Vissza
Eszünk

Szuper volt a Mini SVÉT

2018.02.26. | Szabó Hajnalka
Az égiek kegyesek voltak, az előrejelzések ellenére nem esett, tiszta, napsütéses időben, 600 látogatóval, jó hangulatban zajlott a szigetmonostori Mini SVÉT…
 

Tél vége, hétvége… Ilyenkor mindenki olyan helyet keres, ahol feltöltődhet, ahol feszengésmentesen együtt lehet a családjával, a barátaival. A szigetmonostori Rosinante pont ilyen hely: otthonos, barátságos, február 17-én ráadásul hat remek séf versengett a kegyeinkért, és a legjobb fogásaikat tálalták nekünk. Nem is panaszkodtunk, legfeljebb azért, mert képtelenség volt mindent végigkóstolni.



Hat éve ezen a helyen volt a Stílusos Vidéki Éttermiség első közönségtalálkozója, amit azóta jó néhány ízgazdag összejövetel követett. A SVÉT közösségéhez mára 16 ikonikus vidéki étterem tartozik, és az ország bármely pontján vernek tanyát, lelkes rajongótáboruk mindenhol szívesen végigfalatozza a séfek remekműveit. Nem volt ez másként most sem, az éttermek pedig igazán kitettek magukért, a vendégek arcán ülő mosolyok és az üres tányérok legalábbis erről árulkodtak.



Sokszor nehéz olyan családi programot találni, hogy mindenki jól érezze magát. Itt nem volt kérdés, hogy a család apraja-nagyja megtalálja a számítását, a házigazdák mindent bevetettek, hogy a gyerekek se unatkozzanak, amíg anya és apa a gasztronómiának hódol. Ha már nagyon sokat játszottak az Íz-Lelő Ínyenc Játszóházban, és megéheztek, akkor sem volt nyafogás, mert kedvencükkel, rántott hússal és sült krumplival is készült a házigazda étterem.



A felnőttek természetesen ennél izgalmasabb menüsorból válogattak, mi is eláruljuk, hogy mik voltak a kedvenceink. Az ízlelőbimbóinkat a Béres Szőlőbirtok 2013-as évjáratú, tradicionális eljárással készült hárslevelű pezsgőjével készítettük fel az előttük álló megpróbáltatásokra, majd a délutánt a házigazda séf, Jónás Gábor előételével nyitottuk, ami kacsamáj, hagymalekvár, gyümölcscsatni volt. Az ízletes, krémes kacsamáj elégedett hümmögéseket váltott ki belőlünk, és készen álltunk arra, hogy feltérképezzük a többi étterem kínálatát is.



A Kistücsök Étterem standjánál a Bocuse d’Or magyar döntőjének nyertese, Pohner Ádám szorgoskodott éppen a füstölt ponttyal töltött káposztával, mi mégis a somogyi szarvas mellett döntöttünk, ami vadas mártással és ropogós kenyérkockákkal került a tányérunkra. Ez az a köret, ami magunktól soha nem jutott volna eszünkbe, persze egy krémlevesre szórva nagyon szeretjük – na de szarvashoz? Pedig nagyon jó párosítás, nem beszélve arról, hogy milyen vicces, ahogy ropog a fogunk alatt.



Épp azon gondolkoztunk, hogy mi legyen a következő fogás, amikor valaki megkérdezte, hogy a Macok Bisztró vadragulevesét kóstoltuk-e már. Macsinka Jánosék előtt ekkor és később is hosszú sor állt, amit nem is csodáltunk, hiszen olyan ínyencségekkel készültek, mint a szilvásváradi pisztrángrolád vargányás zellersalátával, édesköménnyel, vagy a híres túrógombócuk. A mi fantáziánkat viszont a bükki vadraguleves szalonnás áfonyával izgatta, ezt végül kicsit később sikerült megkóstolnunk, és mi tagadás, megérte a várakozást. A piros bogyók a tejfölös-húsos ragun először kicsit furcsának tűntek, de annyira finom volt együtt az egész, hogy legszívesebben minden nap ilyet ennénk.



Szeptemberben a mádi SVÉT-en több kacsás ételt is megkóstoltunk, és egyik kedvencünk az Erhardt Étteremé volt, így amikor megláttuk, hogy az étlapjuk egyik fogása ismét ez, nem volt kérdés, hogy itt folytatjuk a napot. Kacsacomb húsa poncichter babsterccel, házi tejföllel és uborkasalátával került a tányérunkra, és bizony most is nagyon szerettük. A babsterc szintén nem mindennapi köret, de a soproniaknál hagyománya van – annyira, hogy Erhardt Zoltán desszertnek is ezzel készült: poncichter babsterc édesen, lekvárokkal volt nála a befejező fogás.



A pannonhalmi Viator Étterem és Borbártól a vízibivalylábszár zellerrel és gesztenyével sokak kedvence volt – mondják, Gyurik Gábort most sem hagyta cserben a legendás arányérzéke –, de mi ekkorra már inkább a desszertek felé kezdtünk kacsintgatni. A Pausa cukrászda klasszikus levendulás mille-feuille-je könnyű volt és omlós, és bár a levendulánál könnyű átesni a ló túloldalára, itt szerencsére nem volt szappanízű az eredmény. Nagyon szerettük.



Ha már desszert, és ha már február, akkor jöhetett egy kis farsangi utóérzés. A noszvaji Nomád Hotel és Glamping baracklekvárral kínálta a Nomád fánkot. Ez volt számunkra a délután záróakkordja, mellé Béresék késői szüretelésű Magitáját kortyolgattuk, és kereknek láttuk a világot. 
Az éttermek mellett a Szigetmonostori Kistermelők Kézműves Egyesülete is rengeteg finomságot kínált, a sajtjaikból, füstölt áruikból sokan vittek haza is kóstolót, bár olyan nagy volt a választék, hogy nehéz volt a döntés.



A Mini SVÉT-en három turnusban végül hatszáz vendég fordult meg és kóstolta végig 6 elismert vidéki étterem kínálatát. A Stílusos Vidéki Éttermiség következő rendezvénye áprilisban Palkonyán lesz, ősszel pedig Eger látja vendégül a kifinomult ízlésű gasztroturistákat. Mi már alig várjuk!
 
Fotó:
Szindbád az Utazó - Facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)