Vissza

Jég dupla hisztivel

2017.07.12. | Bodó Judit

Jégkár a Palánkosban, hiszti a családban, és miközben váratlan látogató a toppant be a Csontos présházba, a meghirdetett boraink is mind gazdára találtak…
 
Jégeső

Erdőbényén van egy remek hétvége – a Bor, mámor, Bénye. Tengernyi bor, kulináris élvezet, koncert. Remélhetőleg csak mi vagyunk, akik szomorúan emlékezünk majd vissza erre a szombatra. A Palánkos-dűlőben a szőlőnket szanaszét verte a jég. Nem kicsi apró, hanem nagy falatok estek, rengeteg esővel. Tapasztaltabbak szerint húsz perc alatt 40 milliméter csapadék. Ezt a szőlőt utolsó éven béreljük. Szerettük volna méltóképpen befejezni a munkát a területen. Ez most sajnos átment kármentésbe. A fürtök már barnulnak, szinte az összes levél szétszabdalt, lyukacsos. Van olyan hely ahol a vessző is sérült. Körülbelül hatvan-hetven százalékra tippeljük a kárt.



Hálásak vagyunk, hogy a jég nem vonult tovább a Határiba. Itt „csupán” akkora lendülettel sodorta le a köveket a hegy tetejéről az eső, hogy az alattunk lévő gabonatáblában száz négyzetméter kőburkolat alakult ki 10-15 cm vastagon. Ezen a részen már nem kell sokat költeni az aratásra.  A dűlőúton Jóskám beguggolt egy vízmosásba. Ez barátok közt is hetven-nyolcvan centit jelent.



Borok

Várjuk a címkéket.
Tavaly sajnos megharapott egy picit az ördög, sok új külföldi partner jelentkezett. Mielőtt észbe kaptam volna, nagyon sok palackot exportáltunk. Így belföldön két tételt nem is tudtunk forgalomba hozni, vagy csak alkudozások árán. Tanulva ebből, most fordítunk a folyamaton. Két héttel ezelőtt kiküldtem a hírlevelet a hazai boros barátainknak. Őket egész egyszerűen csak „mecénásoknak” hívjuk. Mindenki megtette a tétjeit. Azzal szembesültünk, hogy a meghirdetett borokat le is foglalták. Külföldre is jut egy kisebb adag.
A következő lépés, hogy elkezdjük a kiszállítást. Nem kis öröm, hanem hatalmas. Nincs agykapacitásom marketingtevékenységre jelenleg. Pedig Jóskám szerint én lennék a világ legjobb marketingese, ha egy kicsit jobban érdekelne a pénz.



Hiszti

Ezen a nyáron mindegyikünk átesik rajta. Apa mértékkel veszi ki részét. Andrison nagyon lassan megy át a hisztivírus. Én lábon hordom ki, képes vagyok apró kis dolgok miatt sipítozni. A fontosabbaknál összeomlok, és bámulok ki a fejemből. Szörnyűséges. Vilikém azzal védekezik, hogy programsorozatot állított össze magának. Jelenleg a sakktábor után áthelyezte tartózkodási helyét Jászberénybe, az állatkerti táborba. Bendi tisztes távolságból figyel bennünket, és drukkol. Korai kamaszságának egyetlen eddigi előnye: még hisztizni is lusta.



Csontos - meglepi

A bornak köszönhetően vannak családok, akikkel összenőttünk. Hagyományosan kétszer-háromszor töltünk egy-egy hétvégét együtt. A múlt héten pont a Csontosban „nyaraltunk” egy remeket. Volt biciklitúra, kincskeresés, társasozás. A legmókásabb, amikor elmesélem (amit egyébként Kaló Imrétől tanultam), hogy a hegy tetején a szőlősorok végét mindig megcsócsálják a vadak. Hatékony ellenszer: emberszagot kell produkálni. Hogyan? Hát persze, hogy a pisilés!!!

De nem ezt szerettem volna elmondani. Vasárnap épp az ebédhez készülődtünk, amikor egy idősebb bácsi félénken jött felfelé a lépcsőn. Engedélyt kért a fotózásra, a bejövetelre, mondván: ÉN ITT NŐTTEM FEL. A nagypapája volt a Zsedényiek vincellére. Az ő idejében épült a ház. Mesélt a családról, a szőlészkedésről, a háborúról, az élményeiről.



Nagyon sokszor nekifogtam a tulajdonosok, a család felkutatásának. Nem gondoltam volna, hogy egy vasárnapi délelőtt majd két lábon sétál be hozzánk a történelem. Ezzel a mondattal búcsúzott:
„Emlékeznek, hogy a melegedő szobában voltak rajzok a falon? Azokat én műveltem. Az egyiken ráadásul én magam voltam.”
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)