A parafa dugók új élete

2022.09.13. | Nemes Takách Kata

Ami mások számára hulladék, az az UPSZ Ajándékbolt munkatársai szemében sokszor izgalmas, újrahasznosítható alapanyag. A parafa dugók például kulcstartóként születnek újjá az ügyes kezek között. Nemes Takách Kata írása…

 

Ha fenntarthatóságról van szó, a legtöbb embernek elsőre a szelektív hulladékgyűjtés jut eszébe. Tovább gondolkodván beugrik a „recycle” szó is, éljen az újrahasznosítás! Vagyis, ha urambocsá' fröccsözésre kerülne a sor, ma már sokan külön gyűjtik a szénsavas víz palackját (a profibbak mondjuk eleve szódagéppel vagy klasszikus szódásüveggel dolgoznak, de van úgy, hogy palackozva érkezik a buborék), és külön kukában landol a színes meg a fehér üveg is. Így aztán mind a műanyagból, mind az üvegből ipari körülmények között újra palackot lehet gyártani. Ez a recycling.

Na de mi lesz a parafa dugóval? Azt hova dobja a tudatos borfogyasztó? Miután elolvassa ezeket a sorokat, remélhetőleg kulcstartót készít belőle. Vagy ha ő maga nem fabrikál, akkor összegyűjti a dugókat, és odaadja az UPSZ Ajándékboltnak, ott ugyanis minden a kreatív újrahasznosításról szól. Az a lényeg, hogy a mások által hulladéknak minősített anyagokból némi hozzáadott plusszal új tárgy szülessen. Ez az upcycling, azaz az értéknövelő újrahasznosítás. A funkciójukat vesztett parafa dugókból például készülhet fürdőszobai kilépő, üzenőtábla, ékszer, vagy – ahogy mondtuk – egyedi kulcstartó.

A parafa dugóból készült kulcstartónak rengeteg előnye van. Például nem zörög, ha az ember éjszaka véletlenül leejti, nem szúr, ha ráülünk, könnyű, kellemes tapintású, és egyszerű definiálni, amikor mindenki a te kulcsodat keresi: „parafa dugó van rajta”. Megfelelő motívumokkal felnőtt és gyerek kulcsán egyaránt megállja a helyét, és az előállítása tökéletes közösségi program. A minap egy nyolcéves fiatalember kapott kedvet hozzá, hogy kulcstartókat készítsen, mire az édesapja átszervezte az estét, meghívta néhány barátját, és kinyitottak egy-két palack bort, hogy legyen a gyereknek parafa dugója. Lám, időnként a nyersanyag „beszerzése” is élvezetes. Ebből is látható, hogy az értéknövelő újrahasznosítással mindenki jól jár: kevesebb a szemét, teret kap a kreativitás, az alkotásról, a szemléletformálásról és az élményről már nem is beszélve. Az upcycling elképesztő műfaj. Próbáljátok ki! 

Kulcstartó parafa dugóból

 

Hozzávalók: 

  • 1 db parafa dugó, 
  • némi festék (optimális esetben akril) 
  • 1 db kicsi szemescsavar
  • csavaralátét (elhagyható) 
  • kulcskarika 

 Elkészítés: 

Fesd le a dugót kedved szerint, hagyd megszáradni. Tedd a tetejére az alátétet, csavard bele a szemescsavart, végül a szemescsavarba húzd bele a kulcskarikát.

:
Fotó:
UPSZ Ajándékbolt - weboldal

Beszélgetünk

A hulladékmentesség szexi

2019.07.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Réti Adrienn-nel
Arcát sokan a Vígszínház színpadáról vagy különböző filmekből ismerik, de ma már azt is egyre többen tudják róla, hogy harcos és meglehetősen eredményes zöldaktivista. Réti Adrienn-nel…
Vendégoldal

15 hulladékmentes tanács Réti Adrienntől

2019.12.22. | Borsmenta
Éljen a zero waste, vagyis a hulladékmentesség! Íme Réti Adrienn 15 jó tanácsa azoknak, akik szeretnének környezettudatosabban élni…  
Vendégoldal

Egyél padthait, ültess fát!

2021.07.12. | Borsmenta
Környezettudatossággal szeretne példát mutatni: városfásítási programot indított a padthai wokbar étteremlánc…  
Eszünk

Díjat kapott a pécsi Reggeli!

2022.04.16. | Sámson Gergely
Innovatív, kreatív és környezettudatos szemlélete miatt a pécsi Reggeli kapta idén a Felelős Gasztrohős Alapítvány díját. Az ünnepség után a két tulajdonossal és a séffel beszélgettünk…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)