Nyugalomra semmi ok…

2017.09.20. | Bodó Judit
Tombol az ősz, indul a szüret, tetőfokára hág az idegbaj: szedjük, ne szedjük, erjed, nem erjed. Még szerencse, hogy van néhány rendezvény, amikor meg lehet nyugodni. Budapesten Oláh Krisztiánnal kóstoltattunk együtt, és a Tokaji Őszön tényleg anyukám nyújtotta a rétest…
 

Szüretelünk

A Csontos-dűlőben a muskotályt kaptuk le száraz bornak. Kemény 360 liter tökéletesnek tűnő alapanyag. Fürtösen préseltünk. Lógatom az orrom az ülepítésnél a tartályba, nehogy beerjedjen. Lógatom az orrom az ülepítés után tartályba, hogy erjedjen már végre, mert barnul a must. Eszembe jutott, ahogy egy hétvégi vendégem újságolta, hogy mekkora élmény Sátoraljaújhelyen a két hegycsúcsot összekötő drótkötélpályán átsiklani. A drótkötél drága, vegyen mindenki szőlőt, és szüretkor megtapasztalja, milyen érzés az egy kerek hónapig tartó adrenalinszint-növekedés. Ha jól átgondolom, van olyan évjárat, amikor az előbbire érdemes befektetni.



Elindult a nemes penész képződése. Gondoltam, szólok pár negyven pluszos barátnőmnek, hogy csináljunk nyarat. Egyelőre csak eső jött. Így most várunk, de a következő terület a Teleki lesz – ha sikerül az őzeket megelőzni. Borzasztó nagy a vadkár. A minap Jóskám – nyakában a gyerekkel, mögötte az asszonnyal – űzte a vadat, mint valami ősmagyar. Elég hülyén nézhettünk ki, valószínűleg a szarvas is röhögőgörcsöt kapott a susnyásban.


Bor és zongora



4 évvel ezelőtt egy Moha nevű kávéházban a zongoránál ült az akkor 17 éves Oláh Krisztián. Borkóstolót tartottunk egy kisebb társaságnak. Élmény volt, nyomott hagyott. Néha meggugliztuk, hogy épp hol jár/tanul/zenél. Múlt hét kedden egy Zeneakadémiát végzett 21 éves Oláh Krisztiánt találtunk a zongora mögött. Ugyanolyan szerény, jó kedélyű, ámde megfontolt fiatalemberré cseperedett. Bámulatos intelligenciával kezelte a közönséget, a hangszerét, a borainkat – amiket most már törvényesen is kóstolhatott.



Az este során játszott egyedül, a szaxofonos zenésztársával duóban, aztán egy úriember is beszállt a közönség soraiból egy dobbal. Ők hárman még sosem találkoztak/zenéltek együtt, mégis hatalmas dzsemborit csaptak. A végén saját műveket kértünk, akkor már behunyt szemmel ült mindenki a teremben. Mindketten szeretnénk ezt a Csontosban megismételni, már most izgulok.



Köszönöm szépen Bácsi Zoli borász kollégának (Variszkusz), hogy ekkora szeretettel és odafigyeléssel szervezi ezeket az estéket. Nehezen mozdulok borkóstoló vagy vacsora kedvéért a borvidék határain kívülre. Helyben érzem magam biztonságban, itt tudok élményt okozni. Erre az estére 3 órás alvás és egy egész napos szállítás után érkeztünk. Egyhetes pihenés sem tudott volna így feltölteni.

Tokaji Ősz



Mire a kecskéket levágtuk, megjött Dedi – alias Kiss Dezső. A szakácsgyerek, aki jelenleg még Svájcban húzza, remélhetőleg már nem sokáig. Kiköltözött a présházba, és elkezdte a gidákat ebéddé fuzionálni. Sparhelt, kemence, bogrács, meg egy csomó kivágott tőke a fűtéshez. Sosem értettem a tévében, hogy a minden extrával felszerelt konyhákban mutogatott főzőversenyeknek mi értelme. Ami nálunk a szőlő közepén van, ez az igazi reality show, ebben van kihívás. A vége negyven boldog résztvevő lett. Sütött a nap, volt plató tours a kölyköknek.



A vendégek összegyűjtötték (a felügyeletem mellett természetesen) az almás-aszús réteshez az aszúbogyókat. Édesanyám a Felvidékről importált terítőjén maga nyújtotta a rétestésztát. Sürgött-forgott a nép – épp csak le kellett volna festeni. Bornak már híján vagyunk, így vendégként a Préselő pincét, Kvaszinger Lacit és Samuel Tinont hívtuk.



A legviccesebb Dedi fizetése: elleshette a rétesnyújtást. A végén jöttünk rá, hogy anyukám érzésre és nem dekára méri a lisztet, így pontos receptet sem kapott. Kezdhetjük az egészet elölről – a legnagyobb örömmel. Éljen a Tokaji Ősz!

 
Folyt. köv.: Mindszent Havi Mulatság

Csak annyit árulhatok el, hogy Kézdy Danival és 12 helyi borásszal szerveződik egy kerekasztal-párbeszéd.  Mi már most jól éreztük magunkat. smiley
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Szabó Edit -

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)