Vissza
Főzünk

Túrógombóc szamócadzsemmel

2019.06.24. | Klich Zsuzsa
A túrógombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, nincs háztartás, ahol nem készítik, és mindenki a magáéra esküszik. Íme egy megbízható recept azoknak a kezdőknek, akik még nem találtak rá a saját útjukra…
 


Hagyományos magyar menüsor aligha létezhet nélküle, a túrógombócra büszkék vagyunk. Nem hiányozhat egyetlen vendéglői étlapról sem, és pontosan mutatja az adott hely színvonalát: ahol a túrógombóc jó, ott mást is nyugodtan rendelhetünk. Akkor jó, ha habkönnyű, és leggyakrabban cukrozott tejfellel kínálják, de ha az embernek van otthon például egy kis rebarbarás szamócadzseme (mert elkészítette a legutóbbi receptünk szerint), akkor próbálja ki bátran azzal is, nem fog csalódni!


 
Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 2 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • kétszer 1 csipet só
  • 6 dkg búzadara
  • fél citrom reszelt héja (válasszunk olyan citromot, aminek kezeletlen a héja)
Hozzávalók a szóráshoz/hempergetéshez:
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
  • tejfel bőségesen
  • rebarbarás szamócadzsem (természetesen bátran kísérletezhetünk más ízekkel is!)
  • porcukor, fahéj ízlés szerint


 
Elkészítés:

1. Villával törjük át a túrót, és keverjük el a tojássárgákkal, a puha vajjal és a darával.

2. Mossuk meg a citromot, majd reszeljük le a héját, és keverjük a masszához.

3. A tojásfehérjéket verjük habbá egy csipet sóval, és óvatos mozdulatokkal forgassuk össze az egészet.

4. Legalább egy órát pihentessük, de lehet tovább is (ha nagyon meleg van, tegyük hűtőbe).

5. Nagy lábosban forraljunk sós vizet, nedves kézzel formázzunk kis gombóckákat, és a lobogó vízben főzzük ki őket. (A művelet általában 8-9 percet vesz igénybe – van, aki szerint 5-6 perc is elég –, de ha nagyobbak a gombócok, lehet akár 10-11 perc is.) Főzés közben érdemes óvatosan keverinteni egyet-egyet rajta, hogy le ne tapadjanak az aljára.

6. Az olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.

7. Szűrőkanállal szedjük ki a túrógombócokat, és hempergessük meg a pirított morzsában (vagy tálaláskor szórjuk a morzsát a tetejére).

Kínálhatjuk tejfellel (amibe igény szerint keverhetünk egy kevés porcukrot), dzsemmel, de fahéjas cukorral vagy csak porcukorral is fenséges!



Hulladékcsökkentési tipp 1.: vigyünk a piacra saját dobozt, befőttes üveget, és vegyük kimérve a házi tejterméket. (Arra figyeljünk, hogy az üvegnek ne legyen túl szűk a szája, mert akkor nehezebb beleadagolni az árut.)

Hulladékcsökkentési tipp 2.: ha többféle cukor is van a bolt polcán, válasszuk a papírcsomagolást! Porcukorra nem érdemes külön költeni, daráljuk meg magunknak otthon.

Jó tudni: a tojásokon olvasható számsor első számjegye azt mutatja meg, hogy milyen körülmények között él a tojó. A 0 ökológiai tartást jelent, ezek a tyúkok ellenőrzött takarmányt kapnak, és nagyon jó dolguk van. Az 1-es a szabadtartást jelzi, ezek a kapirgálós tyúkok, szabadban élnek, mozognak, élvezik a fényt, a levegőt. A 2-es az istállós vagy mélyalmos tartás: ők zárt térben élnek, mesterséges fényben, de van viszonylagos mozgásterük – maximum 7 állat él egy négyzetméteren. A 3-as szám a ketreces tartásra utal (a hazai tyúkállomány 84%-a ilyen). A további számok a sorban megmutatják az ország, a megye kódját, az állattartó telep sorszámát stb. 
Ha nincs szám a tojáson, az azt jelenti, hogy 50 tyúknál kisebb az állomány, ugyanis a kistermelők nem kötelesek számozni a tojásokat.


Kapcsolódó írásunk:
Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

Ausztria (3) badacsony (9) bajnokság (3) balaton (51) bikavér (13) bio (5) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (18) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (12) bortúra (11) borvacsora (8) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) budapest (150) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (100) etyek (8) Etyeki Kúria (6) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (49) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (5) kéknyelű (5) kenyér (3) keszthely (3) koktel (8) könyv és kávé (3) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) Közben esznek (8) kreinbacher birtok (4) kunsági borvidék (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (24) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) mór (5) művészinterjú (7) nyár (6) nyaralás (4) olaszország (8) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pancs belvárosi gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (76) rozé (19) saláta (4) salon étterem (3) sárospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (36) Spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) svét (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (8) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (5) verseny (8) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) Wolf András (3) WSET (3) zöld veltelíni (3)