Vissza
Eszünk

Paprika, sercli, sör – Gourmet Fesztivál 2019

2019.06.01. | Barossné Koós Andrea
Az idén rekordmennyiségű látogatót vonzott a sztárséfek és sztárborászok legnagyobb hazai gasztronómiai fesztiválja, a Gourmet. Elmondjuk, hogy mi milyennek láttuk…
 


Bár az időjárás kiszámíthatatlan, a Gourmet Fesztivál minden évben elvarázsolja a látogatókat. Szerencsére az idén az égiek is kedveztek a rendezvénynek, hiszen csodálatos napsütéssel ajándékozták meg a kiállítókat és a vendégeket egyaránt.
 
Az elmúlt évek során egyre több lett az ismerős kiállító a fesztiválon, de szerencsére minden évben találunk új arcokat, megismerésre, kipróbálásra érdemes éttermet, cukrászdát. A rendezvény híres arról, hogy törekszik a folyamatos fejlődésre, ezért az idén az exkluzív vacsorákat nem rendezvénysátorban, hanem a Millenáris park épületében tartották meg.


 
A pavilonok között sétálva ismét azt tapasztaltuk, hogy a Gourmet Fesztivál nem csak a közönség számára ünnep. Remek lehetőség arra is, hogy az itt kiállító éttermek szakácsai, konyhafőnökei találkozhassanak egymással, és a kevésbé forgalmas órákban megkóstolják egymás ételeit, vendégül lássák egymást. Jó volt látni, ahogyan az ismert csúcsétterem séfje egy alaposan megpakolt, méretes tálcát cipel a szomszédos standhoz, rajta minden földi jóval. Néha az az ember érzése, hogy olyan az egész rendezvény, mint egy kellemes családi piknik, ahol a „szeretve etetni” elve a legfontosabb alapanyag.
 
Az idei Gourmet Fesztiválon közel 50 étterem választékát lehetett megkóstolni, amire 4 nap, lássuk be, nem elég. Ezért most a régi, nagy nevek mellett leginkább az új kiállítókra figyeltünk, velük próbáltunk kicsit szóba elegyedni.


 
Az idei tematika a „paprika-sercli-sör” hármasára épült, aminek köszönhetően a korábbi évekhez képest sokkal színesebb volt a sörfelhozatal, és külön erre a témára szakosodott standok is megjelentek. Taroltak a koktélok is, hiszen a szinte állandó vendégnek számító Boutique Bár mellett az idén bemutatkozott a Black Swan Budapest, a Barside, a St. Andrea Wine and Sky Bar, valamint az első hazai ginmanufaktúra, az Opera Gin is. Az utóbbiról kiderült, hogy az általuk készített gin hungarikumnak számít, hiszen a 10 fűszert tartalmazó, borókaalapú italban megtalálható a levendula és a mák is.


 
Az új kiállítók között volt az idén Michelin-csillagot kapott Babel étterem is, akik a híres tojásos nokedlijük mellett sörben pácolt, grillezett polipot kínáltak, paprikával és serclimorzsával. A könnyed tengeri fogás még azoknak is kellemes meglepetést okozott, akik ódzkodnak a poliptól, hiszen kiváló, roppanós, paprikás „egytálételt” kaptunk, remek ízkombinációval.
 
Meglepetésünkre Takács Lajos séf nemrég megnyílt japán étterme, a Kobuta is bemutatta tudását. A kiváló Olimpia étterem és a Laci! Pecsenye? korábbi szakácsa most új vizekre evezett, és tradicionális japán fogásokat hozott magával a fesztiválra. A gyoza batyuk közül a káposztával, rákkal töltöttet próbáltuk, ami kellemesen könnyű falat, és remekül illik hozzá az enyhén csípős gyozu szósz.


