Vendégoldal

Feszt október

2017.10.04. | Bodó Judit
Megy a szüret, a munkából még a gyerekek is kiveszik a részüket. Büntetendő, ámde hasznos, nálunk nem tiltakoztak. Andris oviba jár. De szép is lenne! Mondjuk úgy, hogy próbálkozunk. Ja, és szombaton Mindszent Havi Mulatság. Jöttök?
 

Bandinátor

Őcukisága bekeményített. Elkezdtük az óvodát. 3 hete küzd az egész család, pluszban az óvoda teljes személyzete. Teljesen idegen a szitu, ugyanis két előző csemetémmel minden konfliktus nélkül éltük meg az elszakadást. Nagyik hiányában mindenhova cipeltem őket. A bankban, a földhivatalban, de még az ÁNTSZ-nél is minden ügyintézőt személyesen ismertek. Az építkezéseknél bevett gyakorlatként a kőműves Vili bácsi tartogatta a kis Vilit, miközben mi egyeztettünk az építésszel/vizessel/villanyszerelővel. Nem csoda, hogy örömmel szakadtak le az anyjukról.



Andris születésekor megígértem magamnak, hogy ezt a kölyköt nem teszem ki a munkás hétköznapoknak. Kolléganőm, a drága Babimami segítségével sikerült is megvalósítani. A kölcsönös imádatnak köszönhetően a gyermek a legnagyobb nyugalomban, biztonságban élte napjait. Kacagva, visongva röpültek egymás karjaiba. Ha jól átgondolom, én is cirkuszolnék, ha ennek egyszer csak vége szakadna holmi közintézmény miatt. Az is lehet, hogy csak a név kötelez. Bandi papiról (az édesapámról) ugyanis keringenek a családban mendemondák, miszerint oly vásott kölyök volt, hogy hol a kotlós borítója alá csukták, hol az apja dobálta hasogatott fával. No, de nem lehet minden gyerek Bálint, ugye?!


Seregélyek Gyerekek a szőlőben



Leány legyen a szoknyájában, aki az én Vilimnek pár év múlva képes lesz ellenállni. Pimasz tekintetével szinte bármit elér. Most például elhívta az osztályt szüretelni a Csontosba. A szüreti őrület ellenére nem tiltakoztam, mert kevés ilyen kedves csapatot látni manapság, mint a mi kis 11 fős osztályunk (tanár néninkkel, szülőkkel együtt). Gumicsizma, kis vödör, olló – és természetesen a Typojam alkotótábor alatt a nyomdászokkal együtt készített méhecskés pólóban indultunk neki a hegynek. Rendhagyó tesiórával kezdtünk, mindenkit felhajtottunk a Csontos tetejére. Gyűjtöttünk obszidiánt meg csíkos riolitköveket (környezetismeret).



A leszedett fürtöket ott frissiben kipréseltük, majd jól meg is ittuk a mustot (munkára való nevelés, technika). A jól végzett munka után a platón pattogva torkuk szakadtából énekelték az Érik a szőlő dalocskát (énekóra). Nekünk is jó lecke volt elgondolkodni az élet fontos dolgairól. Tekintve, hogy az új generáció értékszemléletét mily fontosnak tartjuk, folytatni szeretnénk a jövőben is a büntetendő, ámde hasznos gyerekmunkát.

Szüret



Kaptunk a nyakunkba 60 mm esőt – ennek eredményeként egy nagy rakás botritiszt. Utoljára 2013-ban láttam hasonló minőségű aszúszemeket. Örülünk is nagyon, csak még csendesen. Most az a nagy feladat, hogy még gyorsan az ép, egészséges fürtöket leszedjük a száraz bornak. A hét második felében nekiállunk aszúszemet szedegetni. Ismét egy hordóra gyúrunk, ami minimum 220 kg bogyót jelent. Egy ember maximum 10 kg-ot tud kicsiborászni egy nap, tessék kalkulálni (munkabért is légyszi).



A Palánkos-dűlő a július eleji jégverésben már sérült. A nagy esőt nem nagyon bírta, még reménykedünk kicsit – aki függő volt a borától, az most kezdjen el imádkozni.
Szaporán, hangosan.


