Mediterrán varázs a Szent György-hegyen

2019.07.16. | Barossné Koós Andrea
200 méteres tengerszint feletti magasság, csodálatos panoráma, feledhetetlen naplemente, mediterrán életérzés, kitűnő ételek, helyi borok – és mindez Magyarországon! A Taberna Infinito vendégmarasztaló hely…
 


Valahogy nyáron mindig nehezebb elviselni a hétköznapok szürkeségét, a monotonitást a munkahelyen, a város fullasztó levegőjét, a kopott járda látványát a harmadikról. A túlélésre mindenkinek vannak stratégiái, de az a legjobb, ha ilyenkor egy kellemes, déli országba képzeljük magunkat, ahol lombos fák hatalmas koronája szűri meg a nap sugarát, és friss, mediterrán falatokat majszolva, a környező hegyeket csodálva feledkezünk bele a lusta délutánba. Ezt képzeljük, és közben várjuk a szabadság napját, amikor majd részünk lehet ebben a csodában.


 
Van egy jó hírünk. A fent vázolt hangulatért ma már nem kell Toszkánáig, Horvátországig vagy Spanyolországig autóznunk, de nem ám! A Szent György-hegy itt van karnyújtásnyira, és ott csütörtöktől vasárnapig nyitott kapukkal vár mindenkit a Taberna Infinito. 
 
Tapasztalataink szerint az elmúlt években folyamatos fejlődés érezhető a balatoni vendéglátásban: sorra nyílnak a jó minőségű éttermek, kávézók és cukrászdák. Az is gyakran előfordul, hogy a Budapestből kiábrándult vendéglátósok épp a Balaton mentén találják meg számításukat. A Taberna Infinito tulajdonosa, Bicskei Sándor karrierje is a fővárosban kezdődött, az elsők között nyitott olyan helyet a Blaha Lujza téren, ahol jó minőségű pizzaszeleteket kínáltak elvitelre. Később a Vas utcába költözött, az ott indított görög ételbár viszont nem hozta meg a remélt sikert, így a tulajdonos több évre szögre akasztotta a vendéglátós kalapját, és más területen kezdett dolgozni.

Egy szenvedélyes vendéglátós azonban nehezen tud hosszabb időre elszakadni a konyhák világától – nem csoda, hogy ez Bicskei Sándornak sem sikerült. A nyüzsgő főváros helyett viszont barátságosabb helyszínt keresett magának, így ütött tanyát a Balaton-felvidéken, közelebbről a Szent György-hegyen, ahol laza, családias helyet álmodott meg, mediterrán hangulattal, finom tapasokkal, helyi borokkal. Itt aztán tényleg bele lehet feledkezni a tájba, a háttérben majdnem az összes tanúhegy látható.


 
A Taberna Infinito csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, de aki úgy dönt, hogy benéz hozzájuk, jól teszi, ha előre megvásárolja az „all you can eat” vouchert. Az utalvánnyal ugyanis végigkóstolhatjuk a teljes repertoárt, alkoholos, illetve alkoholmentes italkínálatukkal együtt. A szombat kivétel, de a többi napon van lehetőség à la carte rendelésre is.

A Szent György-hegy amúgy is megér egy komolyabb kirándulást: jól tesszük, ha nem egyetlen napra érkezünk. A környékbeli pincészetek (Gilvesy, Nyári, Szászi, Ujvári, Két jóbarát, 2HA, Bencze) meglehetősen jó bort kínálnak, Kisapátiban pedig ott van a Búzalelke pékség, ahol Kovács Bea készíti ellenállhatatlan kovászos kenyereit, péksüteményeit.


 
A községbe érkezve táblák segítik a tájékozódást, és persze azt is megmutatják, hogyan lehet a Szent György-hegy szűkös, kacskaringós útjain eljutni a Taberna Infinitóba, de ne csüggedjünk, ha ennek ellenére is sikerül eltévednünk. Egy kis kérdezősködés után megtaláljuk a helyet, és a káprázatos panoráma minden kényelmetlenségünket azonnal feledteti.
 
A sziklás hegyoldalba felhúzott téglaépületben már sorakoznak a finom tapasok, a kertben terített asztalok várják a vendégeket. Amerre csak nézünk, mediterrán növények, kaktuszok mindenhol, az ember azonnal Dél-Spanyolországban érzi magát. Jólesik hosszabban maradni, de már egy-két ott töltött óra után is érezzük, hogy a gondok messzire szállnak, és úgy feltöltődünk energiával, akár egy többhetes nyaralás alatt.


 
A hideg tapasválogatásban különböző sonkák, szalámik, füstölt húsok és savanyított zöldségek kerülnek az asztalra. Hozzájuk friss pirítóst, olívabogyót és különböző krémeket kínálnak. A paradicsomos óriásbab a kedvencünk, amit friss korianderrel bolondítottak meg, de a mentás-fokhagymás görög túró, a mizithra is nagy sikert arat. Mi már az első tálak finom, friss, fűszeres ízeivel jóllakunk, így a nyugágyakban tartunk egy kis pihenőt, de előtte még gondoskodunk magunknak egy kis innivalóról. A terített asztalnál a Nyári Pince, a Fischer Birtok és a Bajnóczy Pince borai, valamint házi limonádék és szörpök kínálják magukat, nem könnyű a választás.
 
A pihenő után visszatérünk az asztalhoz, és érkezik a meleg fogás. A chilindrón elnevezésű spanyol pörköltet hatalmas bográcsban készítették. A mediterrán ízek ismerősek, az összhatás az étel tetejére szórt friss menta miatt mégis új, izgalmas, különleges. Nagyon szeretjük.


 
Üldögélünk, csipegetünk, lassan leszáll az este, ám egyszer csak zenészek készülődésére leszünk figyelmesek. Ma éppen egy zongora-gitár duó hangjai szállnak a szélben, de van, hogy flamencotáncosok is megjelennek a színen – fokozva a mediterrán hatást.
 
Szeretnénk hazavinni a hegy ízeit, ezért a vacsora végeztével vásárolunk néhány üveggel a helyi borokból és szörpökből. Nehezen szakadunk el a Taberna Infinitótól. Ha arra járunk, ismét meglátogatjuk őket, addig is érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, hátha lesz olyan programjuk, ami miatt érdemes akár csak egyetlen délután-estére is kiszakadni a városi szürkeségből.


További írásaink a Szent György-hegyről:
A Szent György-hegy a barátom - Interjú Ujvári Viviennel (Ujvári)
Ha szerelmes vagy, keveset alszol - A két jóbarát, meg az Anti (interjú)
A Szent György-hegy bohém arca – interjú Gilvesy Róberttel (Gilvesy Pincészet)
Nagyot fog durranni ez a hegy! – interjú Ruppert Mártonnal (Gilvesy Pincészet)
Az angyal, aki a jó hírt hozza – interjú Kovács Beával (Búzalelke Pékség)
Emese álma – interjú Nyári Emesével (Nyári Pince)
Itt minden évszaknak megvan a maga csodája – Interjú Szászi Endrével (Szászi Pince)
 
Fotó:
Barossné Koós Andrea

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (178) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (116) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (4) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)