Vissza

Fakanállal a kulisszák mögött

2018.09.26. | Szabó Edit
Gondolták volna, hogy a színházi kellékesek között találjuk a legkreatívabb szakácsokat? A Színházak Éjszakája alkalmából az Átrium Színház munkatársai rántották le a leplet néhány titokról…

Épp negyedszázada Budapesten rendezték az Európai Színházi Unió fesztiválját, amelyen a londoni Nemzeti Színház társulata a Sweeney Todd című produkcióval vendégszerepelt.  Az előadásban fontos szerepet játszott egy bizonyos húsos pite, amelyből jócskán fogyasztanak a színen (aki ismeri a hátborzongató musicalt, tudja, miről van szó). Az angol színház kellékesei gondosan elkészítették, speciális konténerbe csomagolták, és útnak indították a jó adag különleges süteményt, ami aztán Ferihegyen rekedt, mert a magyar vámosok a lezárt fémládákat sehogy sem akarták beengedni az országba. Hiába ajánlották a magyar kollégák, hogy elkészítik a pitéket, a női főszereplő speciális ételérzékenysége miatt ez lehetetlen volt. Már-már veszélybe került a vendégjáték, amikor többek közbenjárására a szigorú hatóság engedett, és a fővárosi közönség mégiscsak láthatta London akkori egyik legsikeresebb előadását, a vérengző borbély borzongató történetét.


 
A néző sokszor bele sem gondol, mennyire nem egyszerű kérdés a színpadi evés. A Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor egy egész szemeszteren keresztül tanította ennek technikáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egy korábbi interjúnkban Gazsó György azt mesélte, hogy ha nem látszik, mi van a tányérban, akkor ő legszívesebben almát és párizsit eszik a színpadon, Mészáros Máté pedig felelevenítette, hogy a Tél meséje című egri produkcióban a rendező tanácsára igazi sört ivott, de előadás közben az a 4-5 doboz meg se kottyan, annyira más lelkiállapotban van olyankor az ember.
 
A fentiekből is látszik, hogy a nézők szeme elől rejtve, a színház mélyén munkálkodó kellékesen milyen sok múlik egy előadásban. Mennyire fontos, hogy alkotó, gondolkodó és érzékeny munkatárs legyen, aki képes kreatívan megoldani a rá váró váratlan vagy különleges feladatokat.
 
Éppen ezért volt izgalmas az a program, amit a Színházak Éjszakája alkalmából az Átrium Színház szervezett. A rendezvényen a teátrum intendánsa, Ugrai István, és kellékese, Hajdú Bence mutatta be a nézőknek, hogyan születnek az ételek egy-egy előadáshoz, milyen trükkökre, szellemes megoldásokra van szükség, sőt együtt is főztek a közönséggel, miközben számtalan titkot árultak el a színházrajongóknak.


 
Tudták például, hogy a kölyökpezsgő csak akkor pukkan, ha előtte gondosan lehűtik? Az Igenis, miniszterelnök úr! című előadásban ugyanis pezsgőt nyitnak a szereplők, és fontos, hogy a kirepülő dugó pukkanó hangot adjon. A kellékesek természetesen egy kölyökpezsgő címkéjét cserélték egy jó nevű pezsgőgyár címkéjére, ám arra csak hosszas kísérletezés után jöttek rá, hogy felhasználásig hűtőben kell tartani a palackot, különben lőttek a hanghatásnak.  
 
Hajdú Bencétől azt is megtudhatta a közönség, hogy a vörösbor helyettesítésére a meggylé a leghitelesebb, amit a kellékesek az Egy, kettő, három című darabban vízzel hígítva készítenek elő, mert hígítatlanul egyrészt túl savanyú, és grimaszra rándul tőle a színész szája, másrészt nagyon édes is, és emiatt könnyen a szájpadlásra ragadhat a nyelv. (Mi magunk hosszan törtük a fejünket, miért néz ki minden színpadon úgy a bor, mint egy jó kadarka. Íme a válasz.)


