Vissza

Konyhaterápia

2018.09.16. | Szabó Ágnes
Ajkán, a Móra Ferenc utca sarkán áll egy látszólag szendergő zöld ház. Platánlombok alatt, zöld falak között működik a Molnár Gábor Műhely Alapítvány, ahol sérült felnőttek nappali foglalkoztatását vállalják. A konyhában is lázas tevékenység zajlik.

 
A kis épület belső részét kövér lombok ölelik át. Az ágak alatt halkan billen a hinta. Soha nem egyedül, a hintán mindig ül valaki. Az udvari ajtó a folyosóra nyílik, itt tárul ki a sokféleség csöndes-zajos szeglete, ahol a fiatalok reggeltől délutánig közösségben működhetnek. Mindenkinek mást pakol a sors a hátizsákjába a világrajövetelkor. A hatvan ellátott között akad autista és Down-szindrómával élő is.



A különféle időtöltéseket az alapítvány tizenhárom segítő munkatársa és a sok-sok önkéntes szervezi. Van például táncóra, és összeállt egy fantasztikus együttes, a Hangadók.



Az egyik foglalkozás terepe nem más, mint a konyha. Sütit szoktunk készíteni. Ezeket a fél délelőttöket – amik sokszor átnyúlnak a kora délutánba – mindig színessel írom be a naptáramba. Farsang óta, pár hetente járok a fiatalokhoz, hogy kis csoportban, együtt készítsünk finomságokat. Már az ajtón belépve, sokszor köszönés helyett ér a kérdés: „Ma mit fogunk készíteni?” Alig hangzik el a válasz, már harsan is az örömkiáltás, csapódnak a tenyerek, dobognak a lábak, és akkora mosolyok kerekednek az arcokon, hogy pont az összes bosszúságot kitakarják vele, amit az utcáról hoztam magammal.



Itt elfelejtek lány lenni vagy fiú, megszűnik az egzisztenciám, minden hiúságom és válságom. Itt csak egyben tudunk lenni, és magunkhoz nem adhatom hozzá a rossz részemet, hisz ők sem teszik.



A tágas konyhából a kertre pillantanak az ablakok. A világos helyiség minden zuga arról árulkodik, hogy itt valaki nagyon figyel a rendre és a tisztaságra. Van, aki otthon is gyakran megfordul a konyhában. A csempéről a fazékba pattanva visszhangzik a „Mit segítsek??”, már-már rojtosra kérdezve. Akad olyan is, aki inkább lelkesen figyel. A jó az, ha sokat kell porciózni, olyankor mindenki talál egy időben feladatot. Ezért praktikus a kókuszgolyó, a lángos meg a túrógombóc is.



Gyúrni, vágni, szeletelni, szitálni, kést használni. Ami nekünk teljesen mindennapos és természetes, az itt jóval lassabban történik. Persze ez nem nagyüzemi konyha, senki sem rohan sehová.



Amikor az alapítványnál vagyok, nem az időt nézem, hanem a kezeket. Hogy ahányan vagyunk, mindenki fontosnak érezhesse magát. Azt hiszem, sikerül is. A lelkesedés trópusira sűríti a levegőt. A várakozás a készre, az ehetőre csillagokat lop a fiatalok szemébe.



Enni mindig jó, együtt enni a legjobb. Sütit enni ünnep. Sütit készíteni, az asztalra tenni, meghívni másokat, vagy csak ketten enni egy sütit, és közben hagyni, hogy ne történjen semmi. Ebbe a kis univerzumba a legjobb elszökni a futószalagról.



Amikor az ember közösséget vállal másokkal, akár egészséges, akár sérült emberekkel, akkor mindig magából ad egy szeletet egy nálánál jóval nagyobb tortához. A legtöbb, amit egy másik embernek adhatsz, az időd. És aki nem spórol magán, az belülről gyarapszik.

:
Fotó:
Angermayerné Ildikó





címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)