Vissza

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019.06.17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiváló.
 


Az élénkzöld levelű, rózsaszín szárú rebarbara a kertek dísze, mégis kevesen szeretik, mert meglehetősen savanyú. Kár, mert érdemes vele kísérletezni. Mi nemrég kompótnak készítettük el – a receptet ITT található –, most pedig a szamócát bolondítottuk meg vele egy kicsit. Fantasztikus a két íz együtt, érdemes kipróbálni.


 
Hozzávalók:
  • 1 kg eper
  • 1 kg rebarbara
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 citrom leve



Elkészítés:

1. A szamócát megtisztítjuk, kettőbe-négybe vágjuk a szemeket.

2. A rebarbarát leöblítjük, ha kell, leszálkázzuk (csak ha nagyon fás), hosszában félbe, majd kb. félcentis darabokra vágjuk.

3. Egy nagyobb tálba öntjük mindkettőt, a cukrot rászórjuk, a citrom levét ráfacsarjuk, összeforgatjuk, és letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

4. Másnap leöntjük a levét, (egy-másfél liter), és vízzel hígítva máris kész a csodás, illatos hűsítő.

5. A cukros gyümölcsöt egy lábosban főni tesszük.

6. Forraljuk fel, gyakori keverés mellett a legkisebb lángon rotyogtassuk. Kb. 30-40 perc alatt besűrűsödik, de végezhetünk csepp-próbát (a rotyogó pépből kistányérra csöppentünk; ha 1-2 perc alatt megkocsonyásodik, elkészült, ha még folyós, folytassuk a főzést). Sok függ a gyümölcs minőségétől is.

7. Amikor megfelelőnek találjuk az állagát (az üvegben még picit sűrűsödik), levesszük a tűzről, és tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük. Szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni. 

8. Nagyjából 4 kicsi üveg dzsem és egy-másfél liter szörp lesz ebből a mennyiségből. A szirupot fogyasszuk frissen, a dzsemet tartósíthatjuk szalicillal, ez esetben lezárás előtt szórjunk fél mokkáskanálnyit az üvegbe, a gyümölcspép tetejére.


 
Borsmenta-tipp: a makacs ragasztómaradékot hiába próbálod körömkefével, áztatással, forró vízzel eltávolítani, soha nem lesz tökéletes. A mosószóda-étolaj keverékkel azonban könnyedén megtisztítható a felület. Készíts masszát, kend be vele az üveget, néhány perc múlva töröld le, és ta-dámm! Gyönyörű lesz. 

Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp: ha nincs otthon üvegünk, kérdezzük meg a szomszédokat és az ismerősöket, így általában összejön az a néhány darab, ami szükséges. Ha több kellene, nézzük meg a hulladékcserebere-hulladékvadász oldalakat, ott – máskor is – jó eséllyel megtaláljuk, amit keresünk. (Én például a „Budapest Minden Ingyen” csoportból szereztem be az üvegeket.)
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (165) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (109) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (59) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)