Hellowin(e)/Helló, Mindenszentek

2017.11.15. | Bodó Judit
Emlékezés, gyertyagyújtás, család. Na meg az aszú. Ebből áll az élet mostanában. A taposó gumicsizma talpa ragad a folyékony aranytól. A szőlő pihen, de engem nem hagynak. Nem is gondoltam, hogy egyszer még vonzó lesz az Antarktisz…
 

Idegenkedem a kifejezéstől. Nem szeretem, ha amerikai barátaink ünnepeit eleurópaiasítják.  Mindenszentek ünnepén hazautaztunk. Szeretjük Felvidéken megélni. Gyökerétől stabil az ember – meg a fa. Várom ezt a napot – érzem én, hogy morbid, de ez van. Nehezen fogadom el, ha valaki elmegy a közvetlen környezetemben – ez sajnos az éven sokszor előfordult. Egyetlen kiutat találtam magamnak. Azért adok hálát, hogy ezekkel az emberekkel mennyi csodálatos élményt élhettem át. A felidézésre az a legjobb alkalom, ha két percig a gyertyagyújtáskor mesélünk, és közösen emlékezünk déd- és nagyszülőkről, nagybácsikról, nagynénikről, barátokról, ismerősökről. Titkos kapcsolatok, kínos történetek meg ilyesmik. A legifjabbik természetesen nem bírta. Tisztelt Slezsák Mihály 1946-ban elhunyt falubélink síremlékéhez tapadva ordibálta, hogy haza akar menni. A síremlékből kiindulva a bácsinál az utóbbi 60 évben mi töltöttük el a legtöbb időt, nem csöndben. Édesanyámmal röpke fejszámolást végezve kijött, hogy gyermekeim 104 db gyertyát gyújtottak. Édesapám mesélte, hogy én ennél kicsit idegesítőbb voltam, mert már akkor is a kedvenceim közé tartozott ez a nap. A gyújtogatás mellett kénytelenek voltak kivárni, ahogy én a forró faggyúból galacsinokat formázok órákon keresztül a sötétben.   

Aszúrecept



Gyerekes izgalommal, ünneplő gumicsizmában fogtam neki az aszúszemek betaposásának. A tökételes aszúszem-feltárás érdekében a 300 kg bogyót kettéosztottuk. Taposva, tapicskolva körbe-körbe jártam két 400 literes borászati műanyagkádban. Majd jött 300 liternyi csodálatos, késői szüretelésű alapmust a Csontos-dűlőből. 27 mustfokról indult, a bekeverésnél kb. 6% alkoholtartalma volt. Kicsit szürke, nagyon undi egyveleget kaptunk – ezt kóstolva lepergett szemem előtt az idei nyár összes meleg, napos, örömködős hangulata. Mézédes ízkavalkád.

A kád szélén gubbasztva néztem a gumicsizmáról csöpögő folyékony aranyat: vajon ez így, ebben a formában mennyit ér? Aszús gumitopán 40 000 Ft/db + áfa + postaköltség. A szemeket 39 órán át áztattuk, többszöri átkavarás mellett. A préselést követően vadonatúj hordóban tölti most napjait zubogva, fortyogva.



A többi tétellel érdekes a szitu. Kétféle bor van jelenleg a hordókban. A száraz nagyon száraz, ami édes, az pedig tömény. Csupán egy tétel erjedt ki teljesen ez idáig. A szárazak esetében az erjedés hihetetlen lassú, az első szüretből származó muskotály és a Teleki is mozog még. Az édesre nagyon kell figyelni, mert hirtelen éri el a fejtési időpontot. A fejemet fogtam, mert mire észbe kaptam, 15%-os alkoholtartalmat mért a labor az egyik hordónál.

Pihen a szőlő

Csend lett odakint. A sárga és barna színek viszik a prímet. Meg a vadak. Megkezdtük a kármegelőzést. Mindent számba véve muszáj valamit csinálni. A Határi-dűlőben a vegetációs időszakban a friss hajtások kb. 20%-át állandó jelleggel visszarágtak az őzek. A Csontosban az új telepítést tapossák folyamatosan. A szőlőtermés elfogyasztását már nem is említem, mert ez lenne a legkisebb tétel a pakliban. Vadkerítést húzunk. Inkább nem részletezem ennek költségeit.
Egy boszorka van, három fia van…



Leteszem Andrist aludni. A szobából kikóvályogva az a kósza ötletem támad, hogy rendbe rakom magam tetőtől talpig. Zubog a víz, nő a hab, biolevendula-illattal teli a levegő. Jön Bendi a „tökjó felfedezést láttam a Jútubon, anya”-monológgal. Kimegy. Bejön Vili folyó ügyeket intézni, miközben be nem áll a szája, és persze minden mondata anyával kezdődik. Kimegy. Pár perc, és bejön legkedvesebb férjem, aki a kád mellett kucorogva próbálja kihúzni belőlem, hogy mi a tervem az újonnan bejelentkezett lengyel kereskedővel. Emlékeztetem a helytelen idő- és helyválasztásra, illetve hogy milyen céllal gondoltam bevenni a fürdőszobát. Erre ő: „Jucika, neked önértékelési problémáid vannak.” Magyarul: nyugodtan legyen zsíros hajad és szőrős alvégtagod, de nehogy már kizárj minket a nem létező magánéletedből.  Uff. Tud valaki egy jó hotelt az Antarktiszon?
 
:
Fotó:
Bodó Judit

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)