Slow Gasztro Market a Kiskertpiacon

2018.12.13. | Klich Zsuzsa
Tudjátok, hogy hol lehet jót enni, tudatosan, fenntarthatóan, jövőbe látóan? Hát a Kiskertpiacon, ahol a Slow Gasztro Market termelői kínálják a portékájukat. November 18-án mi is ott voltunk…
 


A lassítás nem luxus. Odafigyelésről és mindennapi döntésekről szól. Jó érzés hazait venni, fenntarthatót támogatni, egészségesen élni, mégis sokan érzik úgy, hogy ezzel időt veszítenek, mert egyszerűbb a hiperben bedobálni mindent a bevásárlókocsiba. Nagy kár, mert aki így gondolkodik, sok mindenből kimarad.



Egy „lassulós” vásárlás nemcsak kellemes időtöltés, hanem egyfajta figyelemfelhívás is: jó kilépni a túlhajszolt napokból, megállni, beszélgetni, kóstolgatni. Egy ilyen piacon nem a hirtelen döntések, az impulzus-vásárlás ösztöne vezeti az embert. Itt mindenki megfontoltan válogat. A Kiskertpiac rendezvényein a természetes dizájn és a gasztronómia szerelmesei könnyedén találnak kedvükre való portékát. Most is voltak visszatérő vendégek, de olyanok is, akik épp csak ismerkednek ezzel az életformával. Akinek kétségei voltak, megerősítést nyert, a gyakorló „tudatos” vásárlók pedig boldogan inspirálódtak tovább.
 
Barátságtalan volt az időjárás, kicsit még az eső is csepegett, amikor útnak indultunk. A kislányom nyafogott, hogy meg fog fagyni, de az Anker’tben kellemes hőmérséklet várt bennünket, na meg Viola, a befogadott kutyus, aki a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány pultjánál próbált finom falatokat és minél több simogatást begyűjteni. Ez a tündéri jószág az egyik önkéntes saját kutyusa, és mellékállásban promóció. Az önkéntesek a „Sütizz jótékonyan!” akció keretében kínálták saját készítésű édességeiket, mi pedig ezek megvásárlásával támogathattuk az átmenetileg befogadott állatokat, és ezzel a menhely működését is.



Vásárlás, nézelődés közben egyébként több kutyussal is találkoztunk – nekik igazán kihívás lehetett ez a nap, hiszen minden méteren újabb és újabb illatokkal találkoztunk. Az Etnoflóra Bt. kifejezetten illatos levelű növényekkel foglalkozik, végig is szaglásztuk valamennyit. Felsorolni is nehéz a csodazöld illatbombákat: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, menta és persze borsmenta (naná!) is volt a cserepekben. Sokszor ismételt tanács, de nem lehet elégszer elmondani: a fűszernövényeket (is) érdemes frissen, közvetlenül a termelőtől beszerezni, jót tesz az egészségünknek, és persze az ételek ízének. Ebben az esetben egyáltalán nem baj, ha hagyjuk magunkat az orrunknál fogva vezetni.



A csípős ízek kedvelőit több fűszerpult is várta. A zöldség- és gyümölcskrémeket készítő kis családi manufaktúra, a Dio Chutney azért tetszett meg nekünk, mert természetes alapanyagok felhasználásával álmodtak izgalmas és egyedi ízeket. Kézzel készült termékeik nem tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, aromákat, színezékeket, ráadásul mindegyik vegán, valamint laktóz- és gluténmentes.

A ChiliChill Manufaktúra meg azért vett le minket a lábunkról, mert az alapanyagokon és a fűszerezésen keresztül India ízeit is belecsempészik a készítményeikbe. A név persze árulkodó, náluk szinte minden csípős, de az még ennél is fontosabb, hogy minden termékük biogazdaságból származó alapanyagokból készül, tartósítószerek nélkül, forró dunsztolással. A Turáni átok nevű csiliszósz és a Szittya vér elnevezésű, levesekhez ajánlott krém olyan extrémnek tűnt számunkra, hogy bele se mertünk kóstolni, de a Sárga veszedelem nevű fűszeres mártás, a Fekete mamba névre keresztelt fahéjas zölddióbefőtt vagy a gyömbéres, narancsos ízvilágú Orangella szósz íze mély nyomokat hagyott bennünk.



