Eszünk

A Mátra újratöltve

2017.10.19. | Szabó Hajnalka
Az ősz derekán járunk, talán ilyenkor a legszebb a Mátra. Ha csak egy napunk van a kikapcsolódásra, akkor is kirándulhatunk egy nagyot, de még jobb, ha néhány napot rászánunk a feltöltődésre. Akár így, akár úgy, a gyöngyösi Bori Mamit feltétlenül ejtsük útba…

Hazánk legmagasabb pontjának közelébe újabban nemcsak a természet szépsége miatt, hanem a gasztronómiai élményekért is érdemes ellátogatni. Az abasári Molnár és Fiai pincészet friss, ropogós fehérborait, valamint a Levente Pince komoly fehér- és vörösborait például eddig is szerettük, de hogy Abasár sajtokban is ennyire erős, azt mostanáig nem tudtuk, pedig a Hanczár Kézműves sajtok és a Kecskemici Kert fantasztikus kecskesajtjai egyaránt megérnek egy kitérőt.



Gyöngyöstarján csuda egy falu! Annyi jó borász él ott, hogy egynémely borvidéken talán összesen nem tudnánk ennyit felsorolni. Aki arra jár, a Kovács és Lánya Pincészet vöröseit vagy Benedek Péter hárslevelűjét mindenképpen kóstolja meg, de a buborékok szerelmeseinek is van egy jó hírünk: a Centurio Szőlőbirtok mágusa, Ludányi Balázs pezsgőt is készít, nem is akármilyet!

Ha már a természetben járunk, ne feledjük: fűben-fában orvosság van! A helyi gyógynövényekből készült ízletes és gyógyító teák segítségünkre sietnek akár egy meghűlésnél, akár egy stresszes nap után, ahogy a Nána Farm különleges mézei is többet érnek sok színes pirulánál.



Ahol ennyi jó minőségű helyi termék elérhető, ott nem csoda, ha egy minőségi étterem bátran alapoz a helyi termelőkre, és változatos formában tálalja a szezonális ételeket. A gyöngyösi Bori Mami a régiós alapanyagok használatára és tudatos, fenntartható vendéglátásra törekszik. A belvárosban található vendéglátóhely úttörő szerepet kíván betölteni a jó értelemben vett polgári életvitel újjáélesztésében, a bisztrókultúra népszerűsítésében. Reggelire, családi ebédre vagy egy romantikus vacsorára ugyanúgy beülhetünk, mint üzleti megbeszélésre vagy egy könnyed barátnős csevegésre. Az ízletes ételek és a mátrai, valamint más hazai régiókból származó borok mellett a 40 féle szálas tea vagy a térségben csak itt fellelhető kávékülönlegességek is hosszabb üldögélésre csábítják a vendégeket.



Dobróka Tamás és Sándor Béla 3 éve nyílt bisztrója az eltelt időszak alatt a városban élő és a környékbeli emberek kedvenc találkozóhelyévé vált. Nem csoda, hiszen az ízletes ételek és italok mellett változatos programokkal is kényeztetik a betérőket. A helyet Dobróka Tamás nagymamája után nevezték el Bori Maminak, ezzel is hangsúlyozva az otthonosságot, a családias légkört. Az étterem már a tavalyi látogatásunkkor is elvarázsolt bennünket, a főváros közönségét pedig a Gourmet Fesztiválon hódította meg, ahonnan idén a legjobb étteremnek járó közönségdíjat is elhozták. Komoly elismerés ez egy olyan rendezvényen, ahol az ország legjobb éttermei versengenek a látogatók kegyeiért. Azóta is jó néhányan kifejezetten a Bori Mami kedvéért jönnek Gyöngyösre, és elégedetten állapítják meg, hogy a minőség mellett a mennyiségre sem lehet panasz.



Nemrég mutatkozott be az új konyhafőnök, Nagy Attila, aki a bisztróhagyományokat megtartva öltözteti modern köntösbe a tradicionális ételeket. Az őszi étlapról érdemes megkóstolni a kacsamájparfét Maldon sóval, almakompóttal, lilahagyma-lekvárral, savanyított hagymával, házi kaláccsal – a végtelenül könnyed máj és a különböző körítések remek ízharmóniát alkotnak. A levesek közül jó szívvel ajánljuk a szarvasgombás burgonyakrémlevest, a tetején a roppanós, füstölt burgonyacsipsszel. Komplex, finom és tartalmas.  



Sokan tartanak attól, hogy egy ilyen modern étteremben nincsenek hagyományos ételek. Pedig elég böngészni az étlapot, és máris rábukkanunk a tojásos nokedlivel és ecetes salátával kínált falusi paprikás csirkére, a rántott hús pedig a nyitás óta kihagyhatatlan a kínálatból.  



Ha ősz és Mátra, akkor nem feledkezhetünk meg a vadszezonról sem. Kóstoljuk meg az őzgerincet céklával, sütőtökkel és dödöllével, mert egyszerűen tökéletes. Az omlós hús és a zöldségek kétféle textúrája olyan összhangot alkot, hogy még sokáig nem felejtjük el.



A desszertek közül kiemelnénk a langyos almáspitét tejfölhabbal és calvadosfagyival. A házias és egyben modern édesség méltó lezárása az étkezésnek.

A Mátra tehát ma már nemcsak a jó levegő és a szép túraútvonalak miatt vonzó úti cél, de egyszersmind fontos gasztroturisztikai régió is, ahol a vendéglátók mindent megtesznek azért, hogy az itt eltöltött idő ízekkel teli, különleges élménnyé váljék.
 
Fotó:
Dajka Gábor

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (43) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (234) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (125) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (21) espresso embassy (3) étterem (85) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (38) Furmint Február (4) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (31) kadarka (8) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (46) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (20) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (32) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (5) recept (53) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (6) sor (35) sós (20) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (12) verseny (8) Villányi borvidék (24) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)