Vissza

Gránátalmás gerslisaláta

2019.09.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…
 


Meleg nyári napokon az ember nem kíván túl sokat enni, azt viszont különösen szereti, ha az ételében csak úgy hemzsegnek a friss zöldségek. A gerslit is eléggé szeretjük, nem véletlen, hogy a töltött káposztába is az kerül mifelénk rizs helyett.



Ezt a gránátalmás salátát az utóbbi négy hét alatt négy különböző változatban készítettük el, és az egyik finomabb volt, mint a másik. Sikert aratott például az a változat, amikor kesudió helyett pisztáciát dobtunk hozzá, és azt is szerettük, amikor a gránátalma mellé csempésztünk egy kis halványító zellert (esetleg helyette, ha nem akartunk bajlódni a gyümölcs tisztításával). A lényeg a sok zöldfűszer: a petrezselyem és a kapor, nyakló nélkül! Na meg persze a gránátalma, aminek jótékony tulajdonságairól ódákat lehetne zengeni.

Az elkészítése nem bonyolult, viszont óriásit lehet vele villantani, mert gyönyörű, ráadásul nagyon finom is.



Hozzávalók:
  • 20 dkg árpagyöngy (közismertebb nevén gersli)
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál mustár (lehet erős is)
  • só, bors
  • 1 teáskanál méz
  • 4 evőkanál finom, extraszűz olívaolaj
  • 1 gránátalma (és/vagy 1 szál halványító zeller, zöldjével)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 kicsi fej lila hagyma fele (idényben lehet zöldhagyma is)
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 kis marék dió
  • 1 kis marék kesudió/pisztácia
  • 10 dkg fetasajt

Elkészítés:          
 
1. A gerslit átöblítjük, majd bőséges, sós vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lefedjük, és kis lángon 45-50 percet főzzük.

2. A gránátalmát egy helyen óvatosan vágjuk be, ujjunkkal feszítsük szét, és pergessük ki a magokat. (Víz alatt is megtisztíthatjuk, a módszer leírásáért katt IDE!) /A halványító zellert és a zöldjét vágjuk kb. félcentis szeletekre.



3. A magokat szárazon kissé megpirítjuk, a zöldfűszereket megmossuk. A mazsolára néhány percre forró vizet öntünk, hogy kissé megpuhuljon.

4. A fetasajtot centis kockára vágjuk, a petrezselymet, a kaprot és a hagymát apróra. A magvakat gorombára, hogy azért szépen látszódjanak is az ételben. A mazsolát szűrjük le, kissé nyomkodjuk ki.
Ha megfőtt a gersli, leszűrjük.

5. Kis tálban összekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet és az olajat. Ráöntjük a gerslire, majd átkeverjük. Tekerjünk rá frissen őrölt borsot.

6. Minden hozzávalót szórjunk egy nagy tálba – a fetasajt kivételével –, és alaposan keverjük meg. A végén öntsük hozzá a fetakockákat is, evvel már óvatosabban, még egyszer forgassuk át.

7. Tálalhatjuk köretként vagy magában, langyosan vagy hidegen, egyszerűen abbahagyhatatlan.

Ha ezt a mennyiséget főételként kínáljuk, 4-5 felnőtt lakik jól vele.


 
Borsmenta-tipp: a zsenge kapornak nincs párja, a szárított nem használható olyan jól a konyhában, ezért praktikus lefagyasztani a frisset. Ennek az a legegyszerűbb módja, hogy fogunk egy kiürült bonbonosdobozt, és a műanyag részét, amiben a kis mélyedések vannak, gondosan kimossuk. A kaprot is megmossuk, lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, és minden kis mélyedésbe adagolunk belőle egy fészeknyit. Aztán rátesszük a doboz tetejét, és már mehet is a fagyasztóba. Illatos, friss marad, örülni fogunk neki télen. Amikor kell, csak kinyomunk belőle egy-két mélyedésnyit, és a többit visszatesszük a helyére.


 
Megjegyzés: a jeweled rice eredeti receptjére Mautner Zsófia blogjában bukkantunk rá. ITT található.
 
Fotó:
Klich Zsuzsa

Tesztelünk

Csernyik Pince: Nyitány Rosé 2018

2019.07.04. | Szabó Edit
Csernyikék rozéját évek óta figyeljük, és egyre finomabb. A 2018-as jólesik a fa alatt egy nyári estén, de jól mutat az asztalon is, egy könnyű étel mellett…
Főzünk

A gránátalma

2019.09.16. | Szabó Edit
A világ egyik legszebb gyümölcse, ráadásul finom és egyészséges is, jótékony hatásairól oldalakat lehetne írni. Íme 7 ok, amiért érdemes rendszeresen gránátalmát fogyasztani…  

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)