Vissza

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019.06.11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
 


Ez a könnyű, bátran fűszerezhető fogás az egyik legfinomabb nyári étel, és a húsmentesen étkezőknek is nyugodtan ajánlhatjuk. Igaz, hogy olajban sül, de most már szélesre lehet tárni az ablakot, és mire elkészül, ki is szellőzik a konyha.  (Egyébként megsüthetjük sütőben, tepsiben, vagy akár muffinformában, úgy is csinos lesz, és ráadásul zsiradékmentes.)




Hozzávalók:
  • 2 kisebb, zsenge cukkini
  • 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • néhány tekerésnyi feketebors (én kihagyom, mert Csilla lányom nem szereti)
  • 2 marék reszelt parmezán
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
A spárgakrém hozzávalói:
  • 2 csokor zöld spárga fejei (a többiből készítsünk krémlevest, ITT a recept!)
  • 2 evőkanál majonéz



Elkészítés:

 
1. A cukkinit megmossuk, héjastól lereszeljük, megsózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk – ez idő alatt levet ereszt.

2. A zsemlét kisebb kockákra vágjuk, leöntjük a tejjel, átforgatjuk, jól el kell áznia.

3. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy fokhagymanyomón áttörjük.

4. Ha a zsemle már elázott, kinyomkodjuk. Kinyomkodjuk a cukkinit is, összekeverjük a zsemlével, hozzátesszük a többi alapanyagot (só, tojás, fokhagyma, bors, parmezán), és összedolgozzuk. Ha van még időnk tálalásig, hagyhatjuk állni a hűtőben, de haladhatunk is tovább.

5. Kis pogácsákat formálunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában. (Ha túl híg a massza, és nehezen formálható, bátran adjunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát.)

6. A pogácsákat forró zsiradékba dobjuk, és közepes lángon nagyjából 5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és folytatjuk a sütést. A másik oldala már hamarabb megpirul. Könnyebb úgy dolgozni, ha a pogácsák nincsenek túl szorosan a serpenyőben. (A zsiradék lehet ízlés szerint olaj, állati vagy növényi zsír is.)

7. Ha a pogácsáink megpirultak, szűrőpapírra szedjük őket, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot. Ekkora mennyiségű alapanyagból kb. 20 fasírt készül.

A spárgakrém elkészítése:
 
1. Párolóbetéten pároljuk meg a spárgafejeket (ha nincs párolóbetét, egyszerűen főzzük néhány perc alatt puhára).

2. Tegyük a majonézzel együtt egy tálba, és kézi mixerrel pürésítsük. (Ha inkább öntetet szeretnénk, és nem krémet, adjunk hozzá egy keveset a párolóléből.)

A cukkinifasírtot a majonézes spárgakrémmel és tetszés szerinti körettel tálaljuk.


 
Borsmenta-tipp 1.: idényben spejzoljunk be spárgából! Enyhén megpárolva lefagyaszthatjuk, néhány perc alatt felenged, és máris lehet vele tovább dolgozni!

Borsmenta-tipp 2.: ha megszárad a kenyér, kifli, zsemle, ne dobjuk ki! Lereszelhetjük vagy darálón ledarálhatjuk, és máris kész a házi zsemlemorzsánk. Ha valaki finomabban szereti, át is szitálhatja. Gyorsan megvan, a kenyér nem kerül a szemétbe, csak azért, mert megszáradt, és nem kell a boltból megvenni a zsemlemorzsát!

Tanács: a Coop üzletek a használt olaj literjéért 80 Ft értékű kupont adnak, a MOL pedig (meghatározott töltőállomásain) díjmentesen átveszi, sőt gyűjtőflakont is biztosít hozzá.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (248) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (16) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (23) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)