Mindszent Havi Mulatság



Utolsó simítások. Borzasztóan izgulok, ezt még végigviszem, aztán megpróbálok a hátsó felemen maradni egy ideig.
A program:
9:00-11:00 reggeli a Tölgy alatt a helyi termelőkkel
14:00 kerekasztal-beszélgetés Kézdy Danival a két falunk közös jövőjéről, 10 borászat 10 bora mellett a Kisfaludi Bárkán
18: 00 jazzkoncert
21:00 eleresztjük egymás haját, és tombolunk hajnalig az ILDI RIDER nevű csapattal
Mindenkit megölelgetünk (kisfaludiul: mindenki meg lesz ölelgetve)!
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit

címkék

#koccintsaszuval (2) aeropress (1) alma (1) Apropó (1) Auguszt cukrászda (1) Az Év Bortermelője (1) babfőzelék (1) Badacsony (3) bajnoksag (2) balassa bor (1) Balaton (12) Balatoni Gasztrotérkép (1) Baracskay Angéla (1) Baraka (2) Barcelona (1) Bari (1) Barletta (1) Báron György (1) Basilicus Szőlőbirtok (1) bazsalikom (1) BBQ (1) Berecz Stephanie (1) Berlin (2) bikaver (9) bio (1) Biró Norbert (1) Bock Pince (2) Bocuse d'Or (5) bojt pinceszet (1) bor (135) Bor, mámor, Bénye (1) Borászok Borásza (1) borbar (10) Bori Mami (2) boriskola (3) borkereskedés (1) Borkonyha (1) borkorcsolya (11) bornaptar.hu (1) Borough Market (1) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (3) borvacsora (1) borvendéglő (1) borverseny (2) Boscolo Budapest (1) Bott pince (19) Bottszerda (16) brazilia (1) Bridges Food Bar (1) Brüsszel (1) Budapest (71) budapest_coffee_festival (1) bujdoso (1) bukolyi (1) cabernet franc (1) carpinus (1) cava (6) CEWI (8) chez dodo (1) Christian Forget (1) coffee_genius (1) Cognac (1) colonna (1) Costa Rica (2) Csendes Dűlő Szőlőbirtok (1) cseresznye (1) Csetvei Pince (1) csirke (3) csokoládé (3) csontos (2) csopak (1) cukrász (1) cukrászda (5) cupping (1) Daniel Berlin (2) Debreczeni Mónika (1) del-balaton (1) demeter zoltan (4) desszert (3) desszertbor (2) DiVino (1) Dóczi György (1) drop shop (1) édes (17) édes szamorodni (4) Eger (11) egészséges (2) egri csillag (1) egytorol (1) Élesztő udvar (1) eleven (1) eper (1) eskoszahalakat (1) espresso embassy (3) etap (1) etiopia (1) étterem (45) Etyek (2) Etyeki Kúria (1) ezerjó (1) Fabro Pince (1) Fehér Franc (1) fesztival (8) film (1) filterkave (1) fozdefeszt (1) Franc&Franc (2) frittmann (1) furmint (25) Furmint Február (1) fűszer (1) gal tibor (1) gasztrofilm (1) geisha (2) Gere Attila Pincészete (1) Geszler Családi Pincészet (1) Gizella Pince (4) Gusteau Kulináris Élményműhely (1) gyerekbarát (10) Gyöngyös (1) gyöngyözőbor (4) habzóbor (1) Hacienda La Esmeralda (1) hanuka (1) harslevelu (4) Hárslevelűk Éjszakája (2) heimann (2) heteny (1) Hilltop Neszmély Borászat (1) homebarista (1) homoky dorka (1) Horváth Gábor (1) hungarikum (1) húsvét (5) indiai (1) International Furmint Day (1) Ipacs Szabó Birtok (1) Ipacs Szabó István (1) Iván-völgyi túra (1) jeges italok (1) Junibor (1) Kádár étkezde (1) kadarka (4) Káli Kövek Borászat (2) Káli-medence (2) Kamocsay Ákos (1) karácsony (1) karácsonyi sör (1) kave (33) kavezok (6) kéknyelű (1) kenya (1) kenyér (2) Kerekes Sándor (1) Keszthely (3) kesztolc (1) kiallitas (1) Kikelet Pince (1) Király 100 (1) Kislaki bormanufaktúra (1) Kislaki Tavasz (1) Kispipa (1) koktel (4) koktélverseny (2) kolumbia (1) kongo (1) kontakt (2) konyak (1) könyv és kávé (3) körte (1) kostolo (14) Kovács Nimród Winery (2) Köveskál (1) Kővirág étterem (1) Közben esznek (8) közel-keleti ételek (1) Kreinbacher Birtok (2) kunsagi borvidek (1) Laposa Birtok (1) Légli Géza (1) lenkey (2) lepény (1) Lisszabon (2) Litauszki Zsolt (1) London (2) Luka Enikő (1) Lyon (1) macaron (1) Mád (7) magnamatra (6) Magyar Bocuse d'Or Akadémia (1) Magyar Bor Nagydíj 2016 (1) Maharaja Lounge (1) Malter (2) Márton-nap (1) Mátra (12) Maurer Oszkár (1) Maurer Pince (1) maxwell colonna-dashwood (1) Meatology (1) Mészáros Borház (1) Mészáros Pál (1) mexikói étterem (1) Mi a kő (1) Michelin-csillag (4) molekuláris gasztronómia (1) Molnár Júlia Dóra (1) Monofu (1) Monopoli (1) Monyo Brewing CO (2) Mór (2) művészinterjú (3) Nagygombos Borászat (1) Nappali Kávéház (1) narancsbor (1) New York Kávéház (1) nyar (4) nyaralas (3) olajbogyó (1) Olaszország (4) olaszrizling (1) Ördögkatlan Fesztivál (1) őstermelői piac (3) osztriga (1) Paks (2) Paletta (2) Pálffy Szőlőbirtok (1) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pampetrics Borkereskedés (2) panama (2) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (2) Pannonhalma (2) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) párlat (1) pecs (1) petrányi (1) pezsgő (11) piac (5) Piemont (1) Pipacs Pékség (1) pizza (3) playground (1) Polignano a Mare (1) polip (1) Portugália (4) potato_defect (1) Premier Kultcafé (1) programajanlo (7) prosecco (1) Puglia (2) Quintessence (2) Rácz Jenő (3) raj ráchel (1) rajnai rizling (1) recept (18) roestbar (1) Rókusfalvy Birtok (1) rozé (8) ruanda (1) rum (1) saláta (1) salátabár (1) Salon étterem (2) Salone del Gusto 2016 (1) Sárközi Ákos (1) sarospatak (1) sauvignon blanc (4) siller (1) Sillerfesztivál (2) Slow Food (1) sommelier (3) Soproni borvidék (2) sor (27) sós (6) Spanyolország (3) specialty kave (4) st andrea (1) story (1) Super 12 (1) sütemény (12) süti (7) SVÉT (7) szakácsverseny (2) szaké (1) szaloncukor (1) Szekszárd (11) Széll Tamás (2) Szent András Sörfőzde (4) Szentesi József (1) Szerémség (2) szivek pince (1) szolo_fine_wine (1) szorakozas (2) takler (1) tallya (3) tanfolyam (2) Tarcal (3) Tarcal Kulturális Egyesület (1) Taschner Kurt (1) tavasz (1) tea (2) tenger gyümölcsei (2) terasz (2) tészta (3) thirdwavewichteln (1) tokaj (44) Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok (1) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (7) tokaji aszú (10) torta (1) Trani (1) tudnivalok (4) újbor (2) Újpest (1) ujvari (1) unicum (1) Uradalmi Sörmanufaktúra (1) utazás (4) Váli Péter (1) Váli Pince (1) VáliBor (1) vargabéles (1) vargánya (1) vegán (2) velemeny (1) verseny (5) Veszprém (1) Villányi borvidék (10) vincze tomi (1) viszlat (1) Vomberg Frigyes (1) vörösbor (6) vylyan (2) wet hopped (1) whisky (2) Wolf András (2) world of coffee (1) WSET (2) zhao zhou (1) zold veltelini (3) Zsirai Pincészet (1) zwack (1)