 
Tőlük nem messze kapott helyett a St. Andrea Restaurant faházikója. Barna Ádám séf és csapata alaposan kitett magáért, a szakmai zsűri nekik ítélte a Gourmet Fesztivál legjobb ételének járó díjat, a „bárány-borjú, paprika, málna” fogásért. Desszertjükkel a „spárga, citrom, sör”-rel már találkozhattunk korábban a Santiago Lastra – Barna Ádám négykezes vacsorán, de most is örömmel kóstoltuk vissza ezt a remek kombinációt.
 
Innen az idén nyitott Laurel étterem standjához sétáltunk, ahol a sós karamellás malátajégkrémet választottuk – ahogyan ők ajánlották –, egy pohár sörrel. A desszert kellemes ízvilága balatoni nyarak hangulatát idézte, amiért köszönettel tartozunk Mede Ádámnak. A séf több hazai csillagos étteremben edződött, mielőtt megkapta a Laurel konyháját.


 
A Gourmet Fesztivál fogásai között mindig találunk meghökkentő megoldásokat. Közülük idén a „Söribo” volt az, ami abszolút betalált nálunk. A sörből és Haribo gumicukorból alkotott fura édességet a Sütizz cukrászda két tulajdonosa, Gerő Eszter és Juhos József álmodta meg. A páros szívesen vállalkozik arra, hogy a hagyományos süteményeket franciás stílusjegyekkel gondolja újra. Ezt az irányt követte fesztiváldesszertjük is, a „mákos guba, málnás kápiapaprika-mousse, Söribo” triója.
 
Alaposan meglepődtünk, amikor a bódék között meglapulva csinos kis food truck kocsit fedeztünk fel. Omnibus – hirdette a felirat. Azonnal kíváncsiak lettünk, vajon kik ők, és milyen ételeket kínálnak, hiszen hiába bogarásztuk a kiállítók névsorát, ezt a nevet sehol sem találtuk. Az épp visszatérő séf, Gyurik Gábor kuncogva világosított fel minket, hogy a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár saját kitelepülőkocsijával érkeztek. A málnás kacsatatár mustáros csicsókasalátával és a füstös sertéspofa paprikás knédlivel nálunk elsöprő győzelmet aratott.


 
A sok sétálgatás és kóstolgatás közben felüdülés volt a Société Bistro standja, ahol végre nem kellett sem enni, sem inni, annál inkább szükség volt a kreativitásunkra, itt ugyanis kipróbálhattuk a tálalás művészetét. Többféle tányér, eszköz és alapanyag állt rendelkezésünkre, hogy Krasznai Norbert séf segítségével megalkothassuk a saját tányérunkat. Nagy élmény volt.


 
Utolsó állomásunk legújabb nagy kedvencünk, az Aum étterem standja volt. (Róluk részletesen korábbi cikkünkben olvashatnak.) Ebben a felállásban ők is most mutatkoztak be a Gourmet Fesztivál közönségének, és a szakmai zsűritől meg is kapták az idei év legjobb kiállítójának járó díjat. Főételként préselt csülökgombócot tálaltak, amit papajasalátával, kimcsivel bolondítottak meg, mellé pedig folyékony nitrogénnel fagyasztott kenyeret kínáltak. Most sem csalódtunk.


 
Tudjuk, hogy a Gourmet Fesztiválnak vannak árnyoldalai. Drága a napijegy, és nem olcsók az ételek sem, mégis minden évben várjuk ezt a néhány napot, hiszen nincs még egy olyan alkalom, ahol ennyi kreatív ételt és ennyi jó italt megkóstolhatunk egyetlen helyszínen. Az is nagyon jó, hogy a szakácsok és a borászok személyesen fogadják a látogatókat. Köszönjük, hogy együtt lehettünk, és már most készülünk a következőre.


Kapcsolódó írásaink:

Vacsora a Kobutában
Rajongok a házias ételekért - interjú Barna Ádámmal
A Lastra-Barna négykezes
Aum - olyan hely, hogy el se hinnéd!
Oroszország tíz fogásban
 
Fotó:
Vető Gábor
Barossné Koós Andrea

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)