Vissza

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023.12.15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…


Az ősz végi, korán sötétedős szombat délutánra tizennégy borászat állított standot a badacsonyi Hableányban. Az összejövetelüknek apropót adó rendezvény a negyedik évében jár, résztvevői azonban egy sokkal régebbi hagyományt követnek – nemcsak az újborok novemberi bemutatásával, hanem azzal is, hogy itt gyűlnek össze. Az 1960-as évekbeli épület számos szüreti bálnak és kóstolónak adott otthont, de már 19. századi elődje is fontos szerepet töltött be a borvidék életében.
           
IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló - borsmenta.hu

Kihívásokkal teli időszak van a badacsonyi borászok mögött. „2023 egy száraz, átlagosnál enyhébb, de hosszan elhúzódó téllel kezdődött: a természet kicsit lassabban ébredt a megszokottnál. A hűvös, esős tavasz miatt hektikusan, egyenetlenül indultak a hajtások, és a virágzás is nehézkes volt. A csapadékos június-július után egy meleg, hosszan aszályos augusztus-szeptember következett” – vezet végig az év időjárási viszontagságain Borbély Tamás, a Badacsonyi Hegyközség elnöke, a Borbély Családi Pincészet borásza, aki 2020-ban kapta meg az Év Bortermelője címet. Sok helyen a betegségek sem kímélték a tőkéket, augusztus végén pedig egy hatalmas jégeső verte el a környék számos ültetvényét. Szőlőmennyiségben így aztán szűkmarkú volt az évjárat, a szüretek átlagosan a nyár legutolsó heteiben vagy az ősz legelején kezdődtek az ottonel muskotállyal és a szürkebaráttal. Szeptember közepére aztán hirtelen megértek a késői fajták, így felgyorsultak a munkálatok.
 
IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló - borsmenta.hu

Premier és sikertételek


„A rendhagyó évjárati hatások ellenére a pincében érlelődő, aromagazdag borok kimagasló minőséget mutatnak” – számol be Borbély Tamás a küzdelmes év ígéretes kifutásáról. Borászatuk friss tételei intenzívek és zamatosak, ezek közül a szürkebarátot és az ottonelt hozták el. 2023-as nagy, fehér válogatásokat is várhatunk tőlük – ebből a kategóriából ezúttal a 2021-as Kéknyelű és a Bács hegy Olasz Rizling Selection debütált.
 
Istvándy Gergely (Istvándy Birtok) rajnai és olaszrizlinget házasított kétharmad-egyharmad arányban: frissen fejtett belőle a kóstolóra, hiszen palackba majd csak márciusban kerül. Hozott egy 2023-as cabernet sauvignon rozét is: a későn érő fajtától magasabb alkoholokra számíthatunk, a bor a teltebb-testesebb rozék közé fog tartozni. Mindezek mellé a kéknyelű-rajnai rizling házasításával készült 2021-es Drágakövet kínálta.
           
IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló - borsmenta.hu

A narancsos-sötét rózsaszín bor a Válibor standjánál nem rozé, hanem szürkebarát, ami 36 órán át ázott héjon, így kapta ezt az árnyalatot. Egyelőre acéltartályos, de hordós érlelés vár rá. A Tabula Rasa rajnai-olaszrizling cuvée-hez friss siker fűződik: James Suckling borkritikus októberben 92 pontot adott rá, kiemelve vibráló gyümölcsösségét és orgonás, jázminos jegyeit. Váli Péter szortimentjében több vörös tétel is szerepel: ezek közül most az Ördögszikla kékfrankost mutatták meg.
 
Az Éliás Birtok 2023-as egyik újdonsága a zeusz-furmint házasítás, ami még keresi a nevét; és a Gótikának is most volt a premierje: ez egy szürkebarát-olaszrizling-budai zöld cuvée, 2022-ből. Ugyanebből az évből egy Fent a Hegyen Rózsakő is került a kínálatukba.
 
A rajnai rizlinggel foglalkozó Villa Sandahl 2022-es újdonságát is lehetett kóstolni: a lehetőség egészen exkluzív volt, hiszen tételeik legalább két évig érnek a forgalomba kerülés előtt. Míg várunk, olyan borokat ihatunk tőlük, mint a 2020-as Odin’s horse és a 2019-es Starling village.
 
A Szent György-hegyi borászatok közül a Szászi Birtok három újbort is hozott: ottonel muskotályt, zenit tartálymintát és szendvicselős csömöszölésű szűretlen cabernet franc-t.
 

Új borászatok a palettán

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló - borsmenta.hu

Az Edvi Illés boraival a Badacsony New Yorkban alatt ismerkedtünk meg. 2023-as tételeik még erjednek, náluk a 2022-es tételek voltak a már kóstolható újdonságok: egész pontosan a rózsakő és egy kéknyelű-furmint-budai zöld cuvée. Alapvetően fajtaborokkal foglalkoznak, de a házasításokban is hisznek, csakúgy mint a hosszú palackos érlelésben – fejtette ki Illés Balázs. Bakművelést folytatnak, teljes érésben szüretelnek és egész fürtös préselést végeznek.
 
A Becker-Bartalfi borászat mögött álló család hat éve vett területet a Korkovánon, de van egy ültetvényük a Római úton is. Becker Péter mesélt arról, hogy eredetileg nem borászkodással vagy agrárterülettel foglalkoztak – egy borvidéki pihenés során szerettek bele a környékbe. Egy hektáron gazdálkodnak, olaszrizlingjükkel és szürkebarátjukkal lehetett ismerkedni. Tételeiket év közben a Hinta Badacsonyban kóstolhatjuk, melyet 2023 nyarán nyitottak meg Horváth Gergővel közösen.
 
És hogy mi minden történt még ezen a novemberi napon? Folytatás a következő részben.
 
 
Fotó:
facebook
Nádasi Eszter

Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről

2016.07.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved.…
Beszélgetünk

Laposáék

2016.07.19. | Szabó Edit
Beszélgetés két szólamban „Bence már gyerekként is rendkívül céltudatos volt, Zsófi lányunk pedig különleges teremtés, félelmetes képességei vannak” – meséli az apa. „Sokáig arról ábrán…
Beszélgetünk

Itt minden évszaknak megvan a maga csodája

2019.04.13. | Szabó Edit
Beszélgetés Szászi Endrével
Tizennyolc hektáros szőlőbirtokán ökogazdálkodást folytat, a borok címkéit a felesége rajzolja. Gyerekkora óta szerelmes Szigliget környékébe, Kabócás fantázianevű olaszrizlingjéért a f…
Eszünk

A Hableány újraéledése Badacsonyban

2019.10.01. | Barossné Koós Andrea
Teljesült a régi álom: Badacsony szívében, a Hableány épületében kapott helyet a Laposa Családi birtok borászata, és a legendás étterem is újra várja a vendégeket…  
Beszélgetünk

Csodálatos országban élünk

2020.04.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Borbély Tamással
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Borbély Tamás, a badacsonyi Borbély Családi Pincészet borásza…
Iszunk

Badacsony New Yorkban 2023

2023.05.05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsment…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)