Ezek után ennünk kellett néhány falat finom sajtot, hogy az ízlelőbimbóink újra döntésképesek legyenek. Szerencsére a Pusztán Kézműves Sajtműhely épp a szomszédban ütött tanyát. Csodás portékáik között vannak érlelt és félkemény sajtok, gyönyörű gomolyák, üvegbe zárt krémsajtok, kanalas és ivójoghurtok, és persze készítik sokak nagy kedvencét, a füstölt parenyicát is. Külön szimpatikus számunkra, hogy minden sajtot papírzacskóban kínálnak, de a vásárló saját dobozába is szívesen csomagolnak, és visszaveszik az üvegeiket.  Finom volt a Marcalmenti remetesajt, ízlett a Vörösborban érlelt félkemény, de legnagyobb kedvencünk a Somló omlós sajtja lett.

A lányom szalonnafüggő, nem csoda hát, hogy lehorgonyzott a Delibox pultjánál. A kereskedésnek egyébként nagyon jók a savanyúságai és a szörpjei is, de most csak húsárut kínáltak. Főtt paprikás, fokhagymás csécsi, sült és főtt császár-, főtt erdélyi és csemegeszalonna kínálta magát, Csilla nem kis örömére, és míg én megízleltem a szarvas- és pulykakolbászt, ő végigkóstolta a szalonnaszortimentet. Nagyon ízlett neki.



Vesszőparipánk a hulladékmentesség, és jó volt látni, hogy a termelők többsége is hasonló módon gondolkodik. A BogBag és az Ecocatering különösen élen jár ebben. Mindkét cég környezetbarát anyagokkal foglalkozik, a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Lay Boglárka BogBag táskája biopamutból készül. Környezetbarát, lebomlik, mintát pedig saját ízlésünk szerint választhatunk. Méhviaszos textilszalvétájuk mosható és újrahasználható. Van még BakeryBagy és Hálós Baggy is, mindegyik nagyon szép, egyedi mintával.

Az Ecocatering biológiailag lebomló, komposztálható terítékeket és csomagolóanyagokat mutatott. Reméljük, hogy a magánvásárlók mellett nagyobb cégeknek is megtetszik majd egy-egy cukornád kínáló, elviteles doboz vagy kukoricaalapú szószos tál. Jó tudni, hogy ökoszemléletű catering szolgáltatást is nyújtanak olyan eseményeken, melynek üzenete, tematikája vagy kialakítása beleillik a környezettudatosság fogalomkörébe. Ételeiket az egészséges táplálkozás elveit szem előtt tartva készítik, az alapanyagok beszerzésétől egészen a tálalásig.



Ezen gondolatok mentén halad a POLCZ is. Befőttesüvegben kínált adalékmentes egytálételeiket a biztonságos hőkezelésnek és a hermetikusan zárt csomagolásnak köszönhetően hűtés nélkül tárolhatjuk. Az üveges kiszerelés környezettudatosabb választás, mint a műanyag tálca, nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag, sőt még az étel is finomabb. Külön öröm volt számunkra, hogy falatkáikat lebomló bambusztálkában kínálták.

Csilla imádja az összes zöldséget, de legbensőségesebb barátja mégis a tök, így megálltunk kóstolgatni a Kunágotai Olajaknál. Kiderült, hogy a mákolaj a csontritkulás természetes ellenszere, de segít a magas vérnyomás megelőzésében, és a szellemi teljesítőképességet is növeli, a tökmagból sajtolt olaj pedig – azon túl, hogy gyönyörű mélyzöld – erősíti az immunrendszert, és segíthet a prosztataproblémák kezelésében. Az olajakon kívül mákliszt, tökmagdara és tökmagpesztó is volt a standnál, „fejedelmi kínálat az érzékszerveknek és az egészségnek”!


 
Édesség nélkül persze nem piac a piac, így utolsó állomásunk az Azték Choxolat pultja lett. Csillának a gyönyörű pici sütik tetszettek, mi viszont a forrócsoki-kínálatot vettük szemügyre. A fantázianevek mosolyt csaltak az arcunkra, hosszan tűnődtünk, hogy egy Kedvrekerekítőt, egy Elmelengetőt vagy egy Búrezzentőt kortyoljunk búcsúzóul. A kakaóból és olvasztott csokiból régi recept alapján készült finomságok mindenesetre egyaránt felmelegítik a szívet és a lelket. Legközelebb majd a biotermesztésű kávéjukat is megkóstoljuk.
 
Érzékeny búcsút vettünk Violától, és élményekkel töltekezve, különleges kincsekkel megrakodva indultunk haza. Izgalmas nap volt, várjuk a következő alkalmat.


Kapcsolódó írásunkat ITT találod.
A 2017-es rendezvényről szóló cikkünkért katt IDE!
 
Fotó:
facebook
Klich Zsuzsa

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)