Vissza
Vendégoldal

Elhagyja Katalóniát a Freixenet és a Codorníu?

2017.10.07. | Kövesdi István
A Katalóniában vasárnap megtartott függetlenségi népszavazás és az azóta tartó politikai bizonytalanság hatására néhány nagyvállalat máris úgy döntött, még több cég pedig fontolgatja, hogy elköltözteti a székhelyét Katalóniából…
 

A listán megtalálhatók többek között bankok, telekommunikációs és energetikai cégek, a legmeglepőbb azonban, hogy a két legnagyobb cavatermelő, a Freixenet és a Codorníu Raventós vezetésében is felmerült a költözés gondolata.
 
A cava, ez a champagne-i metódus szerint készített pezsgő Katalónia nemzeti itala, amely a 19. század közepén indult hódító útjára Sant Sadurní d’Anoiából, ahol a gyökértetűnek kultusza van. Katalónia mára igazi pezsgőnagyhatalommá vált, ahol évente 244 millió palack cava készül, ennek 65 százaléka külföldi piacokon kel el. A cavát a degorzsálást megelőzően legalább 9 hónapig kell seprőn érlelni, a reserva kategóriánál azonban minimum 15 hónapig, a grand reserva caváknál pedig 30 hónapig tart ez a művelet. A legfontosabb szőlőfajták a macabeo, a xarel-lo és a parellada, használnak azonban champagne-i fajtákat, chardonnay-t és ritkábban pinot noirt is.


 
A cavatermelés kétharmadát a Freixenet és a Codorníu Raventós adja, ezért is érhet meglepetésként sokakat, hogy a két óriáscég is a költözést fontolgatja. José Luis Bonet, a Freixenet (és a Spanyol Kereskedelmi Kamara) elnöke az El Mundo napilap szerint a Spanyol Rádiónak pénteken megerősítette: javasolni fogja a cég igazgatótanácsának székhelyük áthelyezését Sant Sadurníból Katalónia határain kívülre. „Ha tényleg sor kerül Katalónia függetlenségének egyoldalú kikiáltására, az óriási károkat fog okozni” – indokolta döntését José Luis Bonet.


 
Hasonlóan vélekedik a második legnagyobb cavatermelő, a Codorníu vezetése is. A cég közleményben figyelmeztetett arra, hogy a politikai bizonytalanság súlyos következményeit a vállalatok fizetik majd meg. A Codorníu hangsúlyozta, hogy nem foglal állást politikailag, de a függetlenség egyoldalú kikiáltása esetén megfontolják székhelyük áthelyezését.
 
:
Fotó:
facebook