Vissza
Főzünk

Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót

2019.05.14. | Klich Zsuzsa
A mentát, a citromfüvet és a rebarbarát Kati nénitől kaptuk ajándékba, amikor a komposztálható ételmaradékokat átvittük hozzá, neki ugyanis van kertje. Mindenki örült, mi a legjobban, mert hasznosítottuk a hulladékot, és még szörp és kompót is készült az ajándékból…
 


Komposztálni kell, ez nem kérdés, de egyszerűen nem tudtam rávenni magam, hogy gilisztákat költöztessek a lakásba, így más megoldás után kellett néznünk. Azt hiszem, sikerült megtalálnom a legjobbat: zöldhulladék hasznosítása és közösségi élmény egyben!

Több kedves barátom szülei is laknak a közelünkben, mindannyian kertes házban. Őket látogatjuk meg Csillával nagyjából kéthetente. Addig a hűtőben lévő kis dobozban várja sorsa beteljesülését a komposztálható háztartási hulladék: az almacsutka, a krumpli- és a hagymahéj, a zöldségek levele. Éva néninél mindig megcsodáljuk Zsófi papagájt, aki hangos csókolommal köszön, Kati néni pedig ellát a kertből mentával, citromfűvel. Legutóbb rebarbarát is kaptunk.

Most megmutatjuk, micsoda finomságok készültek villámgyorsan ezekből az illatos alapanyagokból.


 

Rebarbarakompót
Hozzávalók:
  • 50 dkg rebarbara
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 dl víz
  • (ha tartósítani akarjuk, fél kávéskanál nátrium-benzoát)


Elkészítés:
 
1. A rebarbarát megmossuk, meghámozzuk (nem kell nagyon alaposan), majd 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk.

2. Egy nagyobb lábosban a cukrot és a vizet kissé forraljuk együtt, szirupot is főzhetünk belőle (én jobban szeretem hígabb lében).

3. Beledobjuk a rebarbaradarabokat, és 8 percig főzzük. Ne felejtsük ott, mert gyorsan szétmállik!

4. Tisztára mosott (csírátlanított) üvegekbe merjük (a tetejére adagoljuk a vízben feloldott tartósítószert), szorosan lezárjuk, és mehet a dunsztba!

Ebből a mennyiségből 2 kisebb üvegnyi kompót készíthető. Ha a többszörösét szeretnénk, adjunk hozzá mindenből arányosan többet.  

Kínálhatjuk sültek mellé, de sajtrágcsálással egybekötött kanalazgatása is szuper!



Megjegyzés: mi a dunszt? –  A befőzés végső hőkezelési fázisa. Van nedves és száraz dunszt.
A nedves dunszt valójában gőzölés, amelynek során az étel megromlását okozó baktériumok és mikroorganizmusok elpusztulnak. A száraz dunszt lényege, hogy a befőttek, lekvárok minél lassabban hűljenek ki. A légmentesen lezárt üvegeket azonnal többrétegű papírba/konyharuhába csavarjuk, és takaróval bélelt ládába, akár hűtőtáskába pakoljuk, szorosan egymás mellé. Pokróccal, párnával letakarjuk. Addig hagyjuk a dunsztban, amíg magától ki nem hűl. Ha jól betakartuk, ez akár több napig is eltarthat.


 
Mentás citromfűszörp
Hozzávalók:
  • 2 nagy marék citromfű
  • 5-10 borsmentalevél
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 l víz
  • fél tasak / 25 g citromsav


Elkészítés:


1. Este lemossuk az esetlegesen sártól szennyezett citromfű- és mentaleveleket, ezután beáztatjuk őket egy liter vízben. Hűtőbe tesszük.

2. Reggel felforraljuk, főzzük kb. 10 percig.

3. Kiszedjük a leveleket, feloldjuk a citromfüves-mentás vízben a cukrot és a citromsavat.

4. Főzzük 5-6 percet, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük.

5. Alaposan lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Hideg vízzel vagy szódával hígítva kínáljuk. Szenzációs hűsítő a nyári melegben (is)!

Megjegyzés: a képen a Borsmentán is megtalálható sajtos puffancs a szörp kísérője. Remek páros!



Borsmenta–tipp 1: használjunk kisebb üvegeket! Praktikusabb, és jobban el is áll benne a befőtt, a szörp.

Borsmenta-tipp 2: a makacs ragasztómaradékot hiába próbálod körömkefével, áztatással, forró vízzel eltávolítani, soha nem lesz tökéletes. A mosószóda-étolaj keverékkel azonban könnyedén megtisztítható a felület. Készíts masszát, kend be vele az üveget, néhány perc múlva töröld le, és ta-dámm! Gyönyörű lesz. 

Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp: ha nincs otthon üvegünk, kérdezzük meg a szomszédokat és az ismerősöket, így általában összejön az a néhány darab, ami szükséges. Ha több kellene, nézzük meg a hulladékcserebere-hulladékvadász oldalakat, ott – máskor is – jó eséllyel megtaláljuk, amit keresünk. (Én például a „Budapest Minden Ingyen” csoportból szereztem be az üvegeket.)
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)