Vissza
Iszunk

Mit igyunk a Paloznaki Jazzpikniken?

2018.07.20. | Szabó Hajnalka
Augusztus első hétvégéjén ismét Jazzpiknik lesz Paloznakon. A zenei programokról korábban már írtunk, de a boros felhozatal is nagyon izgalmasra sikerült, így most azt vettük górcső alá...
 

A nyári fesztiválokon hajlamosak vagyunk koncertek közben csak fröccsözgetni, de ha már a Paloznaki Jazzpikniket a Balatonfüred-Csopaki borvidék kellős közepére szervezték, a házigazda meg egy remek borászat, akkor vétek lenne kihagyni a komolyabb, testesebb borokat. Akár csak egy-egy pohárral iszogatunk belőlük, akár végigkóstoljuk a szortimentet, mindenképpen jól járunk! Mi már jó előre szemezgettünk a kínálatból, és a laza fröccsök, BalatonBorok és könnyű rozék után az alábbiakkal tennénk teljessé az estét:



A Figula Pincészet 2017-es Bella Rózája nagyon szép címkés, vonzó színű rozé (a borász kislányáról kapta a nevét), azonban nem adja könnyen magát. A 13%-os alkoholtartalmú, cseppet sem laza cabernet sauvignon meghálálja, ha kicsit levegőztetjük; idő kell hozzá, hogy a kedves, eperdzsemes illatkarakter megjelenjen a pohárban. Kóstolva is az epres, málnás hangulat uralja, a korty telt, krémes textúrájú, ez nem az itthon megszokott, ropogós savú rozés világ, inkább provence-inak mondanánk. Fröccsözéshez nem, ételekhez vagy komolyabb beszélgetésekhez annál inkább ajánljuk. A fesztiválon is sokkal jobb partnerünk lesz az esti dzsesszkoncerthez, mint a könnyed délutáni fűben heverészés mellé.



A Jásdi Pincészet 2017-es Chardonnay-ja egyszerre gyümölcsös és tűzköves, tartalmas, de cseppet sem nehézkes, jó ivású, hosszú utóízű, kompakt kis csavarzáras. Ez a bor nem a gyümölcsökről, sokkal inkább a termőhelyről szól. 14%-os alkoholtartalma miatt inkább estére ajánljuk, akkorra viszont nagyon. Emlékezetesebb perceket élünk majd meg általa.



Szent Donát: Márga Furmint 2016 – ebben a furmintválogatásban sem a fajtára jellemző tipikus illatjegyeket érezzük, és amint belekortyolunk, azonnal érezhető az őszibarackos, zöldalmás ízek mellett határozottan megjelenő sós, ásványos aromatika. Aki szereti a csopaki borvidék jellegzetes jegyeit, annak ez a bor nagyon fog tetszeni, aki viszont a furmintot keresi, nem ebben találja meg. Egy kóstolást mindenképpen megér, és akinek bejön, az nem is akar majd mást inni. Kalandvágyó ínyenceknek ajánljuk.  



A jó hangulat fokozója lehet Söpteiék Hangulat fantázianevű 2015-ös sárga muskotálya, amihez szintén nem nyomnánk szódát. Száraz, 13%-os alkoholtartalmú, komolyabb borról van itt szó, amely egyszerre vonultatja fel a fajtára jellemző virágosságot és a termőhelyre utaló ásványosságot. Dinamikus, intenzív, buja bor, nekünk kell hozzá a „hangulat”, de megértjük, ha valakit épp ez a bujaság csábít.  



Homola: Paloznak 2015 – a bor a Kis-hegy-dűlő terméséből készült, gazdag, intenzív olaszrizling. A korty sima, krémes textúrájú, ízében is visszaköszönnek az illatban ígért gyógynövényes, fűszeres, fehér húsú gyümölcsös jegyek. A jólesőnél egy kicsivel több kesernyével köszön el, de semmi baj, ez is a csopaki termőhely és a fajta sajátja, ilyennek termett, ilyennek szeretjük.



A Söptei Pincészettől egy 2012-es szürkebarátot is megízlelhetünk idén Paloznakon, és aki szereti az igazán érett tételeket, annak ezt a bort mindenképpen meg kell kóstolnia.  A színe borostyánsárga, már-már narancsboros tónust mutat, illatában és ízében is aszalt gyümölcsös, vajas, diós aromatikát vonultat fel, az oxidáció jellegzetes jegyeivel kiegészítve. Rengeteg íz van benne, pörkölt magvas, narancshéjas, aszalt barackos és fűszeres egyszerre, és a magas alkoholtartalom miatt szinte sherrys hatásúnak érezzük. Kifejezetten izgalmas, egyáltalán nem laza bor, szépen mutatja, hogy milyen különlegességeket ad ez a borvidék.



Az édes borok kedvelői tehetnek egy kis kirándulást, a jazzpikniken ugyanis kóstolható lesz Homonna Attila 2012-es Édes Hármas fantázianevű tokaji édes furmintja. Illatban és ízben is nagyon összetett, igazán tetszetős borról van szó, tele különleges, batátás, déligyümölcsös, édes fűszeres felhangokkal. Kóstolása élmény, igazán édes lezárása lehet az esténknek a kedvenc koncertünk után. 



A feladat tehát adott: délután heverészés a fűben egy jó hideg fröccsel a kezünkben, koncertek előtt, közben vagy után pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidék izgalmas borainak felfedezése. Mi ezt írtuk fel receptre augusztus első hétvégéjére. Váltsátok ki!

A rendezvény részletes programjáért kattints IDE!


 
Fotó:
Szabó Hajnalka
Szegő Fruzsina

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)