Köszi, jól vagyunk?

2017.10.18. | Bodó Judit
Gyorsjelentés a Mindszent Havi Mulatságról, az aszúszemekről, és arról, hogy Vili szerint mi fontos az életben. Ma este Závada Pállal beszélgetek Budapesten. Ne kérdezzétek, hogy izgulok-e. A borok mindenesetre jók…
 

Mindszent Havi Mulatság



Péntek éjjel. Kedves gyermekeim éjszakai népvándorlásba kezdtek, reggel senki sem ébredt a saját kis kuckójában. Így aztán hamar eljött a reggel 6 óra. Köd van, kaparom a kis zúzmarát a kocsiról. Züzögve beülök, még visszamegyek egy pótpulcsiért. A harmadikért – pótpótpótpulcsi. Indulok a henteshez. Pakolunk disznósajtot, sonkát. Mérjük a kolbászt. Editke, a hentesné – csupasz lábbal, papucsban! – még kiírja a számlát, lehelek egy kört belül az ablakra, uzsgyi a pékáruért. A zöldséget tegnap elkészítettem, szóda üvegben. Szüretelek a kertben friss zsályát, citromfüvet, kakukkfüvet teának. Jön a mézes Detti, berobognak Csicsörkelekvárosék, egyedül a sajtos Tibornak szűkebb a szeme az enyémnél. Jön Mónika barátnőm a díszítős cuccokkal, a kamaszok feladatot várnak – reggeli a Tölgy alatt. Negyedik éve csináljuk. Az első év, hogy bepánikoltam. Az első kancsónyi friss gyógynövényes teát ugyanis mi kortyoltuk ki. Későn érkeztek a vendégek, kevesen. Akik velünk voltak, nagyon élvezték. A kerekasztal-beszélgetés a hajón nagyon jó hangulatban zajlott. Szintén kis létszámmal (amit a vendégek egyáltalán nem nehezményeztek, mert így kérdeztek, véleményt mondtak, és családias, bensőséges maradt a légkör). Megbeszéltük, hogy mire jó a falubor, ki mit ért birtokbor megnevezésen. A két falu (Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud) együttműködése volt a központi téma.



Szerettem volna megelőzni magamban a következő lelkesedéshiányos állapotot. Az időjárás nagyon sokat jelent egy szabadtéri boros rendezvénynél. Mielőtt 3 gyerekkel elindulok (nagyihiányban mi csak így tudunk elindulni), én is ránézek az időjárás-jelentésre. 15 fok alatt nem egyszerű, inkább bonyolult megszervezni, hogy mindenki jól érezze magát. Remélem, csak ez volt a háttérben.

Szüret



Ami már tuti: a száraz bornak sikerült teljesen ép fürtöket válogatni. Számonkérhető tételek: Teleki, Határi hárs, Csontos furmint, Csontos muskotály, Előhegy, Kulcsár. A Kulcsárban kint hagyott botritiszes fürtök szüretét a seregély megoldotta. Van egy gyönyörű telefonos felvételem az esetről. Elképesztő, ahogy fekete felhőként kóvályognak az égen, miközben a pulzusom a duplájára nő.
Emlékszem, 2000-ben volt ilyen csodálatosan hosszú, meleg, napsütéses ősz. Rövid ujjú pólóban csipkedtük akkor is az aszúszemeket. Naivan elhittem, hogy Tokajban ez minden évben így történik. Azóta sok mindent átéltünk szüretidőben. 17 év tapasztalat után sikerül jobban megbecsülni ezeket a napokat. Finom, ízes, szépen lassan aszalódó bogyókat lehet kóstolni. Fantasztikus minőségű egy-egy dűlő aszúja. Bor-dogság.

Család



A „köszi, jól vagyunk” időszakot éljük. Az oviba most már (igaz, fél napra) mosolyogva megyünk be, még nagyobb vigyorral jövünk el. Bendi, mint a piaci légy, oly szemtelen kezd lenni. Az év eleji tanulási lázra gyorsan bevett valami csillapítót. Vili begyűjtötte az első rosszabb jegyeit, nem hajlandó olvasni, másolni, gyakorolni. Tegnap este megjegyezte: „Anya, egy fontos dolog van az életben”. Én: „Mondjad, kisfiam!” Ő: „Mindig legyen itthon kifli!” Lelkesen kajakozik, bábozik (szombat reggel 9-ig két darab bábot csinált, az egyiket az én harisnyámból).

Köszi, jól vagyunk?
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)