Vissza

Desszerthez sört? Miért ne!

2019.10.09. | Csepe Erika
Nyílt egy hely Budán, ahol éppoly könnyedén ajánlanak bort a céklás rizottónkhoz, mint sört a csokoládés szuflénkhoz. A Corvin Gastropub sok meglepetést tartogat, érdemes betérni…
 


Az alkoholt fogyasztó emberek többsége általában két táborra osztható: vannak a sörösök, és vannak a borosok. Családokban vagy baráti társaságokban sem homogén a kép, természetesen előfordul köztük mindkét fél képviselője. Ha a borosok különlegességekre vágynak, megcélozzák az egyik borbárt, a sörösök pedig valamelyik kisüzemi főzdékre szakosodott egységet, ahová a másik felet nem könnyű becsábítani, így a társaság többnyire kettészakad. Úgy tűnik azonban, hogy egy frissen nyitott étteremnek sikerült megoldást találnia ezekre a helyzetekre, a Corvin Gastropub ugyanis könnyedén hozza közös nevezőre a két tábort. No, nem valami törkölyalapon erjesztett sörkülönlegességgel, hanem egy minden igényt kielégítő itallappal. A budai Corvin téren működő egységben ugyanis jól megférnek egymás mellett a magyar és a külföldi pincészetek borai, pezsgői, valamint hazai vagy akár belga sörfőzdék legkülönlegesebb tételei is, ráadásul páratlan gazdagságban.



A Corvin Gastropub egy családi tulajdonban lévő étteremcsoport legfiatalabb tagja. A csoporthoz olyan, több évtizede sikeresen működő éttermek tartoznak, mint a Belgian Brasserie Henri, a Pater Marcus Belga Apátsági Söröző és Étterem, valamint a Horgásztanya Vendéglő. A Corvin Gastropub francia alapokon nyugvó nemzetközi konyhát visz, tele különleges fogásokkal és minőségi alapanyagokkal. A minőségből a hetente változó menükínálatuknál sem engednek. A modern, mégis családias hangulatú, „lazán elegáns” étterem látványkonyhájáért Tabányi Gábor séf felel.



Bár a hely nemrég nyitott, a közönség máris megtalálta a kedvenc fogásait. Ilyen például a zöldborsókrémleves, melyet Szent Jakab kagylóval és zsenge zöldséggel kínálnak. Már az illata is olyan intenzíven zöldborsós, hogy az ember azonnal kanalazni kezdi, ahogy tálalták neki. Másik népszerű ételük a céklarizottó rukolával és kecskesajttal, amelyhez a Káli Kövek borászat rozéját ajánlják.



Sörös vendégeik első számú favoritja – meglepő módon – egy olyan kacsasült, amit sangriamártással, gyömbéres almapürével és parmezános burgonyalabdával készítenek. Furcsának tűnhet, de ehhez az ételhez tökéletesen illik egy olyan belga sörkülönlegesség, ami Magyarországon csak itt kapható. Ez a Brasserie Årdene mikrofőzde Criminelle Blonde nevű söre, ami malátás és gyümölcsös is egyszerre, így tényleg jó párosítás az ételhez, és bár gyümölcsössége révén könnyednek tűnhet, nem szabad elfelejteni 7 százalékos alkoholtartalmát.



Az étteremben egyébként a desszertekhez is tudnak söröket ajánlani. Málnaparféval tálalt csokoládés szufléjukhoz például kétfélét is. Az intenzívebb, erőteljesebb ízek kedvelőinek a Gulden Draak Imperial Stout sört, melynek kávés-csokoládés, karamelles aromái rendkívül jól illenek a csokis édességhez, valamint egy barna meggyes sört (Bacchus Kriek), mely gyümölcsössége révén szintén tökéletes párosítás a süteményhez. Ha valaki mégis inkább desszertborral fogyasztaná az étkezés utolsó fogását, természetesen arra is van mód: a Götz Pincészet hatputtonyos aszúja tökéletes választás.



Pezsgőkből is elég változatos a kép a gasztropubban: a champagne-tól a legjobb magyar buborékos italokig széles a kínálat. A St. Donát pincészet Magma Brut rozé pezsgőjét mindenképp ajánlott megkóstolni, nem sok helyen juthat hozzá ugyanis az ember. Ha valaki azonban csak egy koktélra ülne be a pubba, akkor próbálja ki a többféle gin-tonik variációjuk egyikét. Az italok különlegességét a szervírozás módja adja, hiszen máshol aligha lehet úgy kóstolni ezt a klasszikus italkeveréket, hogy koktélparadicsomok, bazsalikomlevelek vagy éppen szegfűszeggel tűzdelt narancsgerezdek vigyorognak a pohárban.



Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a sörlap hamarosan újabb különlegességekkel bővül, és a hűvösebb, kuckózósabb őszi estékre nagyobb testű vörösborokat is bőven találunk a kínálatban, aligha kétséges, hogy a Corvin Gastropub Buda egyik kedvenc találkahelye lesz. És hogy Tabányi séf is bírja lendülettel, abban a megízlelt ételek alapján nincs okunk kételkedni.
 
Fotó:
Csepe Erika
Corvin Gastropub

Eszünk

Aum – olyan hely, hogy el se hinnéd!

2019.04.16. | Barossné Koós Andrea
Zseniális fúziós étterem nyílt a Flórián üzletközpont szocreál falai között. Varga Dániel és Nyikita Szuharev konyhája csupa meglepetés, érdemes betérni…  
Eszünk

Szabadság Bisztró – csupa jóság

2019.08.02. | Barossné Koós Andrea
Szabadság Bisztró néven nyílt újra Ady Endre egykori törzshelye Budapest belvárosában. A vendéglátás hagyományos értékeit kortárs szellemiséggel ötvözik a historikus falak között…
Eszünk

Felfaltunk egy egész könyvet

2019.08.11. | Barossné Koós Andrea
Szereted a jó könyveket, a fenséges ételeket, és szeretnéd a kettőt egyszerre élvezni? Akkor a Budapest belvárosában található Könyvbár és étterem biztosan a te helyed…    
Eszünk

Bereznay Tamás éttermet nyitott!

2019.09.25. | Szabó Edit
Bereznay Tamás vadonatúj étterme, a CinCin Bistro alig három hete nyílt, de máris tudható: szívmelengetően kedves és minden szempontból igényes hellyel gazdagodott Budapest…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)