Vissza

Új ginek az Agárditól!

2019.06.28. | Borsmenta
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…
 


Az egyik legismertebb hazai pálinkafőzde, az Agárdi tulajdonosai már 2017-től keresték annak a lehetőségét, hogy a pálinkák mellett egy szélesebb párlatválasztékkal is megjelenjenek a hazai és a külföldi italpiacon. Tavaly ősszel debütált a főzde három új terméke: az Agárdi Hungarian Dry Gin, az Agárdi Single Malt Whisky, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rum, de a termékfejlesztők azóta sem pihentek.

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin-tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy ginportfóliót hoznak létre, és idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a Gypsy Gin és a Chameleon Gin. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin mindenképpen a boróka jellegét kell hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.




„A Hungarian Dry Gin készítése során 17 gyógynövény keverékével dolgozunk, de teszünk hozzá a főzéskor aszalt gyümölcsöt is. A gyógynövények kiválasztásánál a Magyarországon is fellelhető, jellegzetes ízeket kerestük. Így esett a választás a levendulára, de a citrusos jelleg erősítése miatt vannak az italban olyan fűszerek is, amelyek itthon nem fordulnak elő” – avat be a titkokba Vértes Tibor, aki szerint  a Dry Gin leginkább a klasszikus ízvilág kedvelőinek ajánlható, hiszen markánsan megjelennek benne a borókás jegyek, de a virágos, elsősorban bodzás és levendulás karakter teszi igazán izgalmassá.



A Gypsy megalkotásakor a gint cigánymeggyel tették különlegessé: a friss gyümölcs kivonatolt levét házasítják a lepárolt ginnel. A főzde egyik legfontosabb alapanyaga a kiváló minőségű hazai cigánymeggy, amely nagyon jól kombinálható a borókás párlattal. Az eredmény egy karakteres, piros színű, illatában gyümölcsös jegyeket hordozó, ízében pedig édeskés jellegű ital, amely önmagában is finom, de koktélokban is jól használható.



A Chameleon teljesen más vonalat képvisel, itt a ginre jellemző borókás jelleg mellett azoknak a botanicaloknak (fűszereknek és gyógynövényeknek) a szerepét növelték, melyek a citrusos jegyeket hordozzák. Az ital izgalmas vizuális élményt nyújt – erre utal az elnevezése is –, mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó (Clitoria ternatea) virágától azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. A növény kivonatának természetes kék színét a benne található antociánok okozzák, melyek pH-tól függően változtatják tónusukat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során italunk rózsaszínes, lilás árnyalatot kap a pohárban. „Nemcsak látványos, gyönyörű a belőle készült long drink, de még egészséges is, hiszen egyrészt semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetünkbe, másrészt a pillangóborsó virága az ájurvédikus orvoslás egyik legértékesebb növénye” – mondja mosolyogva Vértes Tibor, de mi csendben hozzátesszük, hogy azért ezt is csak mértékkel érdemes fogyasztani.



A főzde tulajdonosai azt remélik, hogy az új italokkal a kezdő ginfogyasztók érdeklődését is sikerül majd felkelteniük, miközben a modern, mégis klasszikus vonalú dry ginnel kiszolgálják a tapasztaltabb ginrajongókat is. A szakma pedig boldog lehet, hogy a különböző karakterű koktélokhoz és long drinkekhez nagyon jól passzoló párlatokat kaphat egy hazai főzdéből. A cél azonban nem csupán a magyar piac meghódítása, fontos a nemzetközi színtér is. Hogy külföldön is sikeres lehessen a márkaépítés, a termékeket nevezték az egyik legrangosabb megmérettetésre, az IWSC-re (International Wine & Spirit Competition). A verseny novemberben zajlik majd a gin fővárosában, Londonban.


 
Az új agárdi ginek június 25-én debütáltak az A’ Summer Gin Party keretében, a budapesti Marriott hotel teraszán. A vendégként meghívott Zólyomi Zsolt parfümőr világjelenségnek nevezte az ízesített italok térhódítását. Véleménye szerint az italkészítők és a parfümőrök hasonlóan kreatív munkát végeznek: szokatlan párosításokat alkotnak.


 
Az est folyamán természetesen a pálinkákról is szó esett, és Szőllősi Edit, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program fővédnöke a helyszínen adta át az Agárdi Pálinkafőzde okleveleit Vértes Tibornak – az Agárdi szerezte ugyanis a legtöbb top minősítést az idei megmérettetésen.
 
:
Fotó:
Agárdi Pálinka

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)