Vissza
Vendégoldal

Last minute

2017.07.26. | Bodó Judit
Zootábor Jászberényben, Caramel-koncert és bobozás a kisfaludi kamaszokkal – éljen a nyári szünet, csak ne tartson nagyon sokáig! A szőlő szép, és címkézni kifejezetten kellemes a hűvös pincében…

Szabadságra megy a Borsmenta augusztus elején, így én is kapok háromhétnyi szabadságot. Rám is fér. Lassan, de elegánsan felemésztenek a gyerekeim. Ezt a cikket is úgy írom, hogy a látókörömben maradjon a legkisebb.Tudom, hogy nem szabad az ördögöt a falra festeni, csak mostanában annyira robotosan, kötelességtudóan vagy inkább automata módban élem a hétköznapjaimat, hogy ezzel is csak úgy vagyok: felfestem, kész, ott van, pipa, mi a következő feladat?

Látom, ahogy Andris a hónapokig gyűjtögetett, árnyékban szárított gyógynövényeimet nagy óvatossággal beleszórja a felmosó vödörbe. Kiszólok (már nincs erőm ordibálni), hogy abból anya teát szeretne készíteni. Huppsz, most önt rá vizet. Kész. Pedig Jóskám is mennyire biztatott, hogy jól tanuljam ki ezt a gyógynövényezést – szüksége lesz jó tanácsra, hogyan éljen túl engem. Jelen állapot szerint ez nem lesz komplikált.Szőlő

Már megint kapálunk az új telepítésben – ezzel jár a bioagy. Nagyon át kell a technikát jövőre gondolnunk, mert ebbe bele lehet dögleni. Egyetlen vigaszunk, hogy megpályáztunk egy soraljművelő eszközt. Az álom a sorköz zöldtakarása, a tőkék alatt pedig talajművelés lenne.

Egészségügyileg rendben vannak a területek. Itt-ott megjelent a lisztharmat, de a fürtválogatásos kozmetikánál ezt majd kezeljük. Fürtválogatáson azt értjük, hogy egy hajtáson csak egy fürtöt hagyunk. Eltérni ettől akkor szabad, ha a tőke túlságosan erős vagy gyenge. A gyenge hajtáson nem hagyunk fürtöt, mert az éréskor úgysem produkálja a megálmodott minőséget. A túlságoson erős tőkéknél hagyunk néha kettőt – ugyanis ha egyre csökkentjük a fürtöt, az akkorára nőhet, hogy sok csapadék esetén szétcsattanhat a bogyó. Ráadásul ezeken a nagyon tömör fürtökön az aszúképződés sem egészséges. Erről természetesen még korai beszélni, de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy szüretre/aszúsodásra a lehető legoptimálisabb fürtszerkezetet érjük el.A csonkázás, dugdosás is időszerű volt a csapadék miatt. Az eső utáni vágyam meghallgattatott, így most leírnám, hogy jöhetne egy száraz, napos augusztus (és szeptember is, ha lehet).

Címkézés

Természetesen kézzel. Van egy remek kis állvány, szól a zene, hűvös van a pincében. Szeptember elejéig szeretnénk az összes bort kiszállítani. Kell a hely a mustnak – remélem, jó sok lesz. A veszteség miatt tavalyról maradt öt háromszázliteres új hordó, most már ideje beavatni ezeket is.

Jászberényi Zootábor és Minden Áron

Biztosan van az országban nagyobb, szélesebb, kerekebb vagy akármilyenebb állatkert, a jászberényi akkor is a legkedvesebb a világon. Ha jól átgondolom, akkor közel egy évtizede járunk oda. Öt éve rendszeresen bedobjuk az éppen aktuális gyerekünket egy kis munkatáborba. Egy kis takarítás, méhészkedés, macifagyi-készítés, állatorvos a program. Az élvezeti szintet azzal tudnám jelezni, amikor első alkalommal Bendegúzom (aki 6-7 éves korában borzasztóan zárkózott volt) a tábor végeztével az autóból kihajolva azt kiabálta, hogy „jövőre is jövök”.A beilleszkedés Vilinek sem volt nehéz, hiszen ugyanaz a csapat fogadja őket. Azt gondolom, hogy az állatkertet minősíti az is, hogy ugyanazok a gondozók várják szélesre tárt karokkal a gyerekeket. Az utóbbi időben a vendéglátó Sárközy családdal gyereket cserélünk. Hasonló habitusú kölykök, csak 15 évvel a mieink előtt. Mindig egy kis „utazás a jövőbe hangulatom” van ilyenkor. Józsival szinte egymás elől lopkodtuk a „nagy fiunkat”. Apaként élvezte, hogy a szőlőben/pincében együtt vannak, beszélgetnek. Én kifaggattam Áront az aktuális csajozós, fesztiválozós, egyetemi dolgokról. Még Bendit is képes volt motiválni. Megtanult pizzát sütni, és azóta edz a kertben.Kamaszkodás

A farsangon és a mesehétvégén nyújtott segítségükért ismét sporttábort szerettünk volna, hiszen tavaly nagyon jól érezte magát mindenki. A „mit szeretnénk csinálni” listán szerepelt kajakozás, néptánc, bmx, főzés meg egyebek. Ahogy közeledett az időpont, egyre inkább éreztem, hogy nem értem a nyelvüket. Igazán nem is kell, mert az arcukra van írva, hogy van valami kamasz-panasz. A sporttábor helyett kalandparkozni, bulizni szerettek volna. Ám legyen. Megnéztük Caramel koncertjét a Fesztiválkatlanban. A Sátoraljaújhelyi Kalandparkban föl-le boboztak, mászkáltak a lombkorona magasságában, hófánkba csücsültek. Szombaton pedig diszkó lett a vége. Igazgató néninkkel a konyhában megbújva készítettük a szendvicseket, alkottuk a szülői felügyelet intézményét.Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: az én fejemben egy borász felelőssége Tokajban nem egyszerűen a lehető legmagasabb minőségű borok elkészítése. A borászoknak abban is példát kell mutatniuk, hogyan fordíthatják a sikereiket annak a közösségnek a javára, amelyben élnek. A minőségi borok elkészítéséhez tökéletesen asszisztál a természet. Nekünk azt kell kitalálni, hogy hosszú távon hogyan tudjuk a helyi közösségben elérni, hogy a fiataljaink ide kötődjenek, értékként tekintsenek a szőlőre-borra, a történelmükre, a világörökségi értékekre, és ezeken keresztül helyben teremtsék meg az egzisztenciájukat. Remélem, hogy e nemes cél felé megint tettünk egy aprócska lépést.Most pedig ráülök édes szüleim nyakára, családostul, szeretettel – mert megérdemlem. Augusztus végén találkozunk!
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit

 

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (33) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (207) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)