Vissza
Főzünk

Lazac brokkolibundában

2018.12.31. | Pleszkán Écska
A fiatal énekesnő, Pleszkán Écska igencsak otthonosan mozog a konyhában. Tőle kaptuk ezt az izgalmas receptet. Aki szereti a lazacot, próbálja ki, nem fog csalódni…
 


A brokkolibundába bújtatott lazac nemcsak nagyon finom, de a színei is gyönyörűek. Ha ezzel a pikáns, gyömbéres kápiasalátával tálaljuk, olyan lesz majd, mintha egy tányérnyi mediterrán világ költözött volna a konyhánkba. A morcos téli ködben üdítő látvány, az íze pedig leírhatatlan.




Hozzávalók (2 személyre):
  • 2 szelet filézett lazac (150-200 g/szelet)
  • 5-6 brokkolirózsa
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 lime
  • 1 citrom
  • rózsabors
  • 1 csipet só
  • 1 nagy tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • olívaolaj
  • 4-5 kápia paprika
  • 3 közepes méretű sárgarépa
  • 1 ujjnyi gyömbér



Elkészítés:


1. A panírhoz konyhai robotgéppel összeaprítjuk a brokkolit (ha nincs aprítónk, kislyukú reszelőn is lereszelhetjük, nem fog megsértődni). Hozzáadjuk az apróra vágott koriander felét, a lime és a citrom lereszelt héját, a sót és a – lehetőleg – frissen tört rózsaborsot.

2. A halszeleteket lemossuk, konyhai papírtörlő segítségével szárazra töröljük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.



3. Három tányért veszünk elő: az egyikbe kerül a brokkolis keverék, a másikba a felvert tojás, a harmadikba pedig a liszt. A halszeleteket a hagyományos módon bepanírozzuk, csupán az a különbség, hogy zsemlemorzsa helyett ezúttal a brokkolis keveréket használjuk.



4. Ezután egy felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon pár perc alatt (kb. 1-2 perc/oldal) rásütjük a panírkérget a halszeletekre. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, így megmarad a panír jellegzetes zöld színe. Ezután a szeleteket 180 fokos előmelegített sütőben további 15 percig sütjük.



5. A kápia paprikákat apró kockákra vágjuk, a megtisztított sárgarépát és a gyömbért lereszeljük. Hozzáadjuk a lime levét, egy kevés olívaolajat, az apróra vágott koriander másik felét, majd sózzuk és borsozzuk. Ha nem érezzük elég intenzívnek az ízeket, akkor előbb egy kis citromlével próbálkozzunk a további sózás helyett. Az íze kiválóan passzol majd a lazachoz, és a látvány is önmagáért beszél.



Écska szerint egy pohár jól behűtött chardonnay remekül illik hozzá. (Mi a magunk részéről rozé pezsgővel is el tudjuk képzelni...)

 
Pleszkán Écskával készített interjúnk itt olvasható:
Hedonista vagyok
 
 
:
Fotó:
Pleszkán Écska - instagram

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)