Vendégoldal

Ködös hétköznapok

2017.11.01. | Bodó Judit
Szüret vége. Végre! Mindenki fáradt. A borok a pincében, az aszúval még lesz dolgunk. Egy napra Jadvigának öltöztem – legalábbis hajilag –, és ezt értékelte a budapesti közönség. Amúgy éljen a czibamagdizás…
 

Szüret off

Ez is eljött, vagyis inkább elmúlt. A vendégnek is kétszer örül az ember: érkezéskor, távozáskor. A szüret is látogatóként érkezik. Augusztus végén feszít az izgalom, az újabb tapasztalatszerzési lehetőség, a következő évi megélhetés megalapozása, meg ilyenek. November elejére elfogy az erő, azzal párhuzamosan a lelkesedés is. Kezdem megszeretni az esőt – az egyetlen reményem, hogy Jóskám mellettem ébred az ágyban. Fáradt a család, mindenki mindenkinek hiányzik. Örülök, hogy ránk csapta az ajtót – most aztán egy évig ne is lássalak benneteket, mondta (mármint a szüret). Okés.



Jó lenne hinni, hogy a lehető legjobbat sikerült tennünk a szőlővel. Konklúziót még nem vonnék le, még alakul a csoda a hordókban. Az erjedés lassú, de nem baj, van idő.
Az aszúkészítés még hátravan. A Csontosból szüretelt aszúalap (27 mustfok) épp hogy elkezdett erjedni. Vannak évjáratok, amikkel nehezen békülök ki (2004, 2008). Ha végiggondolom, mindig az időjárás miatt. A hideg, nyirkos ősz eléggé beépül az ember ízületeibe, a folytonos köd meg a retinába. Ebben az évben igazán hálásak lehetünk a hosszú, napfényes hetekért. Káprázatos színekben pompáznak a hegyoldalak még most is – mintha nem is akarna vége lenni.



Závada könyve, Jadviga haja meg az én borom

Pár órára ez mind egy helyen volt a budapesti Magvető Caféban. Elégszer mondtam már, hogy csakis a legmagasabb minőségű bor elkészítésével érdemes foglalkozni, hiszen ezek a palackok ugyanilyen magas minőségű emberekkel és élményekkel gazdagítanak bennünket. Meghívást kaptam a Vörösen-Fehéren irodalmi borkóstolóra, ahol Závada Pállal együtt voltunk vendégek.



Reggel a szomszéd fodrász Katika minden ráhatás nélkül olyan jadvigás frizurát varázsolt a fejemre, amit büszkén viseltem a nyakamon egész nap. Závada Pál mellett fantasztikus volt ülni. Ennyire közvetlen élményem kortárs íróval eddig még nem volt. Borozgatás közben nagyon jó volt hallgatni, ahogyan felolvas a saját műveiből, az ő igazi, sajátos hangsúlyaival. Megdöbbentő volt, hogy milyen alaposan felkészült belőlünk. Még a blogot is olvasta. Úgyhogy ezen a fórumon keresztül is szeretném megerősíteni, hogy szeretnénk a beszélgetést Tokajban folytatni. A borozást is. (Azért mutatom a következő képet, mert ott a hajam is látszik.)



Jó!ga

Speciális hegyaljai változata a czibamagdizás. Nemrég még azt gondoltam, hogy távol áll tőlem ez a sport. Nem éreztem hiányát annak, hogy a lábujjammal vakargassam a fülem tövét, miközben kacsalábú palota pózban tisztítom a csakráimat. A nyári sporttáborban szerettük volna a kamaszainkat megismertetni a jóga alapjaival – utólag átgondolva az intimtorna (illegál) esetükben nagyobb sikert aratott volna. Nekem kóros mosolyoghatnékom támadt tőle.



Az őszi D-vitamin-hiányom kergetett Cziba Magdi csoportjába. Páratlanul kedves, befogadó társaságba cseppentem. A mellettem tornázó 80 éves hölgy miatt vagyok halmozottan hátrányos helyzetben. Egyrészt nem merek panaszkodni, nyögdécselni, másrészt igyekeznem kell, mert ha ő megcsinálja, akkor, ugye, szégyenben nem maradhatok. A csomag attól kerek egész, hogy a foglalkozás előtt-után receptek cserélődnek (csupa magvas, egészséges, az én pasijaimnak nem tálalható ételek). Csilla barátnőmmel ételminták is. Lehet könyvet kölcsönözni, élettapasztalatot meg zöldbabot borra cserélni. Életem része. Mindennapi kenyerünket és a keddi jógát add meg nekünk ma. Ámen.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap
Bodó Judit

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (38) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (219) borbar (16) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (117) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (79) Etyek (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (17) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (27) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (10) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (6) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (4) recept (31) rozé (14) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)