Vissza
Vendégoldal

Fogadj örökbe Furmintot!

2017.06.13. | Szabó Hajnalka
Fiatal agrárszakemberek képzését segíti a befolyt összeg…
 

2017 a Furmint Éve, ez pedig folyamatosan okot ad arra, hogy a borászati ágazat mellett a mezőgazdaságra is irányuljon egy kis figyelem. Most például a Furmint Éve programsorozat keretében meghirdetett „Fogadj örökbe Furmintot” összefogás támogatóinak adtak át okleveleket a Földművelésügyi Minisztériumban, és ezzel együtt meghirdették azt a pályázatot, melynek díjazása az összefogás révén valósulhat meg.



A Badacsonyi Kutatóintézet segítségével megvalósult projekt célja a fiatal agrárszakemberek utánpótlásával összefüggő ösztöndíjrendszer kialakítása. Az eseményt dr. Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos nyitotta meg, aki elmondta, hogy a felhívással sok embert sikerült megmozgatniuk, sokan tartják fontosnak, hogy az agráriumot vonzóvá tegyék a fiatalok számára. Az örökbefogadói táblával jelzett szőlőtőkék szerencsére szépen növekednek, néhány év múlva talán közös szüretre is sor kerülhet.



Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy az egyik legkedveltebb, legrégebbi magyar szőlőfajta a furmint, aminek ma már Tokaj mellett más borvidékeken is kiváló borokat köszönhetünk. A furmint alkalmas arra, hogy a magyar borkultúra nagykövete legyen, az összefogás révén pedig a magyar agrárkutatás megújulását is segíti.



A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, dr. Gyuricza Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy bár a magyar agrárium az elmúlt években sok eredményt tudott felmutatni, de sok a nehézség is: nyomasztóan alacsony az ágazatban a képzett szakemberek száma, és kedvezőtlen a korbeli megoszlás is. Ezért mindenképpen fontos, hogy a mezőgazdasági tevékenység vonzóvá váljék a fiatalok szemében. Ennek érdekében mától elérhető a NAIK honlapján az a pályázat, amelyre 35 év alatti, felsőfokú agrárvégzettségű fiatalok jelentkezhetnek, s amelynek díjazására a „Fogadj örökbe Furmintot” programon befolyt összegből van lehetőség.



Az eseményen vehették át köszönő oklevelüket a furmintot örökbefogadó támogatók is. Az összefogást magánszemélyek és szervezetek egyaránt segítették. Elismerést kapott egyebek között Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Auchan Magyarország Kft. és az Alföldi Tej Kft. is.
 
:

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)