Vissza

Jól szerepeltek a magyar borok Londonban!

2019.05.28. | Borsmenta
Kihirdették a Decanter World Wine Awards eredményeit. Magyarország 3 platina-, 7 arany-, 25 ezüst- és 40 bronzérmet gyűjtött. Az aranyérmesek között van a Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgője is…
 


A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, ahol idén 57 országból több mint 16 500 bort értékeltek. A zsűribe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal 30 országból több mint 280 specialista érkezett Londonba, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine. A szervezők kiemelték, hogy a verseny 16. évében rekordszámú érem született. Ez részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy az eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint például Kína vagy Mexikó.


 
A versenyről

A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta szerint tesztelnek. Az egyenletes minőség ellenőrzése érdekében minden aranyérmes bort és pezsgőt háromszor kóstolnak: a kóstolózsűri döntését első lépésként a regionális panel elnöke, majd a DWWA zsűrielnöksége is érvényesíti. A platinaérmes borokat a verseny második fordulójában, a legjobbak közül választották ki.
 
A magyar eredmények
 
Magyarország három platinaéremre és hét aranyra lehet büszke. Az általános gyakorlattól az idei év sem tér el, hiszen az érmek számát tekintve a Tokaji borvidék ismét elsöprő sikert aratott, de nagy öröm számunkra, hogy bekerült a hazai élmezőnybe egy tradicionális pezsgő is.
 
A somlói Kreinbacher Birtok pezsgői már harmadik éve szerepelnek sikerrel a megmérettetésen, és Brut Classic pezsgőjüket az idén 96 ponttal és aranyéremmel díjazta a zsűri. „Értékes visszajelzés ez számunkra, hiszen szakmai csapatunk évek óta formálja a pezsgők stílusát, és ez az aranyérem újabb megerősítés, hogy tradicionális pezsgőink nemzetközi összehasonlításban is minőséget, egyediséget képviselnek” – nyilatkozta a pincészet munkatársa, Fütő Bea.


 
Az aranyérmes pezsgő
 
A Kreinbacher Brut Classic palackos erjesztéssel és érleléssel készül, minimum 18 hónap seprőn tartással. A furmintra jellemző karakter és gyümölcsösség mellett a chardonnay frissessége és eleganciája adja az összképet. A DWWA zsűrije az elegancia mellett az ital komplexitását, a finom érlelési jegyeket (keksz, pirítós) és az intenzív, hosszan tartó citrusos aromákat emelte ki.

 
A platina- és aranyérmesek sora
 
A platinaérmeket három tokaji termelő kapta, és külön érdekesség, hogy a két hatputtonyos aszú mellett egy most szárnyát bontogató új pincészet, a Juliet Victor édes szamorodnija is ilyen szép eredményt ért el.



Béres Szőlőbirtok: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 (97 pont)
Holdvölgy Pincészet: Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2012 (98 pont)
Juliet Victor: Édes Szamorodni 2016 (97 pont)
 
Aranyérem hét hazai bornak, köztük a már említett somlói pezsgőnek jutott. A másik hat – nem meglepő módon – tokaji.

Füleky Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007 (95 pont)
Grand Tokaj: Eszencia 2013 (96 pont)
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet: Andante Furmint 2016 (95 pont)
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet: Szamorodni 2016 (95 pont)
Holdvölgy Pincészet: Vision 2017 (95 pont)
Kreinbacher Birtok: Classic Brut (96 pont)
Kvaszinger Borászat: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 (95 pont)


 
A díjazottaknak szívből gratulálunk!
A teljes lista ITT olvasható.
 
:
Fotó:
facebook

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (248) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (16) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (23) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)