 
Hogy a whiskys üvegből a színpadon jeges teát töltenek, elég kézenfekvő ötlet, ám a gondos kellékes mindig a színész kedvében jár, és azt is megkérdezi, hogy milyen ízesítésű legyen a tea. Az öldöklés istene című előadásban jó sok kávét isznak, ami természetesen koffeinmentes, a torta pedig fagyasztott, és egészen kicsi szeletekre vágják, hogy a főpróbahéten, amikor többször is végigmennek a darabon, vagy jó néhányszor megismételnek egy-egy jelenetet, ne kelljen a színészeknek nagyon megterhelő mennyiséget fogyasztaniuk. A pörköltszaftot hűtőben tartják, és csak a szünetben melegítik fel, hogy a jelenetre optimális hőmérsékletet érjen el.
 
A néző számára sokszor érthetetlen, hogyan képes a színész meginni egy egész üveg vizet, vagy hatalmas mennyiségű ételt elfogyasztani a színpadon. Ennek természetesen jó része önfegyelem és színészi technika kérdése, de a kellékes sokat segíthet. A félelem megeszi a lelket című előadás egyik jelenetében például Bercsényi Péter kap egy doboz tésztát, amit meg kell ennie. Szárazon bizonyára nem sikerülne, de a kellékesek jó adag tejfölt tesznek rá, így sokkal könnyebb lenyelni, és nem akad a színész torkán. A Krakken művelet viszont egészen más miatt állította nehézségek elé Hajdú Bencéék csapatát. Ott ugyanis zöld vizet kell innia a színésznek anélkül, hogy bezöldülne a nyelve. A kellékesek persze a poharat festették zöldre. Ha már tudjuk, egyszerű trükk, csak rá kell jönni.


 
A Színházak Éjszakáján végül azt a négyéves pezsgőt is megcsodálhatta a közönség, amely eddig több mint kétszázszor „játszott” az Őrült nők ketrecében, és eddig még nem robbant fel.
 
A bemutató után a színház kellékesei közös főzésre invitálták a nézőket. Rizses hús volt a menü Emmi módra, A félelem megeszi a lelket című előadásból. Emmi szerepét egyébként Hernádi Judit játssza, aki éppen ezért az alakításért vehette át nemrég a legjobb női főszereplőnek járó díjat a színikritikusoktól.




Íme a recept:
 
Rizses hús Emmi módra
 
Hozzávalók:
  • 1 kg sertéscomb, kockára vágva
  • 3 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 5-6 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 zöldpaprika, kockára vágva
  • 1 hegyes erős paprika, kockára vágva
  • 2 paradicsom, kockára vágva
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 30 dkg rizs
  • ½ liter húsleves
  •  só ízlés szerint


Elkészítés:
 
1. A zsíron alaposan megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rányomjuk a fokhagymát, majd jöhet a felkockázott paprika és paradicsom.

2. Megszórjuk egy teáskanál őrölt köménnyel, és pár percig együtt pároljuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét kezdi elfőni. Akkor megszórjuk a pirospaprikával, és mindig csak pici vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Nem baj, ha többször zsírjára pirul.
 
3. Beletesszük a rizst, felöntjük annyi húslevessel, hogy éppen ellepje, és készre pároljuk.
Csak óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze! Lefedve hagyjuk 15-20 percet pihenni.



Azért amikor legközelebb beülnek egy színház nézőterére, ne csodálkozzanak, ha mindez nem jut eszükbe. Az a jó, ha nem tűnik fel, milyen a bor színe, párizsi vagy csirkecomb van-e a tányéron, igazi-e a rántott csirke, ehető-e a torta. A kellékes akkor dolgozik jól, ha az illúzió tökéletes, és a színész el tudja hitetni mindenkivel, hogy mennyei mannát eszik, miközben csak egy darabka almát szúrt a villájára.
 
Fotó:
Lakatos Péter

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)