztalkánál, különleges borokat kortyolgatva, élvezve egy irodalmi felolvasást, vagy éppen a csendet, csodálva a természeti és az épített környezetet.


 
Az idei fesztivált Szabó Balázs bandája nyitja meg, a program zenei kínálatát az alábbi formációk gazdagítják: Bagossy Brothers, Dresch Mihály, Édes Málé Trió, Lóci játszik, Meszecsinka, Mongoose, Szüret utca, Tóth Viktor, Voodoo Papa, Petruska, Valami swing. Irodalmi bonbonokról Garaczi László, Darvasi László és Weiner Sennyei Tibor gondoskodik, de rendhagyó kóstolóprogramokkal is készülnek a szervezők. Az egyeztetés még zajlik, de az már biztosan tudható, hogy Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője két eseményt is tart. A Gyengébb? Nem! kóstolót szokás szerint női borászokkal, az Egy férfi és egy nő című programban pedig Ujvári Vivien és Földi Bálint mesél és mutatja kiváló borait.
 
A programok az alábbi helyszíneken szerveződnek: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok, Budaházy-Fekete Kúria, Csite Családi Birtok, Illés Pincészet, Jakab Borászat, Karádi-Berger Borászat, Kerékgyártó József pincéje, Préselő Borászat, Pro-Vinum Borászat, Sanzon Tokaj, Vayi Pincészet


 
A fesztivál gasztronómiai kínálata is gazdag lesz, hiszen az országosan ismert mágusok és a népszerű környékbeli éttermek fogásaiba éppúgy belekóstolhatunk majd, mint a helyi hagyományokat ápoló „ízőrzők” ételeibe, akiknek nem titkolt célja, hogy a már-már feledésbe merült receptek segítségével áldozzunk egy kicsit a gasztronosztalgia oltárán.
 
A jó falatokat A Boros, A Leves, az Anyukám mondta, a Bodrog Smoker, a Kis Sziget, a Magita és az „Erdőbényei Ízőrzők” csapata kínálja.


 
A jazz-, világzenei és népzenei koncertek, kiállítások, előadások, tematikus kóstolók mellett számos gyerekprogrammal is készülnek a szervezők. Lesz zeneovi, kádártánc-bemutató és -oktatás, építészeti séta, madárles, és a szokásos biciklitúrák sem maradnak el.


 
Gyertek, heveredjünk le a fűbe, sétálgassunk a régi épületek között, kortyolgassunk hűs fröccsöt a lugasban, aztán élvezzük a zenét, perdüljünk táncra, vagy csak nézzük a csillagokat, és beszélgessünk a borászokkal a prés tövében hajnalig.

További információért kattints ide.

 
:
Fotó:
Farkas Attila

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (43) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (8) bor (232) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (124) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (19) espresso embassy (3) étterem (85) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (37) Furmint Február (3) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (28) kadarka (8) karácsony (11) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (44) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (5) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (32) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (24) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (5) recept (49) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (6) sor (35) sós (16) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (7) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (24) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)